Anot mitybos specialistų, daugelyje dietinių gėrimų yra fosforo rūgšties, o fosforas pašalina iš organizmo kalcį, būtiną mūsų kaulams. Todėl dietinių limonadų ar kitų saldžių gėrimų mėgėjai rizikuoja ilgainiui susirgti osteoporoze.

Ciklamatas, naudojamas tokiuose gėrimuose kaip cukraus pakaitalas, yra kancerogenas, ir jo nuolatinis vartojimas gali sukelti vėžinius susirgimus.

Kitas cukraus pakaitalas – aspartamas – gazuotame vandenyje suskyla į formaldehidą, metanolį, fenilalaniną ir kitus kenksmingus cheminius junginius. Metanolis neigiamai veikia nervinės ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą. Formaldehidas yra kancerogenas, o fenilalaninas - toksiškas.

Net mažos aspartamo dozės, vartojamos nėščiosios, gali neigiamai paveikti vaisiaus vystymąsi. Piktnaudžiavimo aspartamu pasekmės – smegenų augliai, sklerozė, epilepsija, Bazedovo liga, chroniškas nuovargis, Parkinsono ir Alzheimerio ligos, diabetas, protinis atsilikimas, tuberkuliozė.

Dar vienas dažnas gazuotų gėrimų komponentas yra natrio benzoatas, kuris dirgina kvėpavimo takus ir gleivinę. Todėl saldžių gėrimų vartojimas gali sukelti, pavyzdžiui, astmos priepuolį arba skrandžio skausmus.

Neseniai Indianos mokslininkai priėjo išvados, kad dietiniai gazuoti gėrimai paskatina alkio jausmą. Eksperimento metu vienai grupei graužikų buvo duodami dietiniai gėrimai, kitai – gėrimai su cukrumi. Pirmieji po to suvartodavo kur kas daugiau maisto.

Taigi jei geriate saldžius gėrimus, storėjate nuo cukraus. O jei geriate gėrimus su cukraus pakaitalais, automatiškai daugiau valgote.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją