Negailestingi faktai apie širdies ligas

• Širdies ligos per metus nužudo daugiau žmonių nei visos kitos mirčių priežastys kartu sudėjus, įskaitant visų rūšių vėžius – krūties vėžį, žarnyno vėžius, prostatos vėžį ir kt.

• Nuo mirties dėl širdies ligų apsisaugoti lengviausia. Gyvenimo būdo veiksniai yra vienas pagrindinių širdies ligų sukėlėjų. Tokie dalykai, kaip rūkymas, reguliaraus mankštinimosi nebuvimas ir maitinimasis nesveiku maistu gali žymiai padidinti širdies ligų riziką.

• Yra daug veiksnių, turinčių įtakos rizikai mirti nuo širdies ligų – įskaitant rasę, gyvenamosios vietos geografiją ir valstybę, kurioje gyvenate.

• Menopauzė yra laikas, kai pradeda didėti širdies ligų išsivystymo moterims rizika. Ilgą laiką buvo manoma, kad pomenopauzinė pakaitinė estrogeno ar estrogeno ir progestino terapija padės apsaugoti moteris nuo širdies ligų. Tačiau šios teorijos atsisakyta, nes „Women's Health Initiative“ mokslinis tyrimas įrodė, jog estrogenas su progestinu iš tiesų padidina širdies ligų riziką ir yra daugiau žalingi nei naudingi.

• Deja, daugelis moterų rizikos susirgti širdies liga nevertina asmeniškai. Dažna moteris, kaip ir daugelis mūsų, mano, jog „man taip nenutiks“. Ir neretai moterys nesuvokia ryšio tarp tokių rizikos veiksnių, kaip hipertenzija ar aukštas cholesterolio lygis ir jų asmeninės rizikos susirgti vienokia ar kitokia širdies liga.

• Dauguma mūsų žino vadinamuosius „normalius“ infarkto simptomus – krūtinės skausmas, sklindantis į kairę ranką, spaudžiantis krūtinės skausmas ir panašiai. Tačiau ar žinote, kad moterys infarkto simptomus neretai jaučia kitaip nei vyrai?

• Taigi, ką darote norėdama apsaugoti save nuo tapimo širdies ligos ar infarkto auka?

Jei rūkote, meskite. Rūkymas ne tik didina širdies ligų išsivystymo riziką, bet ir sukelia daugybę kitų sveikatos problemų, būdingų tik moterims.

• Daugumos išsivysčiusių šalių gyventojų fizinis aktyvumas yra nepakankamas. Įrodyta, kad vos viena valanda aerobinių pratimų 3-5 kartus per savaitę žymiai sumažina širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių išsivystymo riziką.

• Nutukimas ir su juo susijusios komplikacijos yra viena pagrindinių širdies ligų priežasčių. Ar žinote, kad daugiau nei pusė JAV gyventojų turi viršsvorio problemų (KMI daugiau nei 25), o ketvirtis suaugusių amerikiečių yra nutukę (KMI daugiau nei 30)?

Širdies ligos vystosi daug metų ir jų vystymasis neretai prasideda dar paauglystėje. Niekada ne per vėlu ir ne per anksti imtis prevencinių priemonių, galinčių apsaugoti jus nuo širdies ligų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją