Monopolinės šilumos tiekimo įmonės „Mažeikių šilumos tinklai“ vadovai spjovė į sutartį su gamtinių dujų skirstymo įmone. Vienu metu numota ranka ir į valstybės suformuluotą energetinės nepriklausomybės idėją. Tai šilumos tiekėjams trenkė 2 mln. 807 tūkst. 219 eurų ieškiniu už nevykdomus sutartinius įsipareigojimus. Ieškinį dėl netesybų lydėjo ir bendrovės „Mažeikių šilumos tinklai“ turto areštas šildymo sezonui įpusėjus. Pagrįstai spėjama, kad milijonus kainavę šilumos tiekėjų sprendimai užguls šilumos vartotojų pečius.

Bendrovė „Mažeikių šilumos tinklai“ – savivaldybės kontroliuojama įmonė. Net 99,9 proc. jos akcijų paketą valdo Mažeikių rajono savivaldybė. Šilumos kaina – viena iš svarbiausių diskusijų temų Mažeikiuose. Kaip nutiko, kad gamtinėms dujoms deginti skirtus katilus nutarta rekonstruoti, pritaikant juos deginti dyzeliniu katilų kuru? Šis kuras laikomas pasenusia, laikmečio poreikių neatitinkančia bei brangia alternatyva. 

Bendrovės „Intergas“ generalinis direktorius Markas Poliakovas teigia, kad bendrovė „Mažeikių šilumos tinklai“ apie savo sprendimą nebenaudoti gamtinių dujų pranešė prieš pat šildymo sezoną, t.y. 2014 metų spalio 14 dieną. 

Tuo tarpu dujas skirstančios įmonės ir „Mažeikių šilumos tinklų“ sudarytoje sutartyje buvo įtvirtintas įsipareigojimas iki 2016-ųjų metų kasmet sunaudoti 8 mln. kub. metrų gamtinių dujų. Ši sutartis buvo pasirašyta 2007-aisiais ir galioja iki 2016-ųjų.
2014-ųjų rudenį Mažeikių šilumos tiekėjai vienašališkai atsisakė vykdyti 2007 metais sudarytą dujų sistemos prijungimo sutartį, kuri dar nėra pasibaigusi. Dėl neįvykdytų įsipareigojimų „Mažeikių šilumos tinklai“ paduoti į teismą. Sutarties su „Intergas“ sulaužymas baigėsi turto areštu šildymo sezonui įpusėjus. 

Po ilgų nesėkmingų derybų – į teismą

Bendrovės „Intergas“ generalinis direktorius Markas Poliakovas teigia, kad įmonė beveik pusę metų kvietė „Mažeikių šilumos tinklų“ vadovybę derėtis dėl sutarties vykdymo, siūlė įvairius kompromisinius variantus.

„Mes daug investavome į dujų tiekimo infrastruktūrą – savo lėšomis dujofikavome Mažeikių miestą. Keletą metų iš eilės „Mažeikių šilumos tinklams“ darėme dideles nuolaidas, prarasdami didelę dalį savo pajamų bei ženkliai palengvindami „Mažeikių šilumos tinklams“ sutarties vykdymą. Tačiau pasinaudoję mūsų suteiktomis nuolaidomis, „Mažeikių šilumos tinklai“ dabar visiškai atsisakė vykdyti sutartį, nesileisdami į jokias kalbas apie kompensavimą už tas investicijas, kurias esame padarę. Tik po ilgų daugkartinių raginimų tartis ir kategoriško „Mažeikių šilumos tinklų“ atsisakymo derėtis mes buvome priversti kreiptis į teismą“, - sakė „Intergas“ generalinis direktorius.
Mažeikių valdžios ir jos kontroliuojamos įmonės savivalę stabdo teismas. Šiaulių apygardos teismas priėmė sprendimą areštuoti bendrovės „Mažeikių šilumos tinklai“ turtą. Vasario 12-osios nutartimi areštuoto turto vertė siekia 2 mln. 807 tūkst. 219 eurų. Areštuota maždaug 1/3 „Mažeikių šilumos tinklų“ turto.

