Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Vaistažolės yra natūralus gamtos produktas, todėl nepageidaujamų reakcijų sukelia mažiau. Vaistažolių arbatos sumažina ligos simptomus, visgi nereikia tikėtis, kad vaistažolės visiškai išgydys ligą.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Perdozavus vaistažolių mišinių/arbatų galima apsinuodyti, taip pat gali kilti alergijų.

Prieš vartojant vaistažolių užpilus ar arbatas, ypač menkai žinomų žolelių, reikėtų iš pradžių pasitarti su šeimos gydytoju. Jei išgėrus mažai jums žinomų žolelių mišinių atsirado nemalonių pojūčių, rekomenduojama tokios arbatos daugiau negerti. Kad išvengtų nepageidaujamų reakcijų, žmogus vaistažolių mišinius (net ir žinomų žolelių) turėtų vartoti trumpą laiką.

Pavojinga vartoti vaistažoles nėštumo metu, sergant onkologinėmis ligomis, nežinant vaistažolių poveikio kitoms organizmo sistemoms. Šiuo atveju taip pat būtina specialistų konsultacija.

Apie galimą neigiamą vaistažolių poveikį pacientui reikia kalbėti individualiai. Tai priklauso nuo žmogaus organizmo savybių, naudojamų vaistažolių specifiškumo, esamo susirgimo, naudojamų vaistų. Pavyzdžiui, jonažolės vartojamos kaip antiseptikas, antidepresantas, virškinimo, šlapimo išskyrimo sistemos ligoms gydymui. Vartojant depresantus, jonažolių arbatų gerti negalima. Ilgai vartojant šias vaistažoles, galima sukelti skrandžio sudirginimą, pilvo putimą, gali padidėti kraujo spaudimas. Todėl jonažoles, kaip ir kitas vaistažoles, reikia vartoti atsargiai.

Norite sužinoti, kaip apsisaugoti nuo virusų bei ligų ir kaip jas įveikti? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją