Tokie ilgo galiojimo produktai pasaulyje dažnai perkami ir laikomi kaip maisto atsargos, jei įvyktų kokia nors didelė katastrofa ir kurį laiką reikėtų išsimaitinti nesilankant jokiose prekybos vietose. Tiesa, daugelis produktų kaip konservai ar šaldyti patiekalai negalioja taip ilgai, kaip kartais galvojama, rašo portalas americanpreppersnetwork.com ir pateikia 5 produktų sąrašą, kurie galios ne tik iki bet kokios „apokalipsės“, bet ir po jos.

1. Druska

Nesvarbu, ar tai paprasta stalo, ar jūros druska, ji niekada nesuges, jei bus švariai laikoma. Tai daryti reikia vėsioje, sausoje vietoje. Druska yra mineralas ir priešingai nei organinės medžiagos yra visiškai apsaugota nuo bet kokių mikrobų atakų. Tai reiškia, kad druska ne tik niekada nesuges, bet ir padės apsaugoti kitus maisto produktus nuo gedimo. Ji taip pat pastiprina skonį, todėl ištikus nelaimei, kai tenka gyventi iš maisto atsargų, jums neteks valgyti „nuobodaus“ beskonio maisto.

Druska

2. Medus

Stiklainis medaus gali laikytis amžinai. Jis gali susicukruoti ar pakeisti spalvą, tačiau tebebus saugus valgyti – nes nuo sugedimo jį saugo antibakterinės cukraus savybės. Padėti medui išlaikyti savo šviežumą galima laikant jį vėsioje vietoje, o suminkštinti jį padeda indas šilto vandens, į kurį įmerktą stiklainį reikia pamaišyti. Priešingai nei druska medus yra 100 proc. organinė medžiaga. Medų taip pat labai sveika valgyti, nes jis turi natūralių antibakterinių, antimikrobinių ir antigrybelinių savybių. Jis stiprina žmogaus imuninę sistemą ir net gali būti naudojamas peršalimo simptomams malšinti. Medus turi daug kalorijų, taigi jei pakliuvote į situaciją, kai tenka gyventi iš maisto atsargų, valgydami medų sukursite sotumo jausmą priešingai nei būdami tuščiu skrandžiu. Medus, rašoma portale, netgi gali būti panaudojamas kaip pirmosios pagalbos preparatas po nudegimo. Įdomiausia, kad medus niekada negenda. Pavyzdžiui, Egipte buvo atkastas 3000 metų senumo medus ir jis vis dar buvo tinkamas vartoti.

medus

3. Sausi balti ryžiai

Jei balti ryžiai laikomi tinkamai jų galiojimo laikas yra maždaug 30 metų. Žinoma, tai nėra toks ilgas laikotarpis kaip kad amžinybę negendanti druska ar medus, bet 30 metų iš tiesų yra labai ilgas periodas. Jeigu, tarkime, jūs nusipirktumėte ryžių vos gimę ir gyventumėte 90 metų, jums šio produkto atsargas reikėtų atnaujinti tik 3 kartus. Ryžiai gali būti panaudojami įvairiems tikslams – visų pirma jais lengva pasisotinti, juose yra kalorijų, baltymų, tam tikrų vitaminų ir maistinių medžiagų. Be to, juos lengva paruošti. Nors rudieji ryžiai ir yra maistingesni, jų taip ilgai laikyti, deja, negalima.

4. Liofilizuoti maisto produktai

Tokie maisto produktai greitai atšildomi šiltame vandenyje. Be to, iš jų galima pasigaminti ne tik skanų, bet ir sveiką maistą. Liofilizuoti produktai ne tik išlaiko pirminio produkto skonį, bet ir maistines savybes. Tokie produktai dažnai turi skirtingą galiojimo terminą, tačiau dažniausiai jis yra nuo 20 iki 30 metų, o tai kur kas geriau nei konservai, kurių galiojimas tęsiasi vos 3-4 metus.

Liofilizuotų produktų atsargos

5. Džiovinti produktai

Šie neišlieka taip ilgai kaip liofilizuoti, tačiau vis tiek galioja labai ilgai. Svarbiausia, kad džiovinti produktai būtų laikomi sausoje vietoje ir sandariai supakuoti. Jų galiojimo terminas yra maždaug 15-20 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)