Štai kodėl gydytojai naujagimiams dažnai atlieka pilnus tyrimus, kai jų rektalinė temperatūra yra didesnė nei 38 laipsniai.

Šiuos tyrimus paprastai sudaro:

* bendras kraujo tyrimas;
* kraujo kultūrų tyrimas;
* šlapimo tyrimas ir šlapimo kultūrų tyrimas;
* lumbalinė (stuburo kanalo) punkcija, leidžianti gydytojui ištirti nugaros smegenų dangalus
* krūtinės rentgenas (jis dažniausiai neatliekamas, jei vaikui nebūdingi kvėpavimo takų ligų simptomai);
* tyrimai virusinėms ligoms (respiraciniam sincitiniam virusui ar gripui) nustatyti.

Priklausomai nuo tyrimų rezultatų, karščiuojančiam naujagimiui gali būti skiriami antibiotikai ir jis gali būti paguldytas į ligoninę 24-48 valandoms. Jei naujagimiui daugiau nei 28 dienos, jo tyrimai geri ir jis gerai valgo, jis gali būti išsiųstas namo, bet turi netrukus vėl apsilankyti ligoninėje ar pas pediatrą, rašo about.com.

Kūdikių, kaip ir vyresnių vaikų, karščiavimą gali sukelti virusinė infekcija. Deja, bakterinės infekcijos, kurios gali būti pavojingesnės nei paprastos virusinės infekcijos, dažniau būdingos mažiems vaikams nei vyresniems vaikams ar jaunuoliams. Tiesą pasakius, rimtos bakterinės infekcijos sukelia 8-12 proc. karščiavimu pasireiškiančių naujagimių (iki 28 dienų amžiaus) ligų ir 5-10 proc. karščiavimu pasireiškiančių 1-3 mėnesių amžiaus kūdikių ligų. Tai yra daug.

Tėvams dažnai atrodo, kad pediatrai, gydydami jų kūdikius nuo karščiavimo, imasi per daug drastiškų priemonių. Svarbu pažymėti, kad dabartiniai metodai yra ne tokie griežti, kaip anksčiau. Dar ne taip seniai visi jaunesni nei 3 mėn. kūdikiai po anksčiau minėtų tyrimų buvo guldomi į ligoninę ir ten laikomi bent jau parą. Dabar į ligoninę guldomi tik naujagimiai ir tie kūdikiai, kurie atrodo sergantys.

Kartais tėvai skeptiškai žiūri ir į lumbalinę punkciją. Kadaise ji buvo atliekama visiems karščiuojantiems jaunesniems nei 3 mėnesių kūdikiams, tačiau dabar ekspertai ši amžių sumažino iki 31 ar 60 dienų, jei vaikas atitinka tam tikrus kriterijus ir turi galimybę būti atidžiai stebimas gydytojo.

Turėkite omenyje, kad lumbalinė punkcija yra paprasta procedūra, kurią kūdikiai gerai toleruoja. Jei žinote, kokios gali būti negydomo bakterinio meningito, kurį galima nustatyti šiuo būdu, pasekmės, jums bus kur kas lengviau leisti gydytojui atlikti lumbalinę punkciją.

Jei nesutiksite, kad jūsų vaikui būtų atlikta punkcija, gydytojai tikriausiai mėgins jus perkalbėti. Šias procedūras kūdikiams ar naujagimiams gydytojai rekomenduoja laikydamiesi naujausių gairių arba remdamiesi patirtimi.

Kaip išvengti virusų ir karščiavimo

Kad apsaugotumėte vaiką nuo karščiavimo ir būtinybės atlikti šiuos tyrimus, rekomenduojama pirmuosius 2 ar 3 mėnesius apriboti kūdikio kontaktą su žmonėmis. Kiekvienas žmogus, kuris paima kūdikį ant rankų, turėtų prieš tai jas nusiplauti. Sergantys (net jei tai tik peršalimas) žmonės iš viso neturėtų liestis prie kūdikio. Žinoma, tėvams labai norisi pademonstruoti savo naująjį kūdikį, tačiau to pasekmės gali būti virusai, bakterijos ir kelionė į ligoninę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją