1. Būtina mėsos neprideginti ir nekepti ant atviros ugnies, nes mėsos sultims ir riebalams skiriantis ant ugnies, kyla dūmai, kurie prasiskverbia į mėsą, o tai yra kancerogeninės medžiagos – policikliniai aromatiniai angliavandeniliai. Jų plika akimi net nepamatysime, tik valgant gali jaustis degėsių skonis. Todėl, jei nėra galimybės išvengti atviros ugnies, apsaugokime mėsą ar daržoves įvyniodami į foliją.

2. Būtina kepti kuo žemesnėje temperatūroje, nepamiršti mėsos ar daržovių apdorojimo metu išvengti apdegimo ar net anglių susidarymo. O jei taip atsitiko, būtina apdegusias dalis pašalinti jas nupjaustant.

3. Nepamirškime patiekti prie grilio patiekalo ir šviežių daržovių, ypač dabar, kai šviežių ir sezoninių daržovių pasirinkimo įvairovė auga su kiekviena diena.

4. Kiek galime suvalgyti ir kiek reikia suvalgyti – du skirtingi dalykai. Dažniausia šašlykų puotos vyksta vakarais, prieš miegą, vidutiniškai tenka po šašlykų iešmą žmogui. Tai yra apie 200 gramų mėsos. Ar tai daug? Labai daug, jei pusryčiams valgėte sumuštinį su dešra, pietums – kotletus, o prieš miegą dar žadate sukirsti keturių žmonių dienos mėsos porciją.

5. Kramtykite! Nesukramtyti šašlyko gabalėliai pūva organizme, nėra normaliai suvirškinami ir, jei nuolat kartojasi tokie valgymo įpročiai, nesistebėkime, kad sergame XXI a. ligomis.

6. Jei perkate paruoštus šašlykus, juose gali būti ne tik daug druskos, papildomų riebalų, bet ir skonio bei kvapo stipriklių, kurie tik paskatina suvalgyti vis daugiau, juk taip skanu! Taip ir neatpažįstame, kiek mūsų organizmui skanu ir reikia, o kiek valgome nesąmoningai.

7. Ruošti šašlykus rekomenduojama patiems, taip išvengsite jų persūdymo. Pagardinimui išmėginkite prieskonines žoleles.

8. Šašlykus keiskite žuvimi, ankštinių kultūrų kepsneliais, daržovėmis.

Raminta Bogušienė

Sveikatai palankaus maisto technologės receptai – alternatyvos šašlykams

Pasirinkta žuvis folijoje (gausu vertingų omega-3 riebalų rūgščių!). Žuvį nuplaukite, marinuokite su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pipirais ir druska (jos naudokite ne daugiau nei 1 g 100 g žuvies, žuvyje natūraliai yra druskos, tad jos nepersūdykite). Rekomenduojama rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri mažiausiai perdirbta. Būtinai apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis, tai ypač aktualu ruošiant riebias žuvis, nes valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Įvyniokite į foliją. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 iki 30 min. Labai svarbu neperkepti, kad išsaugotume ne tik žuvies sultingumą, bet ir vertingas maistines medžiagas.

Ant žarijų kepti daržovių iešmeliai. Daržoves (brokolius, cukinijas, žiedinius kopūstus, morkas, baklažanus) supjaustykite gabaliukais apvoliokite terminiam apdorojimui tinkamame aliejuje, įtrinkite prieskoniais ir druska, sumaukite ant iešmelių ir kepkite, galima ir folijoje, kad atvira ugnis nepakenktų gaminamam patiekalui.

Politinė reklama bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos Užs. Nr. 2016-DJ-04/1