Kuo moterims naudingas alyvų aliejus ir žalialapės daržovės?

 (8)
Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau alyvų aliejaus ir žaliųjų lapinių daržovių vartojančios moterys rečiau serga širdies ligomis.
Kopūstas
© Corbis

Nustatyta, kad bent vieną žalialapių daržovių porciją per dieną suvartojusioms moterims tikimybė per aštuonerių metų laikotarpį susirgti širdies ligomis buvo per 40 procentų mažesnė nei moterims, kurios tokių daržovių per savaitę suvalgydavo 2 ar mažiau porcijų.

Taip pat ir moterims, kurios per dieną vidutiniškai suvartodavo bent po 3 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus, tikimybė susirgti širdies ligomis buvo irgi daugiau kaip 40 procentų mažesnė palyginti su moterimis, kurios alyvų aliejaus vartodavo mažiausiai.

Tyrimo vadovas dr. Domenico Palli iš Vėžio tyrimo ir prevencijos instituto interviu „Reuters Health“ pastebėjo, kad tiksliai nėra žinoma, kodėl būtent žalialapės daržovės ir alyvų aliejus gali apsaugoti širdį. Pasak jo, greičiausiai tokį poveikį lemia šiuose maisto produktuose esančios tokios veikliosios medžiagos kaip folatai, antioksidantiniai vitaminai ir kalis.

Italų tyrėjai išanalizavo informaciją apie beveik 30 tūkstančių tos šalies moterų, kurios dalyvavo dideliame nacionaliniame sveikatos tyrime. Mokslininkai atrinko informaciją apie tas moteris, kurioms tyrimo pradžioje buvo apie 50 metų, ir 8 metus analizavo informaciją apie jas, išskirdami tas, kurios susirgo širdies ligomis.

Per tą laikotarpį tiriamosioms nustatyti 144 rimti susirgimai širdies ligomis, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“.

Tyrimas taip pat neparodė, kad kitų rūšių daržovių, kaip kopūstai ar pomidorai, taip pat vaisių vartojimas būtų susiję su rimtais širdies sutrikimais.

Maždaug kas trečia mirtis pasaulyje priskiriama širdies ir kraujagyslių ligoms.

Italų tyrimo rezultatai patvirtina ankstesniuosius, susiejusius alyvų aliejaus ir daržovių vartojimą su gera širdies sveikata. Paprastai tai vadinama Viduržemio jūros regiono dieta, kuriai priskiriamas gebėjimas sumažinti tikimybę susirgti tam tikrų formų vėžiu ir diabetu bei sulėtinti smegenų senėjimą.

Savigydos pramonės asociacija
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Gydytojas pataria

Ir sunkmečiu galima sveikai maitintis (30)

2011 sausio mėn. 6 d. 00:00
Anot Šiaulių miesto dietologės gydytojos Reginos Galubauskienės, žmonėms nėra ko per daug dejuoti, kad sunkmetis ir nėra pigių produktų. Pigiai ir sveikai prasimaitinti galimybių yra, tik reikia noro ir pastangų.

Kokie produktai degina riebalus? (14)

2011 sausio mėn. 5 d. 00:00
Šiuolaikinėje virtuvėje esti produktų, kurie ne tik kaupia, bet ir degina riebalus!

Kas sumažins apetitą? (11)

2011 sausio mėn. 4 d. 00:00
Siekiant išsaugoti figūrą, nebūtina laikytis griežtų dietų. Reikia vartoti natūralius produktus, mažinančius apetitą arba greitinančius riebalų skaidymą organizme. Kas tai per produktai? Pasirodo, galima sumažinti apetitą skaidulų pagalba. Kaip jų gauti? Pradėsime nuo avižų!

Kuo moterims naudingas alyvų aliejus ir žalialapės daržovės? (8)

2011 sausio mėn. 3 d. 10:26
Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau alyvų aliejaus ir žaliųjų lapinių daržovių vartojančios moterys rečiau serga širdies ligomis.

Dietiniai gėrimai - apgaulingi (2)

2010 gruodžio mėn. 30 d. 00:00
Jie nuo įprastinių gėrimų skiriasi tik tuo, kad yra be cukraus, užtat juose apstu kenksmingų cheminių ingredientų, kurie turėtų suteikti gėrimui malonų skonį, spalvą ir aromatą.

Koks valgis prieš miegą - naudingas? (20)

2010 gruodžio mėn. 29 d. 00:00
Su antsvoriu kovojančios moterys nemėgsta jaukių vakarų namuose, kai rankos taip ir tiesiasi prie šaldytuvo. Būtent vakaro užkandžiams visi dietologai yra uždėję tabu. Tik ar tai tiesa?

Dirgliosios žarnos sindromas (11)

2010 gruodžio mėn. 28 d. 00:02
Dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) bent kartą gyvenime patiria apie 25 proc. žmonių. Tačiau toli gražu ne visi kreipiasi į gydytoją. Viena vertus, dėl to, kad simptomai būna lengvi, antra vertus, dalis žmonių tiesiog susitaiko su kai kuriais negalavimais, nemaloniais pojūčiais, pvz., pilvo pūtimu, skausmais, viduriavimu, nes ilgainiui jie išnyksta.

Atkinso dieta - sveika ar ne? (6)

2010 gruodžio mėn. 27 d. 00:00
Kokia Jūsų nuomonė apie Atkinso dietą?

Mėsos su bulvėmis valgyti negalima? (32)

2010 gruodžio mėn. 23 d. 00:00
Ar maisto derinimas yra tik viena iš dietų mados krypčių, ar realiai būtinas dalykas? Ar mėsos tikrai negalima valgyti su bulvėmis bei kruopomis?

Kaip sužinoti, ar tai alergija maistui?

2010 gruodžio mėn. 22 d. 00:00
Suvalgėte tetos gamintos mišrainės ir prastai pasijutote. Ar tai alergija? O gal mišrainė buvo tiesiog nešviežia? Kaip išsiaiškinti, ar pablogėjusią savijautą lėmė alergija maistui, ar tiesiog apsinuodijote?

Kokias ligas gydo gyvūnai? (45)

2010 gruodžio mėn. 21 d. 00:00
Į kokius gyvūnus kreiptis pagalbos, sergant tam tikromis ligomis?

Dispepsija arba „skrandis – tinginys“ (5)

2010 gruodžio mėn. 20 d. 15:27
Dispepsija – tai negalavimų kompleksas, lydimas nemalonių pojūčių ar skausmo viršutinėje vidurinėje pilvo dalyje. Būdingi simptomai: greitas pasisotinimo jausmas valgant, pykinimas, vėmimas ir pilvo pūtimas. Dažniausiai sergama funkcine dispepsija, kuri atsiranda dėl skrandžio motorikos sutrikimų. Tai tas pats visiems žinomas „tingaus skrandžio“ sindromas.

Iš kur atsiranda opaligė?

2010 gruodžio mėn. 17 d. 00:00
Opaligė – tai lėtinė liga, kuriai paūmėjus atsiranda skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa. Paviršinės skrandžio ar dvylikapirštės žarnos gleivinės žaizdelės vadinamos erozijomis. Jei pažeidimas gilesnis, susidaro gleivinės „žaizda” – tai opa.

Metabolinio sindromo požymiai – dar vaikystėje (6)

2010 gruodžio mėn. 16 d. 00:00
Metabolinis sindromas – su nutukimu siejama patologija, išsivysčiusiose šalyse diagnozuojama maždaug kas trečiam gyventojui. Šis sutrikimas aptinkamas 40 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių. Tačiau vis dažniau negalavimai, vadinami metaboliniu sindromu, diagnozuojami ir antsvorio turintiems vaikams.

Dirgliosios žarnos sindromas: nepavojingas, bet gydyti reikia

2010 gruodžio mėn. 15 d. 00:00
Dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) bent kartą gyvenime patiria apie 25 proc. žmonių. Tačiau toli gražu ne visi kreipiasi į gydytoją. Viena vertus, dėl to, kad simptomai būna lengvi, antra vertus, dalis žmonių tiesiog susitaiko su kai kuriais negalavimais, nemaloniais pojūčiais, pvz., pilvo pūtimu, skausmais, viduriavimu, nes ilgainiui jie išnyksta.

Žiemos pradžia - tarsi asmeninės sveikatos patikra

2010 gruodžio mėn. 14 d. 00:00
Perskaičiau pulmonologo ir kardiologės patarimus, kaip apsisaugoti nuo šalčio sergantiems žmonėms. Aš sveikata nesiskundžiu, tiesa, peršalimų neišvengiu. norėčiau žinoti, kaip savo organizmui galėtų pagelbėti žmogus, kuris neserga rimtomis ligomis? Gal verta valgyti daugiau nors kokių produktų ar kaip nors kitaip keisti gyvenimo būdą?

Kodėl graužia rėmuo? (39)

2010 gruodžio mėn. 10 d. 00:00
Vis dažniau žmonės kreipiasi į gydytojus dėl nemalonių pojučių gerklėje, dirginančio kosulio, pasikartojančių bronchitų, plaučių uždegimų. Tokie nemalonūs pojūčiai gali atsirasti tada, kai rūgštus skrandžio turinys atsiduria ne savo vietoje, refliukso būdu turinys atsipila į stemplę ir viršstemplinius audinius (gerklės, kvėpavimo takų gleivinę). Jei refliuksas vargina du kartus per savaitę ir pablogina gyvenimo kokybę, vadinasi, žmogus serga gastoezofaginio refliukso liga.

Ar žiemą reikia valgyti riebiai? (7)

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Sakoma, kad atšalus orams, reikia riebiau valgyti. Ar tai tiesa? Kokie maisto produktai spartina kraujo cirkuliaciją, apykaitą ir gali iš dalies sušildyti šaltą dieną?

Gero apetito paslaptys

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Mano sūnus, kuriam vos metai, labai prastai valgo. Jis sveikas, o gydytoja sako, kad jo apetitas prastas. Kokių imtis priemonių, kad apetitas pagerėtų.

Tegul vaikas bent ūgtels be maisto priedų

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Kai pasižiūri televiziją, panašu, kad ir sveikiems žmonėms nebėra ko valgyti, o jau kuo maitinti vaikus, sunku beišmanyti. O tai ką daryti, jei vaikas alergiškas, atrodo, kad jau viskam? Ar dėl to kalti maisto priedai, kurių dabar pilna produktuose? O gal čia kokia sąmokslo teorija, norint priversti mus maitintis tik ekologiška produkcija?