Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Pusryčiai

Dvi kriaušės, obuolys, trys apelsinai, bananas.

Antri pusryčiaitrys bananai, dvi kriaušės.

Per 15 dienų pajutau teigiamą mitybos pokyčių poveikį, bet vis dar jaučiu, kad netekau įprastų skonio pojūčių ir kartais jų trūksta. O ką daryti, jei tas noras pasidaro nepakeliamas ir nuolat persekioja?

Įprastai tokiomis akimirkomis nesinervinu, nepeikdama ir nebausdama savęs už išdaigą, suvalgau tai, ko labai norisi, o paskui grįžtu prie įprastų mitybos principų be jokio kaltės jausmo. Bet šitos 30 dienų – be išimčių, be nusižengimų taisyklei.

Naujų skonio įpročių formavimas ir virškinamojo trakto persitvarkymas, prisitaikymas prie naujo maisto įvyksta ne iš karto, šiokio tokio diskomforto neišvengsi, bet labiausiai viskas priklauso nuo psichologinio nusiteikimo. Svarbiausia – nuteikti organizmą permainoms. Žinoma, jei kasdien atidėliosite (kaip kartais darydavau aš), organizmas niekada neįpras prie naujų mitybos įpročių.

Pietums du dideli bananai. Vis dar neatsikračiau priklausomybės bananams. O ar reikia? Kol viskas gerai, nesuksiu dėl to galvos.
Pastarosiomis dienomis nepavyko įtraukti į racioną užtektinai žalumynų ir daržovių. Kaip visada, savaitgalį atsipalaidavau ir įnikau į menkai naudingus produktų derinius. Reikia skubiai tai kompensuoti.

Šiaip žaliavalgiški skoniai ir aromatai man labai prie širdies, tik dar trūksta patirties, kad nuspręsčiau, ar liksiu prie šimtaprocentinės žaliavalgystės.

Šiandien jaučiu, kad mintys ir organizmas nusiramino, nebėra agonijos, kaip prieš savaitę, ir nepanašu, kad ji artėtų. Iš visų vadinamųjų nenaudingų patiekalų mane traukia prie vieno – prie riešutų su medumi. Bet riešutų valgymą nusprendžiau stipriai apriboti, bent jau iki savaitgalio.

Pavakariai

Nepatikėsite – pavakariams vėl valgiau bananų. Negaliu be jų. Nei pjaustyti, nei lupti – įsimetei į rankinę ir eini, kur reikia – į susitikimą, apsipirkti ar į paskaitas. Saldūs bananai man tiesiog negali atsibosti.

Šiandien apatija ir silpnumas ne juokai įgriso, bet nenusimenu, tikiuosi, kad kaltas miego trūkumas. Tiesa, pamažinau kalorijų – suvartojau tik 1500 – 1600. Per mažai, juo labiau aktyviai sportuojant. Kita vertus, nejaučiau per didelio alkio...

Taigi nuo ryt, kaip sakoma, pradėsiu naują gyvenimą – vėl skaičiuosiu kalorijas ir valgysiu daugiau vaisių ir žalumynų.

Pyragaitis su razinomis

Pusė stiklinės mirkytų razinų
Pusė stiklinės mirkytų migdolų
Pusė stiklinės alaus mielių
Ketvirtadalis stiklinės maltų linų sėmenų
Vanilės ekstrakto
Maltų avižinių dribsnių (savo nuožiūra)
Sezamo sėklų

Ingredientus sumalti trintuvu iki vientisos masės. Kad sutirštėtų, įberti maltų avižinių dribsnių, paskui suvolioti į rutuliukus ir apvolioti sezamo sėklomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją