Latvė portalui DELFI papasakojo, jog grįžusi iš kelionės ji ir jos draugai pamatė, jog jų sąskaitose „Swedbank“ banke, susietose su mokėjimo kortelėmis, trūksta didelių sumų pinigų – nuo 1000 (4953 Lt) iki 2000 latų (9907 Lt). Įdomiausia tai, jog pinigai buvo nuimti JAV teritorijoje, kur Latvijos pilietė niekada nebuvo. Anot moters, manipuliacijos su jos ir draugų banko kortelėmis buvo atliktos per labai trumpą laiko tarpą – kai jie jau buvo grįžę į Latviją.

„Swedbank“ atstovas Ivaras Svilanas paaiškino, jog mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo, leidžiančio sukčiams pasigaminti kortelės kopiją ir išgryninti pinigus, atvejai paprastai nutinka kelionių užsienyje metu ką nors perkant ir atsiskaitant kortele arba pasitelkus specialią įrangą, kurią nusikaltėliai pritvirtina prie bankomato. Atstovas patikino, jog tokių nusikaltimų aukoms bankai paprastai grąžina prarastus pinigus.

Tokios pinigų vagystės schema, jeigu nesileisime į technines subtilybes, atrodo gana paprastai. Pasitelkę specialią įrangą, nusikaltėliai nuskaito kortelės duomenis, kuriais pasinaudojus iš sąskaitos pinigus galima išgryninti bet kuriame pasaulio kampelyje. Su tokiais nusikaltėliais, nuskaitančiais kortelių duomenis, latviai rizikuoja susidurti ne tik užsienyje, bet ir gimtinėje. I. Svilanas priminė kelerių metų senumo įvykį, kai nusikaltėliai iš Rumunijos ir Moldovos tokią įrangą tvirtino ir prie bankomatų Latvijoje – tuomet su kortelių kopijomis sėkmingai grynino svetimus pinigus. Nusikaltėlių aukomis tapo „Swedbank“ ir „PrivatBank“ klientai.

SEB banko atstovė Anna Vilsonė įspėja, jog asmenys, nepriklausomai nuo to, ar vieši užsienyje, ar ne, turi reguliariai tikrintis savo sąskaitas banke. Jeigu buvo atlikta įtarimų sukėlusi operacija, apie tai reikia nedelsiant informuoti savo banką, kuris įvertins situaciją. Jeigu paaiškės, jog buvo įvykdytas nusikaltimas, pinigai klientui bus grąžinti.

Bankų atstovai taip pat pataria klientams atidžiai rinktis, kur naudotis mokėjimo kortele – tai taip pat gali padėti išvengti nuostolių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)