Komentatoriai kritikavo būstų dizainus dėl jų nepraktiškumo. Daugelis liko nesupratę, kur jų sukurtuose būstuose patalpinti dulkių siurblį, drabužius, dviratį, servizus bei kitus reikalingus daiktus.

„Pažiūrėjus į jūsų dizainą galiu pasakyti tik vieną – menas yra menas, o praktiškumas yra praktiškumas. Jei neturėčiau drabužių, batų, dulkių siurblio, šepečio, dviračio ir t.t., gal ir naudočiausi jūsų paslaugomis, bet juk daiktus reikia kažkur padėti! Gal galite sukurti tokį dizainą, kuris būtų praktiškas ir naudingas, o ne kažkoks kičas. Ačiū“, - rašė vienas komentatorių. (komentatorių kalba taisyta – DELFI)

„Viskas puikiai atrodo nuotraukose, kai visi daiktai paslėpti kažkur, tik neaišku kur, nes erdvių daiktams laikyti minimaliai, o daiktų atsiranda, jei namuose leidi daugiau laiko, o ne tik grįžti pernakvoti, ypač jei vaikų yra“, - rašė komentatorė, pasivadinusi „Skaitytoja“.

Kitiems tam tikri dizainerių sprendimai interjeruose atrodė itin nepraktiški: „Nesuprantu aš tų virtuvių kartu su kambariu, kuriame minkšti baldai. Ar pagal dizainerius namuose maistas negaminamas? O dėl minimalizmo – tai tikrai nereikia svaigti dėl sukaupto šlamštelio, bet normaliai pasidėti vietos reikia ir rūbams, ir apavui, juk Lietuvoje turime 4 orų sezonus.“

Tikra tiesa, dizainerių variantuose nei stelažų, nei „antresolių“ nėra ir tikrai neaišku, kur laikyti dar babūnės prie Smetonos pirktus čecholus ir mergautinį iš Maskvos parsivežtą trisdešimties dalių pietų servizą. O kur dar visos perskaitytos knygos, sūnaus išaugti šliaužtinukai ir Kalėdų proga pridovanotų angelų statulėlių kolekcija? Apartamentai be antresolių – ne apartamentai.
komentatorius „Antakalnietis“

Daugelis atkreipė dėmesį į tai, kad standartinio dydžio 2-3 kambarių būstuose dažnai reikia gyventi su visa šeima, be to, norisi pasikviesti ir svečių, o kur juos visus susodinti – nežinia.

„Na, aš ne dizaineris, bet su ta sritimi susijęs. Na niekaip nesuprantu vieno dalyko, žiūrėdamas į „gražius“ dizainerių sukurtus interjerus, – kaip ten gyventi? Jie skirti tik gražioms nuotraukoms. Taip, aš irgi priėmiau sprendimą įsigyti sau per didelius baldus – na neturiu didelio ploto, o atsisėsti patogiai reikia 6-8 žmonėms, nes tie mini suolai (atseit, baldai) skirti tik 20 minučių užpakaliui priglausti, o pasėdėjus pusvalandį, norisi greičiau stotis. Na nenorėčiau aš gyventi tuose gražiuose, bet akivaizdžiai nepatogiuose „interjeruose“, - rašė komentatorius „Mendozo“.

„Tikra tiesa, dizainerių variantuose nei stelažų, nei „antresolių“ nėra ir tikrai neaišku, kur laikyti dar babūnės prie Smetonos pirktus čecholus ir mergautinį iš Maskvos parsivežtą trisdešimties dalių pietų servizą. O kur dar visos perskaitytos knygos, sūnaus išaugti šliaužtinukai ir Kalėdų proga pridovanotų angelų statulėlių kolekcija? Apartamentai be antresolių – ne apartamentai“, - antrino kitas.

Komentaruose netrūko siūlymų patiems dizaineriams pagyventi būstuose, pagal jų pačių sukurtus interjerus: „Apipaišė „ant durniaus“, ir mokėkit pinigus, ir dar kokius. Kaži kur tuose namuose reikėtų atsisėsti ir normaliai pavalgyti? O miegamajam patogiai knygą paskaityti? O kas tas dulkes pastoviai turės nuo nereikalingų lentynų valyti ir dar jas pasiekti ne taip lengva bus...Kur tas praktiškumas, apie kurį čia straipsnyje rašo? Visų pirma, gal vertėtų pradėti nuo super architektų, kurie butus daro tipo 2k, o iš tikrųjų virtuvės juose nebelieka. O tuomet ateina super dizaineris, pastato kelis baldus – ir viskas gražu. Patys tegu pabando taip pagyventi“, - rašė komentatorius „Wioletine“.

Baldai – transformeriai, ir kiti triukai

Patys interjero dizaineriai tokius komentarus atrėmė su šypsena ir teigė, kad būdų, kur galima būtų talpinti daiktus, – apstu, tereikia fantazijos ir viską gerai apgalvoti.

