Pasak jo, Lietuvoje yra paplitę du vadinamieji "bankomato scenarijai" gryninantis pinigus: pirma vartotojui grąžinama kortele, po to - pinigai arba atvirkščiai.

„Bankomato scenarijaus“ pasirinkimas daugiausiai priklauso nuo tradicijų ar įpročių toje šalyje, regione. Pirma pinigai, po to kortele – dažniau Europai būdingas scenarijus, nors tai nėra taisyklė. Už Atlanto dažniausia naudojamas kitas scenarijus - pirma kortele, po to pinigai. Iš dalies tai paaiškinama ir tuo, kad JAV didžioji dalis instaliuotų bankomatų yra su kortelių skaitytuvais, kurie neįtraukia korteles patys, o tam, kad kortelė butų nuskaityta, ją reikia perbraukti per skaitytuvą arba įdėti į skaitytuvą ir iš jo ištraukti“, - pasakoja E. Vaigauskas.

Skirtumas tarp banko korteles įtraukiančių ir neįtraukiančių bankomatų, anot jo, yra tas, kad korteles įtraukiantys gali jų nebegrąžinti klientui dėl klaidingai surinkto slaptažodžio, netinkamai veikiančios kortelės, techninių gedimų ar vartotojo užmaršumo.

„Tarptautinės mokėjimo sistemos - „Visa“, „Mastercard“ - daugelyje šalių reikalauja, kad bankai naudotų motorizuotus kortelių skaitytuvus, nes tai joms leidžia geriau kontroliuoti kortelių naudojimą. Galimybė sulaikyti mokėjimo korteles yra patogi mokėjimo sistemoms, bet patiems bankams sukuria nemažai problemų. Gerai dar, jei sulaikyta kortelė, sakykime, dėl kliento užmaršumo, priklauso to paties banko klientui. Blogiau, jei korteles savininkas gyvena užsienyje: reikia sutvarkyti dokumentus dėl korteles sulaikymo, ją išsiųsti išdavusiam bankui ir t.t. Dažniausiai visos šios procedūros niekam nereikalingos, nes kol kortelė pasiekia banką užsienyje, ji jau būna paskelbta negaliojančia ir galiausiai belieka ją sunaikinti“, - dėsto E. Vaigauskas.

Tačiau kai kuriose šalyse diegiami tokie bankomatai, kad vartotojui nereikėtų gryninantis pinigus paleisti banko kortelės iš rankų.

„Pavyzdžiui, JAV bankų klientai bijo paleisti iš akių savo kortelę, o ir pats bankas nenori susidurti su kortelių sulaikymo problemomis, todėl ten dauguma bankomatų naudoja skaitytuvus, per kuriuos pakanka perbraukti, arba kortelė įdedama ir ištraukiama mechaniškai. Šiuo atveju visos problemos, susijusios su kortelės užmiršimu, tampa kliento problemomis. Tiesa, tokiose bankomatuose pamiršti kortele yra beveik neįmanoma, nes braukiant per skaitytuvą kortelė apskritai nepaleidžiama iš rankų, o kito tipo skaitytuvo atveju, dažniausiai neišėmus korteles iš skaitytuvo neįmanoma pratęsti operacijos“, - apie bankomatų skirtumus pasakoja E. Vaigauskas.

Pasak jo, ir Lietuvoje, siekiant išvengti bankomatuose paliekamų kortelių sukeliamų problemų ir išlaidų, galima būtų diegti analogiško tipo pinigų gryninimosi aparatus. Be to, esą tokie bankomatai yra ne tik paprastesni, bet ir pigesni.

„Į klausimą, o kaip gi elgtis su mokėjimo sistemų reikalavimu, atsakyčiau - imti pavyzdį iš JAV ir Lotynų Amerikos bankų ir – ignoruoti!“, - siūlo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)