Be to, tokia duona puikiai tinka norint išsikepti karštą sumuštinį su sūriu. Visgi vienos rūšies duona yra tikrai sveika ir maistinga, o kitos – tik apgaubta klaidinančia sveikuoliško maisto aura, rašo portalas foxnews.com.

Kvietinė duona

„Išgirdus „kvietinė duona“ kyla minčių ir apie dosnų duonos kepalą traškia plutele su puriu minkštimu iš vietinės kepyklėlės, ir apie griežtos formos, suraikytą, mažai kalorijų turinčią, iš perdirbtų produktų pagamintą ir konservantų pripumpuotą „duoną“. Paprastai epitetu „kvietinis“ apibūdinamas gaminys, iš kurio pašalinta dalis maistingųjų medžiagų. Nemažai tokių medžiagų vėliau pridedama, bet toks kepinys vis tiek neprilygsta visagrūdžiams produktams“, – sako už mitybą ir sveikatą Niujorko mieste atsakingas specialistas Carrie Motschwilleris.

Kelių grūdų duona

Pavadinimas, be abejo, leidžia manyti, kad produktas sveikas. Deja, dažnai tai tik apgaulingas įspūdis. „Kelių grūdų duona – nėra tinkamiausias pasirinkimas, nes tai ne visagrūdis produktas“, – sako C. Motschwilleris. Atminkite, kad jei etiketėje nėra žodžio „visagrūdis“, vadinasi, negalite būti tikri, kad iš grūdų nepašalinta jokių vertingų elementų.

Visagrūdė kvietinė duona

Kviečio grūdą sudaro trys dalys: gemalas, endospermas ir luobelė. Norint pagaminti baltą duoną, reikia pašalinti endospermą ir luobelę, kuriose yra labai daug maistingųjų medžiagų. Visagrūdė kvietinė duona kepama iš miltų, kuriuose yra visos sudedamosios kviečio grūdo dalys.

Tačiau daugelis parduodamos visagrūdės kvietinės duonos rūšių kepama iš tokių miltų, kuriuos ruošiant kvietį sudarantys komponentai atskiriami vienas nuo kito, sumalami, o tada vėl sumaišomi.

Jie nėra malami kartu. Tai, kad grūdo branduolys nė vienu perdirbimo etapu nebuvo išskaidytas, nurodo užrašas „malta iš karto“ (angl. – „single-stream milled“). Deja, duonos etiketėse jį retai pamatysite. Tada patartina vadovautis nuoroda „rupaus malimo“ (angl. – „stone-ground“): paprastai tai reiškia, kad grūdo komponentai prieš malant nebuvo išskaidyti.

Visagrūdė duona

Ji gaminama panašiai kaip visagrūdė kvietinė duona, tik be kviečių į ją taip pat dedama kitų rūšių grūdų, pavyzdžiui, miežių, rugių arba speltos. Paprastai parduodamos duonos (išskyrus tą, kurioje nėra glitimo) sudėtyje yra bent kiek kviečių, nors gali pavykti rasti ir vien iš rugių, speltos ar kt. iškeptos duonos.

Pasak C. Motschwillerio, visagrūdė duona yra pati sveikiausia, jei tik nekyla su jos virškinimu susijusių problemų. Atsižvelgiant į sveikos mitybos eksperto rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdų turi būti gaunama iš visagrūdžių produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)