Nors šis krūvis, ant medikų, sveikatai nepavojingas, tačiau problemų gali pridaryti. Australijoje įsielektrinęs vyrukas, to nežinodamas, padegė viešosios įstaigos kilimą bei išlydė plastmasinę detalę.

„Bet koks daiktas trinamas įsielektrina. Fizikos požiūriu tai labai paprastas dalykas – taip buvo atrasta elektra. Patrynus gintarą į kailį buvo pastebėta, kad jis traukia sausus lapelius. Todėl elektros pavadinimas ir kilęs nuo graikiško gintaro pavadinimo“, - aiškino Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto prof. Liudvikas Kimtys.

Norintiems išvengti šių nemalonių pojūčių, fizikas pusiau juokais, pusiau rimtai patarė dėvėti lininius rūbus. Mat statinė elektra susidaro audeklui į ką nors trinantis – į kūną ar kitą audeklą. Kuo labiau audeklas įsielektrina, tuo greičiau tai pajusime. Žinia, šiomis savybėmis ypač pasižymi sintetika. Taip pat elektrinasi vilna, netgi stiklas. Taigi statinės elektros krūvis gali susidaryti daugelyje mus supančių daiktų.

Anot pašnekovo, krūvis šio reiškinio metu gali susidaryti pakankamai didelis – nenuostabu, kad žmogus jį jaučia. Prieš keletą metų vienas australas taip įsielektrino, kad uždegė patalpą. Australo rūbuose susidariusi 40 tūkst. voltų statinės elektros įtampa sukėlė iškrovą, kuri vienoje Australijos įstaigoje apdegino kilimą ir privertė gaisrininkus evakuoti visus žmones iš pastato.

Vyras tą dieną dėvėjo vilnonius marškinius ir sintetinę, nailoninę striukę. Anot įvykio liudininkų, prieš gaisrą pasigirdo tartum petardos sprogimas. Iš pradžių tikroji gaisro priežastis nebuvo nustatyta, tačiau kai vyriškis, išėjęs iš pastato, sėdo į savo automobilį ir pamatė ant grindų besilydantį plastmasės gabaliuką, ne juokais sunerimo ir pats kreipėsi į specialistus. Pirmą kartą su tokiu reiškiniu susiduriantys specialistai teigė, kad jo rūbai dėl įsielektrinimo bet kurią akimirką galėjo užsidegti.

Anot mokslininkų, statinės elektros susidarymo procesas panašus į žaibą – kai tarpusavyje trinasi debesys, tarp jų kyla iškrova, jeigu virš debesų yra labai sausas oras. Tačiau meteorologai, kaip pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė, reiškinių, kurių metu įsielektrina daiktai, netiria. „Galiu tik iš savo patirties pasakyti, kad atšalus iš tiesų rūbai labiau elektrinasi“, - teigė pašnekovė.

Anot kai kurių specialistų, šis reiškinys gali būti susijęs ir su didesniu oro temperatūrų skirtumu tarp išorinės ir patalpų aplinkos arba su sausesniu oru spustelėjus šaltukui – tiek lauke, tiek šildomose patalpose. Pavyzdžiui, nusivelkant sausame ore sintetinį megztinį, jis ima traškėti ir kibirkščiuoti. Pasivaikščiojus po sintetinį kilimą ir palietus metalinį paviršių, taip pat gali „trenkti“ elektra.

Tačiau medikai ramina, kad šios iškrovos, kitaip nei elektros srovės, paprastai yra nepavojingos. „Tai ne ta elektra. Galima drąsiai teigti, kad žmogaus sveikatai pavojaus ji nekelia“, - sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Vanda Pumputienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją