Pirmiausia reikia išsiaiškinti, iš kur atsiranda žilų plaukų. Plaukų spalvą nulemia plaukų pigmentai, vadinamieji melanocitai. Su amžiumi šių melanocitų aktyvumas pamažu mažėja, kol galiausiai jie nustoja gaminę pigmentą. Nauji plaukai išauga be pigmento, taip atsiranda žili plaukai.

Kiekvienam mūsų genetiškai apibrėžtas laikas, kada mūsų plaukai pražils. Nors niekas negali sustabdyti plaukų žilimo, esti keli veiksniai, dėl kurių plaukai pražyla anksčiau nei paprastai.

Su priešlaikiniu plaukų žilimu yra siejami tiroidiniai susirgimai.

Vitamino B12 trūkumas, anemija. Tai gali būti susiję su maistu, kuriame trūksta vitamino B12 – jo gausiausia mėsoje, kiaušiniuose, piene. Taip gali nutikti ir tada, kai skrandis negali pasisavinti vitamino B12 dėl tam tikrų ligų ar operacijų.

* Baltmė. Tai liga, dėl kurios oda netenka melanocitų, atsiranda baltų dėmių ir priešlaikinių žilų plaukų.

* Ankstyva menopauzė.

* Rūkymas. Rūkymas susijęs su priešlaikiniu žilimu.

Atsižvelgus į šiuos išvardintus veiksnius, kai kuriais atvejais galima apsisaugoti nuo priešlaikinio žilimo.

Tradicinėje kinų medicinoje ir ajurvedoje priešlaikinis žilimas atspindi esamus sveikatos sutrikimus. Pasak tradicinės kinų medicinos, plaukai žymi kraujo kokybę ir inkstų stiprumą. Inkstai ir kraujas turi platesnį vaidmenį kinų medicinoje nei vakarietiškoje.

Manoma, kad sustiprinti kraują ir inkstus gali šie produktai: hijiki jūržolės, juodosios sezamo sėklos, dilgėlių arbata.

Tačiau turėkite omenyje, kad pernelyg didelis šių produktų kiekis nerekomenduojamas. Pavyzdžiui, pernelyg didelis kiekis jodo (iš jūržolių) gali pasunkinti esamas tiroidines problemas, o tai jau savaime priešlaikinio žilimo priežastis.

Pasak kinų medicinos, reikėtų vengti vartoti per daug mėsos, pieno produktų ir druskos.

Daugelis komercinių produktų, kurie, kaip teigiama, atkuria plaukų natūralią spalvą, gaminami su žolelėmis, kurios kinų medicinoje naudojamos inkstams ir kraujui sustiprinti. Populiariausia – žolelė, vadinama He Shou Wu, išvertus iš kinų kalbos – „juodaplaukis ponas He“. Tai aliuzija į legendą apie seną kaimo gyventoją, poną He, kuris šia žolele atkūrė savo juodą plaukų spalvą, jaunatvišką išvaizdą ir gyvybingumą.

Kinų medicinos specialistai sako, kad He Shou Wy nėra tinkami visiems žilaplaukiams, štai kodėl rekomenduojama prieš tai kreiptis konsultacijos. Neteisingai naudojant, ši priemonė gali sukelti emocinius sutrikimus, pykčio protrūkius ar depresiją.

Ajurvedoje plaukai siejami su pittos konstitucinio tipo išsibalansavimu. Vatos konstitucinio tipo išsibalansavimas, paskatintas streso, taip pat asocijuojamas su priešlaikiniu žilimu.

Žolelė, kuri naudojama ajurvedoje žiliems plaukams, vadinama bringaraja, išvertus – „plaukų karalius“. Ji stiprina kepenų ir inkstų energiją, tačiau šios žolelės saugumo ar efektyvumo nepatvirtina jokie tyrimai. Ji taip pat yra ajurvedos plaukų aliejų ir tonikų ingredientas.

Kita populiari ajurvedinė žolė vadinama amla. Ji naudojama uždegiminiams susirgimams, akims stiprinti ir atsiradus žiliems plaukams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)