Ir sunkmečiu galima sveikai maitintis

 (30)
Anot Šiaulių miesto dietologės gydytojos Reginos Galubauskienės, žmonėms nėra ko per daug dejuoti, kad sunkmetis ir nėra pigių produktų. Pigiai ir sveikai prasimaitinti galimybių yra, tik reikia noro ir pastangų.
Pora
© Corbis

Valgyk paprasčiau, būsi sveikesnis

Žmonės renkasi produktus pagal kainą, vieni moka brangiai, kiti pigiau. Bet brangūs produktai nebūtinai yra sveikesni. Yra net toks pasakymas – paprasčiau valgyk, būsi sveikesnis, mažiau reikės vaistų. Nėra blogų maisto produktų, yra tik bloga dieta. Taigi lygybės ženklo tarp brangu ir sveika nėra. Specialistė primena, jog, perkant produktus, reikia skaityti etiketę ir būtina žiūrėti į sudėtį, o ne į pakuotę.

Anot jos, geriau nesirinkti virtų dešrų ar dešrelių. Verčiau mėsos gabalėlį vietoj jų, tačiau grynos, sveriamos, ne pakuotėje. Geriau nepirkti ir pusfabrikačių.

Brangios žuvys gali turėti sunkiųjų metalų likučių. Anot dietologės, žuvį galima rinktis ir pigesnę – ji tikrai nebus prastesnė.

Egzotiniai vaisiai su itin ilgu galiojimo laiku gali būti su netinkamais priedais, žalojančiais sveikatą.
Sveikatai gali kenkti įvairūs tortai, kepiniai su riebalais (ir neaiškios kilmės), priedais.

Ilgai vartojant gazuotus gėrimus su saldikliais, dažikliais ir aromatinėmis medžiagomis, taip pat žalojamas organizmas.

Gana brangūs ir ne kiekvienam įperkami riešutai. O juose, anot dietologės, gali būti ir grybelių, toksinų, ypač žemės riešutuose.

Dabar prekybos centruose yra visko – tik rinkis. Nieko nebenustebinsi nei braškėmis gruodžio mėnesį, nei arbūzais sausį. Jie yra perkami, ir gana brangiai mokama. Ir nedaug kas susimąsto, ar tai tikrai sveika.

Aišku, parduotuvių lentynose patiekiami produktai negali būti kenksmingi. Bet galima išsirinkti sveikesnius ir nebūtinai dėl to brangesnius. Pvz., vietoj brangaus alyvuogių aliejaus pirkti saulėgrąžų, kuris yra ne prastesnis. Sviesto išvis sveikiau mažiau naudoti ir rinktis patartina natūralų, o ne tepų riebalų mišinį.

Kalbant apie tai, kas yra gana brangu, bet ir sveika, tai yra ekologiški produktai, gaminami ekologiškuose ūkiuose. Ekologiški mėsos, pieno produktai, daržovės, uogos, grūdai, medus turi tai patvirtinančius sertifikatus. Užsienyje toks maistas vadinamas organiniu maistu, jis irgi yra labai brangus. Bepigu tiems, kas turi savo sodą, daržą, – jie gali maitintis savo užauginta bulve, morka, moliūgu ar cukinija bei kitomis daržovėmis, vaisiais be didesnių investicijų.

Kai nejaučiame sotumo jausmo

Rūkyti maisto produktai – įvairios dešros, skilandžiai, kumpeliai ne visiems įkandami pagal kainą, tačiau ar jie iš tikrųjų sveika? Dietologė primena, jog rūkytuose mėsos produktuose yra daug užslėptų riebalų, druskos, gali būti kancerogenų, daug E priedų. Tarp jų ir aromato bei skonio medžiagos E621. Tai gliutamatas, aminorūgštis, specialiai pagaminta, kad paskanintų maistą ir žmonės jį pirktų ir valgytų. Gliutamato dažnai yra sūriuose, bulvių traškučiuose, gėrimuose.

„Dar prieš kelerius metus buvo skiriamos šios skonio rūšys – saldu, sūru, kartu, rūgštu. Dabar, atsiradus sintetiniam gliutamatui, atsirado terminas skanu. Tad ir valgome tokio maisto daug ir vis nejaučiame sotumo jausmo. Naujausiais tyrimais nustatyta, jog burnos gleivinėje ir liežuvyje jau atsirado tam tikri gliutamato receptoriai, kurie reikalauja tokio maisto daugiau ir daugiau“, – informuoja R.Galubauskienė.

Gliutamatą susintetino japonai. Amerikiečiai jį nupirko ir naudoja jau daugiau kaip dvidešimt metų. Šiandien JAV laikoma labiausiai nutukusių žmonių šalimi. Yra duomenų, kad ten padaugėjo tokių ligų, kaip autizmas, Alzhaimerio, Dauno liga, apsigimimų. Laboratorijose daryti bandymai su žiurkėmis, kurios gavo maisto su gliutamatu. Žiurkės jį ėdė nuolat, nejuto sotumo jausmo ir tiek nutuko, jog tapo sunku vaikščioti.

Lietuvišką maistą girdavo net užsieniečiai

„Pasaulis grįžta prie tradicinio maisto, o lietuviams geriausia lietuviška virtuvė, – teigia R. Galubauskienė. – Lietuviai laikomi omnivarais – tauta, kuri valgo viską. Žinoma, mums valgyti reiktų saikingiau. Be to, lietuviai valgo per riebiai.

Mityboje vyrauja tam tikras sezoniškumas. Rudenį, žiemą valgome sočiau, pavasarį, vasarą – daugiau uogų, vaisių, daržovių. Mūsų religija nurodo pasninkų laikotarpį prieš didžiausias šv. Kalėdų, šv. Velykų šventes. To laikantis, mūsų mityba būtų kur kas sveikesnė.“

Kai maždaug prieš dvidešimtį metų užsieniečiai, paragavę lietuviško maisto, jį girdavo, lietuviai manydavo, kad svečiai tiesiog pataikauja šeimininkams. Užsieniečiai pirko duoną, net cukrų ir sakydavo, kad lietuviškasis labai saldus. Mums patiems lietuviškas maistas buvo nusibodęs. Skanesnis atrodė importinis – gražiai supakuotas, blizgančiomis etiketėmis. Dabar visa tai jau turime.

„Lietuvių mitybai daugiau tinka įvairios kruopos, daržovės ir įvairūs patiekalai iš jų. Reiktų ir liesos mėsos 2–3 kartus per savaitę. Mėsos galima dėti į košes – nuo 80 g iki 100 g porcijai“, – vardija dietologė. Jei nededama mėsos, košes galima paskaninti aliejais, pakepintais svogūnais.

Geriausi prieskoniai – krapai, petražolės, svogūnai, česnakai, pipirai, lauro lapai. Kai kuriuos patiekalus, ypač košes, retkarčiais galima pagardinti ir šviežių arba sūdytų lašinukų spirgučiais. Sveikieji savo mitybą gali paįvairinti ir įvairiai paruoštais grybais. Tik, aišku, nedažnai, nes tai sunkiai virškinamas maistas. Grybus daugiau valgo dzūkai, bulves ir jų patiekalus – žemaičiai. Gyvenantys šalia ežerų ar jūros daugiau gamina iš žuvies.

„Patarčiau pasivartyti seniau išleistas knygas apie lietuvių, žemaičių valgius. Jose yra gausybė receptų, kaip pasigaminti nebrangius, skanius ir sveikus patiekalus,“ – sako mitybos specialistė.

Dar keletas patarimų

Taigi kokius produktus pirkti, norint sutaupyti ir gyventi sveikai? Tai bulvės, morkos ir kitos savo krašto daržovės, įvairios kruopos, makaronai.

Sotumo jausmą suteikia sriubos. Jos gali būti pagamintos iš natūralaus sultinio – mėsos, žuvies, grybų. Yra tautų (pvz., Tolimuosiuose Rytuose), kur vietoj mums įprastų kavinių yra „sriubinių“. Į jas užsukama kelis kartus per dieną, pasisotinama ir nenutunkama.

Sveika visos košės, o ypač užplikyti ir palaikyti avižiniai dribsniai. Jas galima pagardinti razinomis, obuoliais, bananais.

Žinoma, nereikėtų užmiršti ir tikrai įperkamų ankštinių – pupų, pupelių, žirnių, žaliųjų žirnelių, lęšių. Jie yra baltymų šaltinis, tinka dėti į sriubas, mišraines. Galima virti žirnienę su kruopomis, morkomis, bulvėmis, pagardinti mėsa, tam skirtais prieskoniais. Tai labai skanu.

Kad būtų sočiau, dietologė patiekalus rekomenduoja valgyti su duona, ypač rupaus malimo, – tai irgi baltymų šaltinis.

Nederėtų užmiršti ir pieno bei jo produktų, ypač sveika rūgštūs. Jie yra kalcio šaltinis.

Sveika paukštiena, patiekalai iš kiaušinių. Nereikėtų užmiršti savo krašto vaisių ir uogų. Jų galima pasiruošti ir žiemai – obuolių sūrių, trintų uogų su nedideliu kiekiu cukraus. Tai vitaminų šaltinis.

Žurnalas „Sveikas žmogus“
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Gydytojas pataria

Ir sunkmečiu galima sveikai maitintis (30)

2011 sausio mėn. 6 d. 00:00
Anot Šiaulių miesto dietologės gydytojos Reginos Galubauskienės, žmonėms nėra ko per daug dejuoti, kad sunkmetis ir nėra pigių produktų. Pigiai ir sveikai prasimaitinti galimybių yra, tik reikia noro ir pastangų.

Kokie produktai degina riebalus? (14)

2011 sausio mėn. 5 d. 00:00
Šiuolaikinėje virtuvėje esti produktų, kurie ne tik kaupia, bet ir degina riebalus!

Kas sumažins apetitą? (11)

2011 sausio mėn. 4 d. 00:00
Siekiant išsaugoti figūrą, nebūtina laikytis griežtų dietų. Reikia vartoti natūralius produktus, mažinančius apetitą arba greitinančius riebalų skaidymą organizme. Kas tai per produktai? Pasirodo, galima sumažinti apetitą skaidulų pagalba. Kaip jų gauti? Pradėsime nuo avižų!

Kuo moterims naudingas alyvų aliejus ir žalialapės daržovės? (8)

2011 sausio mėn. 3 d. 10:26
Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau alyvų aliejaus ir žaliųjų lapinių daržovių vartojančios moterys rečiau serga širdies ligomis.

Dietiniai gėrimai - apgaulingi (2)

2010 gruodžio mėn. 30 d. 00:00
Jie nuo įprastinių gėrimų skiriasi tik tuo, kad yra be cukraus, užtat juose apstu kenksmingų cheminių ingredientų, kurie turėtų suteikti gėrimui malonų skonį, spalvą ir aromatą.

Koks valgis prieš miegą - naudingas? (20)

2010 gruodžio mėn. 29 d. 00:00
Su antsvoriu kovojančios moterys nemėgsta jaukių vakarų namuose, kai rankos taip ir tiesiasi prie šaldytuvo. Būtent vakaro užkandžiams visi dietologai yra uždėję tabu. Tik ar tai tiesa?

Dirgliosios žarnos sindromas (11)

2010 gruodžio mėn. 28 d. 00:02
Dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) bent kartą gyvenime patiria apie 25 proc. žmonių. Tačiau toli gražu ne visi kreipiasi į gydytoją. Viena vertus, dėl to, kad simptomai būna lengvi, antra vertus, dalis žmonių tiesiog susitaiko su kai kuriais negalavimais, nemaloniais pojūčiais, pvz., pilvo pūtimu, skausmais, viduriavimu, nes ilgainiui jie išnyksta.

Atkinso dieta - sveika ar ne? (6)

2010 gruodžio mėn. 27 d. 00:00
Kokia Jūsų nuomonė apie Atkinso dietą?

Mėsos su bulvėmis valgyti negalima? (32)

2010 gruodžio mėn. 23 d. 00:00
Ar maisto derinimas yra tik viena iš dietų mados krypčių, ar realiai būtinas dalykas? Ar mėsos tikrai negalima valgyti su bulvėmis bei kruopomis?

Kaip sužinoti, ar tai alergija maistui?

2010 gruodžio mėn. 22 d. 00:00
Suvalgėte tetos gamintos mišrainės ir prastai pasijutote. Ar tai alergija? O gal mišrainė buvo tiesiog nešviežia? Kaip išsiaiškinti, ar pablogėjusią savijautą lėmė alergija maistui, ar tiesiog apsinuodijote?

Kokias ligas gydo gyvūnai? (45)

2010 gruodžio mėn. 21 d. 00:00
Į kokius gyvūnus kreiptis pagalbos, sergant tam tikromis ligomis?

Dispepsija arba „skrandis – tinginys“ (5)

2010 gruodžio mėn. 20 d. 15:27
Dispepsija – tai negalavimų kompleksas, lydimas nemalonių pojūčių ar skausmo viršutinėje vidurinėje pilvo dalyje. Būdingi simptomai: greitas pasisotinimo jausmas valgant, pykinimas, vėmimas ir pilvo pūtimas. Dažniausiai sergama funkcine dispepsija, kuri atsiranda dėl skrandžio motorikos sutrikimų. Tai tas pats visiems žinomas „tingaus skrandžio“ sindromas.

Iš kur atsiranda opaligė?

2010 gruodžio mėn. 17 d. 00:00
Opaligė – tai lėtinė liga, kuriai paūmėjus atsiranda skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa. Paviršinės skrandžio ar dvylikapirštės žarnos gleivinės žaizdelės vadinamos erozijomis. Jei pažeidimas gilesnis, susidaro gleivinės „žaizda” – tai opa.

Metabolinio sindromo požymiai – dar vaikystėje (6)

2010 gruodžio mėn. 16 d. 00:00
Metabolinis sindromas – su nutukimu siejama patologija, išsivysčiusiose šalyse diagnozuojama maždaug kas trečiam gyventojui. Šis sutrikimas aptinkamas 40 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių. Tačiau vis dažniau negalavimai, vadinami metaboliniu sindromu, diagnozuojami ir antsvorio turintiems vaikams.

Dirgliosios žarnos sindromas: nepavojingas, bet gydyti reikia

2010 gruodžio mėn. 15 d. 00:00
Dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) bent kartą gyvenime patiria apie 25 proc. žmonių. Tačiau toli gražu ne visi kreipiasi į gydytoją. Viena vertus, dėl to, kad simptomai būna lengvi, antra vertus, dalis žmonių tiesiog susitaiko su kai kuriais negalavimais, nemaloniais pojūčiais, pvz., pilvo pūtimu, skausmais, viduriavimu, nes ilgainiui jie išnyksta.

Žiemos pradžia - tarsi asmeninės sveikatos patikra

2010 gruodžio mėn. 14 d. 00:00
Perskaičiau pulmonologo ir kardiologės patarimus, kaip apsisaugoti nuo šalčio sergantiems žmonėms. Aš sveikata nesiskundžiu, tiesa, peršalimų neišvengiu. norėčiau žinoti, kaip savo organizmui galėtų pagelbėti žmogus, kuris neserga rimtomis ligomis? Gal verta valgyti daugiau nors kokių produktų ar kaip nors kitaip keisti gyvenimo būdą?

Kodėl graužia rėmuo? (39)

2010 gruodžio mėn. 10 d. 00:00
Vis dažniau žmonės kreipiasi į gydytojus dėl nemalonių pojučių gerklėje, dirginančio kosulio, pasikartojančių bronchitų, plaučių uždegimų. Tokie nemalonūs pojūčiai gali atsirasti tada, kai rūgštus skrandžio turinys atsiduria ne savo vietoje, refliukso būdu turinys atsipila į stemplę ir viršstemplinius audinius (gerklės, kvėpavimo takų gleivinę). Jei refliuksas vargina du kartus per savaitę ir pablogina gyvenimo kokybę, vadinasi, žmogus serga gastoezofaginio refliukso liga.

Ar žiemą reikia valgyti riebiai? (7)

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Sakoma, kad atšalus orams, reikia riebiau valgyti. Ar tai tiesa? Kokie maisto produktai spartina kraujo cirkuliaciją, apykaitą ir gali iš dalies sušildyti šaltą dieną?

Gero apetito paslaptys

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Mano sūnus, kuriam vos metai, labai prastai valgo. Jis sveikas, o gydytoja sako, kad jo apetitas prastas. Kokių imtis priemonių, kad apetitas pagerėtų.

Tegul vaikas bent ūgtels be maisto priedų

2010 gruodžio mėn. 7 d. 15:09
Kai pasižiūri televiziją, panašu, kad ir sveikiems žmonėms nebėra ko valgyti, o jau kuo maitinti vaikus, sunku beišmanyti. O tai ką daryti, jei vaikas alergiškas, atrodo, kad jau viskam? Ar dėl to kalti maisto priedai, kurių dabar pilna produktuose? O gal čia kokia sąmokslo teorija, norint priversti mus maitintis tik ekologiška produkcija?