Mokslininkai nustatė, kad jaunesnių moterų, kurios staiga mirė nuo vainikinių arterijų trombozės (kraujo krešulių, susidariusių vainikinėje arterijoje ir sustabdžiusių kraujotaką), mirtį sukėlusieji krešuliai gali gerokai skirtis nuo tų, kurie sukėlė vyrų mirtį.

Kokia yra numanoma vainikinių arterijų trombozės raida

Manoma, kad vainikinių arterijų trombozė įvyksta tuomet, kai staiga atitrūksta vainikinės arterijos aterosklerozinė plokštelė. Atitrūkimo metu plokštelės „gumbelio“ turinys (cholesterolis, kalcis, uždegiminės ląstelės ir kitos medžiagos) patenka į kraują ir gali paskatinti krešulio formavimąsi.

Dėl to vainikinė arterija gali staiga užsikimšti, sutrikdomas širdies raumens aprūpinimas krauju. Tokia kraujotakos obstrukcija gali sukelti infarktą bei ganėtinai dažnais atvejais tampa staigios mirties priežastimi.

Naujasis moteriškos vainikinių arterijų ligos skirtumas

Naujo tyrimo duomenys nurodo, kad jaunesnėms nei 50 metų moterims krešulio susiformavimo priežastis ganėtinai dažnais atvejais yra ne aterosklerozinės plokštelės plyšimas, o kraujagyslės sienelės erozija.

Kuo skiriasi plyšimas nuo erozijos? Plokštelės atitrūkimą galima palyginti su spuogo išsiveržimu (tiesą sakant, spuogo viduje esančios medžiagos ne taip jau daug skiriasi nuo aterosklerozinės plokštelės turinio). O erozija yra labiau panaši į negilią opą – su erozija susijungusi aterosklerozinė plokštelė gali būti gana maža, jos ir apskritai gali nebūti.

Kuo reikšmingas naujasis atradimas

Naujoji informacija gali iš dalies paaiškinti du su moterų vainikinės arterijos liga susijusius klausimus, į kuriuos kardiologai iki šiol negalėjo atsakyti.

* Pirma, tai gali paaiškinti, dėl ko jaunesnių moterų su venų tromboze gydymas būna sunkesnis nei vyrų. „Erozijų krešuliai“ neretai būna „senesni“ nei „plyšimų krešuliai“. Kitaip tariant, jie susiformuoja ne taip staigiai, o tai reiškia, kad krešuliai turi laiko subręsti.

Jau seniai žinoma, kad palaipsniui susiformuojantys krešuliai yra pavojingesni (dažniau sukelia mirtį) nei staiga susidarę krešuliai. Taigi, jei moterims krešuliai dažniau susidaro dėl erozijų, tuo galima paaiškinti ir prastesnius jų gydymo rezultatus.

* Antra, erozijų gali būti tokiose vainikinėse arterijose, kurios širdies kateterizavimo metu ar atliekant krūvio/talio testus atrodo normaliai – t.y., tokiose arterijose nėra žymių aterosklerozinių sankaupų.

Taip pat manoma, kad erozijas gali sukelti pasikartojantys vainikinių arterijų spazmai, pavyzdžiui, sergant Prinzmetalo angina.

Taigi, faktas, jog moterų vainikinių arterijų krešuliai gali atsirasti dėl erozijų, gali paaiškinti dėl ko infarktus patiria ir moterys, kurių vainikinės arterijos iš pirmo žvilgsnio atrodo visai neblogai.

Šio metu pastebėjimas, kad dėl erozijų susidarantys krešuliai gali būti svarbus moterų arterijų trombozės veiksnys, yra nauja, įdomi ir galimai svarbi informacija apie moterų vainikinių arterijų ligą.

Tampa vis labiau akivaizdu, kad jaunesnių moterų vainikinių arterijų liga gerokai skiriasi nuo „klasikinės“ vainikinių arterijų ligos, kuria serga vyrai ir vyresnės moterys. Šio fakto pripažinimas galų gale paskatins pastangas geriau suprasti šiuos skirtumus ir kurti efektyvesnes gydymo strategijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją