Kuo daugiau laisvės, tuo didesnės galimybės savarankiškiems sprendimams ir kūrybai

Žinomos dainininkės Neringos Čereškevičienės įkurtame vaikų darželyje „Tele Bim Bam“ ikimokyklinio amžiaus vaikai lavinami netradiciškai – čia vaikams leidžiama kurti ir žaisti nesilaikant žaidimo instrukcijų, daug dėmesio skiriama muzikos bei darželį supančios gamtos pažinimui.

„Mūsų darželyje vaikai turi net keletą muzikos pamokų per savaitę – čia mes iš tiesų daug dainuojame, susipažįstame su naujais dainų ir pasakų personažais, kurie vėliau atgyja ir kituose vaikų žaidimuose,“ - pasakoja „Tele Bim Bam“ vaikų darželio auklėtoja Monika Mačiulytė.

Kadangi darželis įsikūręs gražiame pušyne ant Neries kranto ir turi erdvų kiemą, kuriame daug žalumos, o per vasarą mažame darželyje noksta net pomidorai, vaikai turi galimybę atrasti daug naujų dalykų, kurie miesto vaikams dažnai būna nematyti. „Žaisdami mūsų darželio kieme vaikai sutinka ir varlyčių, ir sraigių. Labai smagus užsiėmimas visiems vaikams būna pastatyti varlei ar sraigei namą iš augalų lapų, akmenėlių. Rudenį kieme geriausia žaidimo priemone tampa karutis, į kurį vaikai, dalindamiesi įspūdžiais, prideda įvairiomis spalvomis nusidažiusių medžių lapų“, - apie mėgstamus vaikų užsiėmimus pasakoja M.Mačiulytė.

Pasak M.Mačiulytės, kuo daugiau laisvės suteikiama vaikams pasirenkant žaidimus bei žaidimo priemones, tuo jie būna laimingesni, kūrybingesni ir savarankiškesni. „Vasarą vaikai darželio kieme labai mėgsta žaisti jų pačių sugalvotą žaidimą: piratus, ieškančius lobio“, - pasakoja darželio pedagogė. „Iš geltonų „LEGO“ kaladėlių viena vaikų grupelė sukonstruoja „aukso“ lobį ir paslepia kieme, o kita vaikų grupė, įsikūniję piratais eina jo ieškoti. Vaikai nuolat randa sprendimų, kaip žaidimui pritaikyti ne tik žaislus, bet ir įvairius daiktus, kurie suaugusiųjų akimis žiūrint – naudojami visai ne pagal paskirtį“, - teigia M.Mačiulytė.

Vaikai mėgsta patys kurti projektus iš įvairių medžiagų, jiems tereikia tik jų pasiūlyti ir pagelbėti, jei kai kuriems darbeliams atlikti prireikia žirklių ar popieriaus klijų. „Kokių tik personažų nesukuria vaikai iš tampomo popieriaus, folijos ar miške rastų gilių ir kankorėžių – jų darbuose galima išvysti fėjų, riterių su šarvais ir kitokių herojų iš skaitytų pasakų“, - pasakoja M.Mačiulytė.

„Tele Bim Bam“ darželyje vaikų grupės sudarytos iš įvairaus amžiaus vaikų nuo 2 iki 6 metų, tad kartu žaisdami, taip kaip ir šeimoje, kur yra skirtingo amžiaus broliukų ir sesučių, vaikai vieni iš kitų mokosi, padeda ir bendradarbiauja, kai reikia įveikti sudėtingesnę užduotį.

„Darželyje yra didelis bendras žaidimų kambarys, kuriame turime daug „LEGO“ „DUPLO“ kaladėlių. Vaikai labai džiaugiasi galėdami išbandyti naujus „DUPLO“ rinkinius. Pastebėjome, kad žaisdami pirmą kartą, jie stengiasi sudėti statinį naudodamiesi instrukcija, tačiau vėliau jie žaidimui pritaiko elementus iš kitų rinkinių ir žaisdami visi kartu sukuria didelius projektus: zoologijos sodus, pilis, traukinių stotis ir kt.“, - pasakoja M.Mačiulytė.

„Mergaitės ypač mėgsta statyti „DUPLO“ kaladėlių princesių pilį – jos seka pasakas, dainuoja lopšines ir suguldžiusios lėles atsisveikina prieš pietų miegą. Šis ritualas daugumai vaikų padeda nugalėti baimes prieš miegą ne tik darželyje, bet ir namuose vakarais“, - pastebi M.Mačiulytė.

Vaikai laužo stereotipus

Vaikai žaisdami mėgsta išbandyti įvairias roles ir griauna anksčiau vyravusį stereotipą, jog berniukai žaidžia „vyriškus“ žaidimus, t.y., mašinytėmis ar kareivėliais, o mergaitės – lėlėmis ir žaislinėmis virtuvėlėmis. Mergaitės domisi ne tik lėlėmis, bet ir mėgsta statyti joms pilis, namus, žaisti traukinukais ir lėktuvėliais.

„Tele Bim Bam“ darželyje tapo tradicija penktadieniais „įkurti“ kavinę, kurioje vaikai iš „DUPLO“ kaladėlių kepa sumuštinius, picas“, - pasakoja M.Mačiulytė. „Net berniukai mielai dalyvauja mūsų kavinės žaidime – jie mėgsta „suktis virtuvėje“ kartu su mergaitėmis: serviruoja stalus, patiekia į stalą „pagamintas“ picas. Žaisdami kartu vaikai išmoksta bendradarbiauti“, - pastebi M.Mačiulytė.

Pasak pedagogės, svarbiausia neriboti vaikų fantazijos ir leisti jiems išbandyti įvairius žaislus ir žaidimus, kurie skatina jų kūrybiškumą, suteikia galimybę pažinti ir įgyti naujos patirties. „Mūsų darželio kieme esančias rogutes vaikai net vasarą pritaiko įvairiems žaidimams, nesvarbu, kad tokiu metų laiku nėra sniego“, - sako M.Mačiulytė, pridurdama, kad vaikai žaisdami laužo stereotipus, o jų žaidimų pasaulyje net ir vasarą gali būti sniego.

Ką daryti, kai žaidimas sukelia neigiamų emocijų?

Žaisdami vaikai kartais patiria ne tik malonių emocijų. Bežaidžiant užklupusios nesėkmės, tokios kaip sugriuvusi smėlio pilis ar kaladėlių bokštas, taip pat gali sukelti vaikų pyktį, susierzinimą. Neretai tėvams kyla klausimas, ar vaikų demonstruojamas pyktis, įniršis yra naudingas, ar vis tik, suaugusieji turėtų stengtis tam užbėgti už akių.

Problemos, kurios kyla žaidžiant, moko jas spręsti (nes vaikai ieško sprendimų būdų), skatina vaikus mąstyti kūrybingai, lavina socialinę ir emocinę kompetencijas. Žaisdamas vaikas įgyja svarbiausius gebėjimus, kurie jam pravers visą likusį gyvenimą.
Specialistai pataria tėvams reaguoti į vaiko emocijas tik tuomet, jei vaiko elgesys tampa destruktyvus: jei jis skriaudžia pats save, šalia esančiuosius ar ima niokoti aplinkui esančius daiktus.
Nuraminti mažą vaiką galima nukreipus jo dėmesį, tačiau su vyresniu vaiku jau būtina kalbėti apie emocijas, atsakomybę ir taisykles. Vaiko jokiu būdu negalima gėdinti ir žeminti – tai stipri emocija, kurią išgyvenantys maži vaikai dar nežino, kaip elgtis.
„Vaikui reikia ramiu tonu pasakyti: „suprantu, kad tu pyksti, tačiau negalima dėl skriausti kitų ar mėtyti daiktų“, - pataria M.Mačiulytė. „Visuomet gera išeitis pasiūlyti mažyliui nueiti išgerti arbatos, pasikalbėti, kodėl jis pyksta, o kai jis nusiramins, pasiūlyti jam savo pagalbą ir pradėti žaidimą iš naujo“, - sako ji.
Stiprios vaikų emocijos yra normalu, pastebi specialistai, tačiau tėvai būdami šalia gali padėti mažyliui išmokti, kaip tinkamai elgtis, kai jos užplūsta.

Nuotr.: Vaikų fantazija neturi ribų: traukinyje- pilyje sutelpa ir mieganti princesė, ir zoologijos sodo žvėreliai