1. Savaitę užsirašinėkite viską, ką valgote.

„Žmonėms, kurie atėję sportuoti pamato, kad nesutvarkius mitybos norimų rezultatų nepasieks, skiriu užduotį – savaitę užsirašyti viską, ką suvalgo. Po savaitės sugrįžę žmonės patys pamato, kokios jų didžiausios mitybos problemos, ko reikėtų atsisakyti, o ko – valgyti daugiau“, – patirtimi dalijasi A. Česnauskas.

Toks eksperimentas kartu yra ir savotiškas testas, ar žmogus yra pasiryžęs mitybos pokyčiams. Jei niekaip nerandate laiko trumpai pasižymėti, ką suvalgėte, vadinasi, mitybos pokyčiams per anksti ir jums stinga motyvacijos. Nepakanka, kad treneris sudarytų mitybos planą – jo reikia laikytis.

Kai pats žmogus sąmoningai pamato, ką ir kaip valgo, pokyčius jis priima apgalvotai ir motyvuotai. Dažnai savaitės užrašai nemaloniai nustebina ir žmogus pamato, kad iš ritualo „vienas saldainis prie kavos“ susidaro geras maišelis saldėsių. O prie jų pridėjus bandeles, kitus kepinius, suima nerimas ir atsiranda noras keistis. Štai tuomet jau galima judėti toliau!

2. Vienas mitybos pokytis per savaitę.

Neskubėkite atsisakyti visko iš karto. Pavyzdžiui, jei norite valgyti mažiau saldumynų, iš pradžių jų suvalgykite, pavyzdžiui, tik vieną per dieną. Kai pajusite, kad saldainių ir bandelių nebesinori, imkitės kito nepageidaujamo produkto. Pavyzdžiui, atsisakykite rytinės bandelės, vietoj jos suvalgykite košės ar daržovių.

Palaipsniui įdiegiami pokyčiai nesukels organizmui šoko, o matant kad ir mažus, bet pasiektus rezultatus, bus lengviau siekti galutinio tikslo.

3. Planuokite, ką valgysite.

Yra dvi visiškai priešingos, bet esminės mitybos klaidos – valgoma per retai arba nuolat užkandžiaujama. Mitybos specialistai rekomenduoja per dieną valgyti penkis kartus: tai trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiai.

Beje, beveik visi nenaudingi produktai dažniausiai suvalgomi impulsyviai užsukus į parduotuvę „ką nors greitai užkąsti“. Jei dienai suplanuosite tris pagrindinius valgymus ir du užkandžius ne dažniau nei kas 1,5 val. ir ne rečiau nei kas 3 val., bus mažiau pagundų nukrypti nuo plano.

Rankinėje turėkite sveikų užkandžių: riešutų, džiovintų vaisių. Jie gerai malšina alkį, o kai esame sotūs, nereikia galvoti apie saldainį, bandelę ar maišelį traškučių.

Gerkite vandens. Vasarą ypač svarbu gauti pakankamai skysčių. Dažnai painiojame alkį su troškuliu, tad išmėginkite gudrybę – kai norisi „ko nors skanaus“, atsigerkite. Numalšinus troškulį dažnai praeina ir alkio jausmas. Žinoma, maistą vandeniu keiskite tik tada, kai valgote pagal mitybos specialistų rekomendacijas, o ne badaujate, pasitelkdama populiarias dietas.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1