Puiki fizinio aktyvumo programa turėtų ilgam laikui žymiai pagreitinti kraujotaką, todėl turėtų padidėti jūsų ištvermė ir bendra fizinė būklė. Geras aerobinių pratimų režimas gali būti sudarytas iš tokios veiklos, kaip vaikščiojimas, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu, aerobika, lipimas laiptais, plaukiojimas, važinėjimas ratukinėmis pačiūžomis – iš esmės bet kokios veiklos, kuri yra pasikartojanti ir apkrauna širdį, raumenis ir kraujotakos sistemą.

Jei esate toks žmogus, kurio dienotvarkė yra labai užimta ir negalite skirti laiko fizinio aktyvumo programai, fizinį aktyvumą galima įtraukti į kasdieninę veiklą. Tai yra labai svarbu jūsų sveikatai ir fizinei būklei.

Pabandykite štai tokią paprastą fizinę veiklą:

• Jei turite šunį, puiki fizinė veikla yra pasivaikščiojimai – darykite tai kasdien ir vertinkite tai kaip fizinę veiklą, sveiką ir jums, ir jūsų šuniui.

• Namų ruošos nemėgsta niekas, tačiau ir ją galite vertinti kaip fizinę veiklą, ypač jei energingai mosuojate dulkių siurbliu ar reguliariai šluojate ir plaunate grindis.

• Jei turite šeimą, suplanuokite pasivaikščiojimus po pietų ar prieš vakarienę – tuo pačiu skirsite laiko ir šeimai.

• Kelias minutes savo pertraukėlės skirkite greitesniam ėjimui, o jei einate pietauti, eikite ne į artimiausią kavinę, o į maitinimo įstaigą, esančią už vieno ar dviejų kvartalų.

• Galite netikėti, tačiau kiemo tvarkymas yra puikiausia galimybė pabūti fiziškai aktyviam. Žolės pjovimas, lapų šlavimas, krūmų apkarpymas ir piktžolių rovimas yra puikus būdas pajudinti raumenis ir paskatinti kraujotaką.

• Liftai ir eskalatoriai darbe, mokykloje ir netgi parduotuvėse gyvenimui suteikia patogumo. Tačiau jei vietoj naudojimosi šiais patogumais užlipsite laiptais, be jokios abejonės galėsite pavadinti tai fizine veikla – tik pabandykite. Pradėkite nuo vienos laiptų aikštelės ir netrukus galėsite lipti daugiau.

• Jei į darbą važiuojate viešuoju transportu, išlipkite viena stotele anksčiau nei reikia ir likusį kelią nueikite pėsčiomis – tai yra nesunkus būdas į dienotvarkę įtraukti trumpą pasivaikščiojimą.

• Automobilių stovėjimo aikštelėje visi norime vietos kuo arčiau įėjimo, tačiau pagalvokite ir apie galimybę pastatyti automobilį pačiame aikštelės kampe. Vienas kitas papildomas žingsnis sumuojasi į fizinį aktyvumą, be to, taip galima sumažinti stresą, juntamą kovojant dėl vietos kuo arčiau įėjimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją