Gydytojai teigia, kad ši statistika galėtų pasikeisti, jei būtų dažniau taikoma terapinė hipotermija - procedūra, kurios metu greitai atšaldomas paciento kūnas.

Tai viena paprasčiausių medicininių procedūrų, kuomet naudojant šaltą intraveninę druską, vėsinančias antklodes ar ledą, pacieno kūnas skubiai atšaldomas.

Tai vienintelė patikrinta procedūra, kuri apsaugo smegenis. 2009 m. atlikta ankstesnių tyrimų analizė parodė, kad tikimybė, jog nebus pažeistos tokių pacientų, padidėja daugiau nei 50 proc.

Sustojus širdžiai, sustoja cirkuliacija ir smegenys nebegauna deguonies. Tačiau tikrosios bėdos prasideda tuomet, kai širdis vėl priverčiama plakti, o į smegenis ima plūsti šviežias deguonis.

Šio „cheminio gaisro“ metu taip padidėja ląstelių aktyvumas, kad jis tampa toksiškas. Audinį ima varstyti elektros bangos, padidėja uždegimas ir smegenų ląstelės įjungia genetinės savižudybės programą.

„Tokiu atveju smegenis gali apsaugoti audinio atšaldymas,“ - sako Kolumbijos universiteto neurologas ir vėsinimo ekspertas Stephanas Mayeris.

Įsivaizduokite milžinišką cheminį nudegimą. Audinio atšaldymas, arba hipotermija - tai tarsi šalto vandens pylimas ant šios žaizdos.

Nuo 2005 m. medikai vis dažniau taiko šią procedūrą.

„Mes apgauname mirtį ir sugrąžiname žmones atgal,“ - sako Pensilvanijos universiteto gaivinimo centro gydytojas Benjaminas Abella.

Tačiau hipotermija atliekama ne visose ligoninėse. O ten, kur ji taikoma, ji dažnai atliekama neteisingai, nepilnai ar pavėluotai, sako ekspertai. Be to, kai kurie greitosios pagalbos gydytojai pacientus gabena į artimiausią ligoninę. Pacientui pasisekė, jei toje ligoninėje ši procedūra atliekama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją