Mokslininkai jau kurį laiką manė, kad valgant mažiau sočiųjų riebalų turinčio maisto, sumažėja rizika susirgti širdies ligomis. Nors tikslios širdies ligų priežastys išlieka nežinomos, buvo nustatyta, kad sotieji riebalai padidina „blogojo“ cholesterolio (LDL), galinčio užkimšti arterijas, lygį. Tuo tarpu polinesotieji riebalai, kurių yra saulėgrąžų aliejuje ir žuvyje, priešingai, šį cholesterolį sumažina.

Tyrėjai įrodė, kad žmonės, pradėję vartoti mažiau blogųjų ir daugiau gerųjų riebalų, beveik penktadaliu sumažino riziką susirgti rimtomis širdies ligomis. Kuo ilgiau jie laikėsi šios mitybos, tuo mažesnė buvo ši tikimybė.

Dalyviai, kurie ir toliau maitinosi kaip anksčiau, iš polinesočiųjų riebalų gaudavo maždaug 5 proc. dienos kalorijų. Tuo tarpu pakeitę mitybą žmonės iš jų gaudavo apie 15 proc. dienos kalorijų. Polinesočiųjų riebalų vartojimą padidinus 5 proc., tikimybė susirgti įvairiomis širdies ligomis sumažėjo 10 proc.

Tačiau tyrėjai pridūrė, jog tikėtina, kad sveikatai buvo naudingas ne mažesnis sočiųjų riebalų vartojimas, o didesnis polinesočiųjų riebalų vartojimas. Jie nebandė nustatyti, kokį poveikį turi sočiųjų riebalų pakeitimas mononesočiaisiais (jų yra alyvuogių aliejuje), baltymais ar angliavandeniais.

Kiti būdai pagerinti širdies sveikatą - metimas rūkyti, daugiau fizinės veiklos ir subalansuota mityba, kurioje gausu grūdų, vaisių ir daržovių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją