Šalti orai ir šilti namai sukuria mažo drėgnumo terpę, todėl žiemą padidėja tikimybė susirgti gripu. Jis pavojingesnis VAL sergantiems žmonėms, tačiau visiems, pasigavusiems gripą, kosulį ar peršalimą, prieš pradedant vartoti vaistus būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Vaistai, kurių sudėtyje yra pseudoefedrino ir fenilefrino, gali padidinti kraujo spaudimą, kuris padidina širdies smūgio riziką.

Žmonės, sergantys širdies ligomis ir visi senyvo amžiaus žmonės taip pat turėtų saugotis hipotermijos - būklės, kuomet kūno temperatūra nukrinta iki žemesnės nei reikia palaikyti organizmo funkcionavimą. Hipotermija gali baigtis mirtimi. Kai kurie jos simptomai - nebesugebėjimas atlikti kai kurių veiksmų, sumišimas, mieguistumas ir drebulys.

Kiti žiemos keliami pavojai yra susiję ne su temperatūra, bet su veikla, kurią atliekame šaltuoju metų laiku.

Vien bridimas sniego pusnimis gali sukelti stresą širdžiai. Tad galite įsivaizduoti, kaip ji apkraunama, jei reikia, pavyzdžiui, nukasti sniegą. Tai ypač pavojinga, jei jūsų širdis silpna. Pacientams, kuriems atliktos širdies operacijos, patariama tris mėnesius nekasti sniego - prašykite artimųjų pagalbos - ir susilaikyti nuo kitos veiklos lauke, jei temperatūra nukrenta žemiau nulio.

Štai patarimai, kaip sumažinti žiemos keliamų pavojų riziką:

* Jei reikia eiti į lauką, apsirenkite šiltai, užsimaukite kepurę ir pirštines, užsiriškite šaliką, apsiaukite šiltus batus.

* Jei reikia nukasti sniegą, kaskite purų, o ne sukietėjusį. Neprisemkite pilno kastuvo, tik pusę ar mažiau. Kai atrodys, kad yra “truputėlį sunku”, padarykite pertraukėlę.

* Prieš eidami į lauką nevartokite alkoholio. Jis išplečia smulkiąsias kraujagysles, į jas priteka daugiau kraujo, tuomet žmogus parausta, jam atrodo, kad sušilo, tačiau tai - trumpalaikis efektas. Organizmas staigiai atiduoda šilumą ir pradeda šalti. Šaltis pradeda skverbtis į vidaus organus – plaučius, inkstus. Galima lengvai susirgti pavojingomis ligomis, pavyzdžiui, inkstų ar plaučių uždegimu.

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją