Darbdaviui buvo neaišku, ar studentę darbas sudomino

Aistė Pelanytė – buvusi VU Komunikacijos fakulteto studentė, studijavusi informologiją. Šiandien ji dirba projektų vadove reklamos agentūroje „PayPerClick“, kurioje įsidarbino iškart po sėkmingos praktikos joje. Tiesa, prieš patenkant į šią agentūrą jai teko atlikti praktiką dviejose kitose vietose.

„Iš pradžių nelabai žinojau, kas ta reklamos industrija. Kai studijuoji, susidarai ganėtinai neaiškų vaizdą, kas iš tikrųjų vyksta ir kas tavęs laukia ateityje. Prieš tai atlikau praktiką „Barclays“, kuriame viskas užtrukdavo labai ilgai. Naujoji įmonė greičiau reagavo į pokyčius ir man tai patiko“, – lygina pašnekovė.

Kelionė šiandieninės darbovietės link prasidėjo nuo praktikos skelbimo, kurį radusi internete A. Pelanytė netrukus aplikavo ir netrukus su ja buvo susisiekta.

„Mano praktika nuo to ir prasidėjo. Darbo pokalbio metu man davė užduotį, kurioje reikėjo skaičiuoti, o tai šiek tiek nustebino – juk čia reklamos agentūra, ar neturėtų jie tikrinti mano kūrybiškumo? Vėliau tik sužinojau, kad būna skirtingo tipo reklamos agentūrų. O dar vėliau supratau, kad tuo metu darbdavys net nežinojo, imti mane ar neimti. Vėliau jis man prasitarė, kad darbo pokalbio metu negalėjo suprasti, ar man pačiai įdomu tai, ką ketinu daryti, ar neįdomu“, – juokdamasi prisimena A. Pelanytė.
Aistė Pelanytė

Neskubėjo palikti praktikantės pozicijos

Praktikos laikotarpis prasidėjo nuo smulkesnių užduočių – mergina iš pradžių susipažino su darbui reikalingomis programomis, kurių anksčiau nebuvo valdžiusi, turėdavo parašyti nedidelės apimties reklaminius tekstukus, surinkti reklaminius raktažodžius. Netikrų užduočių nebuvo – A. Pelanytė visą tą laiką, prižiūrima praktikos vadovo, dirbo su realiais klientais. Tuo metu darbdavys stebėjo praktikantės sugebėjimus.

„Gavusi užduotį savo jėgomis kapanojuosi, sėdžiu, žiūriu, dėlioju. Turėjau praktikos vadovą, kuris mane prižiūrėjo. Pas jį eidavau kaskart, kai kas būdavo neaišku. Man labai patiko būti praktikantės pozicijoje – joje nereikia prisiimti daug atsakomybės. Būdamas praktikantu gali išbandyti daugybę sričių ir nesibaiminti dėl užduočių atlikimo, nes visuomet žinai, jog turi tvirtą užnugarį. Todėl šios pozicijos taip paprastai palikti ir nenorėjau“, – prisipažįsta pašnekovė.

Dėl to A. Pelanytės praktikos laikotarpis užtruko net 4 mėnesius – įsidarbinti ji galėjo kur kas greičiau, tačiau nenorėjo skubėti. Pirmiausia ji norėjo gerai suprasti, kaip veikia įmonė ir ko iš jos tikimasi. Lengviausiai jai sekėsi išsiaiškinti, kaip veikia programos, o sunkiausia buvo prisitaikyti prie kasdien vis skirtingų klientų poreikių.

„Tikriausiai nebūčiau ėjusi į praktiką, jei nebūčiau galvojusi apie įsidarbinimą. Nematau poreikio tiesiog praktikuotis. Jeigu jau ėjau, tai tikriausiai ir žinojau, kad esu čia su idėja pasilikti dirbti. Šiandien čia jau dirbu maždaug 3 metus. Sekasi gerai, įmonėje rūpinamasi, kad nesustočiau tobulėti, manau, šiuo atžvilgiu man labai pasisekė“, – teigia ji.

Po apmokamos praktikos iškart pasiūlė gerą poziciją

24-erių Miglė Bučinskaitė neseniai baigė Kauno technologijos universitete informatikos inžineriją ir nuo šių metų sausio dirba SEB grupės paslaugų teikimo centre Vilniuje – šiandien ji atlieka IT srities sprendimų administratorės pareigas. Ši darbovietė jai yra pirmoji, tačiau prieš įsidarbindama mergina praktikavosi apmokamoje stažuotėje „SEB IT Future Professionals“.
Dirbanti mergina

„Buvo labai sunku rasti darbą, kol neturėjau praktikos. Kadangi darbdaviai nelabai nori priimti tokių darbuotojų, kurie neturi praktinės patirties, susidomėjau „SEB IT Future Professionals“ programa paslaugų teikimo centre. Perskaičiusi programos skelbimą supratau, kad tai yra būtent tai, ko ir ieškau. Pagal programą galima save išbandyti keliose skirtingose srityse ir suprasti, ką iš tikrųjų nori veikti gyvenime“, – teigia mergina.

M. Bučinskaitei patiko tai, jog programa yra lanksti ir pritaikyta tiek studijuojantiems, tiek studijas baigusiems žmonėms, kurie domisi IT sritimi, nori joje išbandyti jėgas ir sužinoti savo stipriąsias puses.

„Pradėjau nuo pačių paprasčiausių dalykų – įvairios sritys buvo skirtos apšilimui, pasibandymui. Tada galėjau pasirinkti, su kuria sritimi noriu dirbti toliau. Buvo sunku persilaužti per save – vis tiek tai buvo pirmas darbas, pirmas kartas susipažįstant su tokia didele įmone. Čia dirba ne tik lietuviai, bet ir švedai, visi kolegos labai draugiški. Jeigu kas ir buvo sunku, vis tiek po to persilaužiau ir su visais susikalbėdavau“, – prisimena ji.

Merginai patiko, jog čia dirbantys ir daugiau patirties sukaupę žmonės noriai dalinosi su ja savo patirtimi, stengėsi kuo daugiau savo žinių perteikti naujai kolegei. Ji džiaugiasi, kad stažuotės metu galėjo išbandyti save skirtingose užduotyse ir išsirinkti, ką daryti jai patinka labiausiai.

„Praktinis laikotarpis stažuotėje taip pat buvo apmokamas. Man tai buvo labai svarbu, nes persikrausčius iš Kauno dirbti Vilniuje turėjau gauti pinigų pragyvenimui. Po to pasikeitė sąlygos, darbo specifika. Nepraėjus pusantrų metų iškart įdarbino į tokią poziciją, manau, jog tobulėjimas čia vyksta išties greitai“, – tikina ji.

ES skiria investicijas studijų kokybei ir praktiniam studentų rengimui Lietuvoje stiprinti.

Siūlo rinktis praktiką tarsi pirmąją nuolatinio darbo vietą

SEB banko Personalo departamento direktorius Martynas Keršanskas kiekvienam studentui, ieškančiam profesinės praktikos vietos, siūlo į ją žiūrėti kaip į pirmąją nuolatinio darbo vietą.

„Kaip rodo ir SEB banko patirtis, praktikos metu gerai užsirekomendavę jaunuoliai neretai sulaukia kvietimo likti dirbti, o jeigu nėra laisvos darbo vietos, gauna gerą rekomendaciją. Be to, praktikos metu jaunuoliai gali pasitikrinti, ar tinkamai pasirinko specializaciją ir ar tikrai nori savo ateitį sieti su darbu šioje konkrečioje srityje, įgyja būtinų praktinių žinių“, – aiškina SEB banko Personalo departamento direktorius.
Darbas

M. Keršanskas pastebi ir tai, jog atlikdami praktiką didelėse įmonės jaunuoliai taip pat gauna progą susipažinti ir su įvairių kitų specialybių atstovais, pamatyti jų darbo specifiką. Anot jo, ši informacija taip pat bus naudinga galutinai apsisprendžiant, kokį karjeros kelią rinktis pabaigus studijas.
Tuo metu Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė Ugnė Marija Narkevičiūtė studentams, besirenkantiems praktikos vietą, pataria atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus.

„Pirmiausia, įmonės veiklos sritis ir sektorius turėtų glaudžiai sietis su studijų programa, kurioje studentas mokosi, kad praktikantas galėtų panaudoti savo teorines žinias praktiškai. Antra, nustačius kryptį galima susidaryti potencialių įmonių, kuriose norėtųsi atlikti praktiką sąrašą. Jų ieškoti galima karjeros dienų kontaktų renginių metu, universiteto praktikų duomenų bazėje, didžiuosiuose darbo paieškos portaluose Lietuvoje arba užsienyje, pagal tarptautines mainų programas. Trečia, norint atkreipti dėmesį ir tinkamai pareikšti savo susidomėjimą, reikėtų parengti reprezentatyvų CV ir gebėti išdėstyti argumentus bei parodyti motyvaciją“, – pabrėžia ji.

Siekiant, kad praktika tikrai patenkintų abiejų pusių – studento ir įmonės – lūkesčius, susitikimo metu reikėtų aptarti šiuos klausimus: praktikos trukmę, tikslus, užduotis, praktikanto vaidmenį ir veiklos pobūdį, ateities perspektyvas ir susidaryti praktikos planą. Neretai sėkminga praktika tampa atspirties tašku pirmajam darbui, todėl svarbu rinktis atsakingai.

Studentui taip pat svarbu nepamiršti, kad praktikos metu gali drąsiai prašyti praktikos vadovo pagalbos. „Atlikdamas praktiką įmonėje studentas vadovaujasi pasirašyta trišale praktikos sutartimi, kurioje apibrėžti visų šalių įsipareigojimai. Priimančioji organizacija turi užtikrinti, kad studentui būtų paskirtas praktikos vadovas iš kvalifikuotų darbuotojų arba valstybės tarnautojų, turinčių ne mažesnį kaip 3 metų atitinkamo darbo stažą, su kuriuo studentas detalizuoja praktikos planą bei kuris vykdo praktikos priežiūrą, o jai pasibaigus, ją įvertina“, – aiškina VGTU Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)