Skandins skolos ir brangi šiluma

Priimdamas nutartį, teismas atsižvelgė į tai, kad bendrovei „Mažeikių šilumos tinklai“ gali tekti šią sumą sumokėti gamtinių dujų skirstymo bendrovei „Intergas“. Nepaisant to, kad „Mažeikių šilumos“ tinklai apskundė turto areštą, turtas liks areštuotas, kol klausimą išnagrinės Apeliacinis teismas.
Nutartimi numatyta galimybė areštuoti atsakovui „Mažeikių šilumos tinklai“ priklausančias pinigines lėšas, esančias kreditinėse įstaigose bei pas kitus trečiuosius asmenis, taip pat turtines teises.
Dėl neatsakingų “Mažeikių šilumos” tinklų vadovo veiksmų nuostolius teks padengti savivaldybei ir visiems mažeikiškiams, ant kurių pečių bus perkeltos teisme pralaimėtos milijoninės sumos.
Be to, „Intergas“ ieškinys atitinka sutarties netesybų sumą, susidariusią 2014 metais. Dar didesnės sumos, visiškai nevykdant sutarties, susidarytų 2015 ir 2016 metais. 

Neatsakingas sutartinių įsipareigojimų nevykdymas gresia esminiais šilumos kainų pokyčiais Mažeikių gyventojams, bendrovės „Mažeikių šilumos tinklai“ bankrotu ir skolose skęstančia visa Mažeikių rajono savivaldybe. Kol kas belieka spėlioti, kuo bus aiškinamas šildymo kainų Mažeikiuose augimas.

Stebina neūkiškumas

Taupymo strategiją ir mažų šilumos kainų politiką deklaruojanti bendrovė „Mažeikių šilumos tinklai“, šilumą šiemet, deja, parduoda anaiptol ne pigiausiai. Tai matyti iš Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos viešai paskelbtos lentelės. Už šildymą mažiau moka Širvintų, Utenos, Molėtų, Jonavos, Ignalinos, Šilalės, Tauragės gyventojai, pigiau gyventojams šilumą parduoda Plungės, Birštono, Radviliškio, Šilutės, Varėnos, Šiaulių, Kaišiadorių šilumos tiekėjai. 

Bendrovės „Mažeikių šilumos tinklų“ vadovų atlyginimai irgi neprimena taupymo, nes pastaruoju metu jie tik didinami. Tuo tarpu finansinė bendrovės padėtis nėra tokia jau gera. Nuo 2013 metų įmonę slegia ir ilgalaikė beveik 2 milijonų litų paskola, už ją garantavo Mažeikių rajono savivaldybės taryba.

Negana to, „Mažeikių šilumos tinklai“ šį mėnesį priėmė sprendimą pirkti naujus biokuro katilus, kurie šilumos tiekėjams kainuos 2,5 mln. eurų. Toks sprendimas sunkiai suprantamas, matant, kad biokurui naudojama mediena pastaruoju metu brangsta. Tuo tarpu gamtinės dujos, kurių atsisakoma, pastarajį laikotarpį ženkliai atpigo ir pinga toliau.
Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis „Mažeikių šilumos tinklų“ sprendimą atsisakyti dujų vertina kaip žingsnį į praeitį. Dyzelinis katilų kuras esą buvo pagrindinis šilumos gamintojų naudojamas kuras prieš dvidešimt metų. O šiuo metu naudojamos daug naujesnės technologijos, deginant dujas. Naudoti dujų katilus šiandien esą yra vienas pigiausių ir mažiausiai teršiančių šildymo būdų. 

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigė nelabai suprantąs bendrovės „Mažeikių šilumos tinklai“ sprendimą atsisakyti gamtinių dujų. Anot jo, tokie veiksmai prieštarauja ir Vyriausybės priimtai energetikos strategijai. Mažeikių įmonės veiksmai, anot jo, perša mintį, ar nevertėtų savivaldybių šilumos ūkius sujungti į vieną bendrą šilumos ūkį. Būtų įkurta panaši į „Lietuvos energija“ bendrovė, kuri kontroliuotų vietos šilumos tiekėjus.