„Nė nežinau, nuo ko pradėti, atrodo, taip viskas elementaru“, - šypsojosi interjero dizainerė Neringa Lukševičiūtė. Ji sutiko pasidalinti pora patarimų su visais, sukančiais galvą, kur talpinti daiktus ir taip mažame būste, siekiant jo neužgriozdinti ir dar labiau nesumažinti ir taip nedidelės erdvės:

1. Sieną priešais sofą, kur paprastai statomas televizorius, galima išnaudoti uždaromis, iki 30 cm gylio lentynomis. Siena atrodys natūraliai, kaip dengta vientisa medžio plokšte ar kita pasirinkta medžiaga.

2. Jei sofa stovi prie sienos, už jos galima įrengti negilias, uždaras ar atviras lentynas. Dažnai ši siena tiesiog tapetuojama ar ant jos kabinami paveikslai.

3. Virtuvės baldus įrengiant iki pat lubų – bus praktiškai išnaudojamas sienos aukštis.

4. Sienos aplink langus gali būti išnaudojamos lentynoms, kurios gali būti pilnai uždaros arba atviros. Paprastai siena aplink langą paliekama neišnaudota.

5. Vis labiau populiarėjant grindų šildymui butuose, erdvę po langu galima išnaudoti įrengiant daiktų talpinimo dėžę, o praplatinus palangę, turėsime ir didelį paviršių daiktų statymui.

6. Minkštus baldus ir lovas rekomenduojama įsigyti su apačioje esančia talpinimo erdve.

7. Vietoje kėdžių siūlyčiau naudoti pufus, kurie viduje turi erdvės daiktų talpinimui.

N. Lukševičiūtė teigė, kad galima rasti ir daugiau daiktų talpinimo variantų, tačiau reikia atsižvelgti į kiekvieno konkretaus buto išplanavimą.

N. Lukševičiūtės sukurtas interjero dizainas

Tiems, kurie namuose ruošiasi priimti daug svečių, interjero dizainerė siūlo rinktis baldus – transformerius. „Tai gali būti, tarkime, sumaunamos viena į kitą kėdės ar sustumiami maži staliukai. Jei bute statomas stalas, skirtas valgymui, su kėdėmis, kasdieniam naudojimui paliekamas reikiamas skaičius kėdžių prie stalo, tarkime, dvi, jei tai poros butas, o kitas, papildomas kėdes galima pastatyti miegamajame, pavyzdžiui, pasidėti rūbams ar kitiems tikslams, ar sanitariniame mazge, jei yra vietos. Esant didesniam žmonių kiekiui bute, jos gali būti suneštos į bendrą erdvę – svečių pasodinimui“, - patarė ji.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad tamsaus kambarėlio palikimas, jei toks yra, ar panašios erdvės sukūrimas, naudojant slankiojamas duris – praktiškas ir naudingas dalykas, ypač jei butas neturi balkono ar jam nepriklauso rūsys.

„Jei yra balkonas, pavyzdžiui, dviratį galima pakabinti ant balkono sienos. Siena prie atidaromų balkono durų gali būti dalinai išnaudojama lentynoms, kurios netrukdytų durų varstymui. Virtuvėje, jei erdvės nėra daug, manau, labai praktiška naudoti dviejų taškų kaitlentę, nes labai retai naudojami visi keturi kaitlentės taškai vienu metu, o tokia kaitlentė užima mažesnį stalviršio plotą.“, - savo sukurto interjero pavyzdį komentavo N. Lukševičiūtė.

Siūlo nepamiršti ir naujausių technologijų

Atsakydami į komentatorių kritiką, interjero dizaineriai Karolis Kasikauskas ir architektas Vilius Bridikis pabrėžė, kad visų pirma, ką reikia padaryti – neprisirišti prie pasenusių, savo funkcijos neatliekančių daiktų, o pasilikti tik naudojamus. Tokiu būdu tvarka namuose bus išlaikoma ilgiau.

„Projektuojant interjerą, labai svarbu įsigilinti į užsakovo gyvenimo pomėgius, reikalingų daiktų kiekį. Vieniem, kaip pavyzdys, dviratis yra įvaizdžio dalis, tuomet toks žmogus prižiūrės ir saugos jį ir taip pat galės eksponuoti interjere ar kabinti ant sienos. Jeigu tai bus tik transporto priemonė, tuomet dviratis turėtų būti integruotas sieninėje spintoje, pertvaromis suformuotame tamsiame kambaryje“, - sakė K. Kasikauskas.
K. Kasikausko sukurtas interjero dizainas

Pašnekovai siūlo naudoti individualiai suprojektuotus daugiafunkcius ir modulinius baldus, kurių pagaminimo kaina, anot jų, panaši į parduotuvėse sutinkamų baldų kainas. Tokie baldai gali atlikti kelias funkcijas, todėl padės sutaupyti erdvę.

„Pavyzdžiui modulinis apverstas arbatinis staliukas nesunkiai gali pavirsti į kėdutes, sieninė spinta gali nesunkiai pavirsti atsilenkiančia lova. Svarbu didelius baldus projektuoti iki lubų, kurių aukščiausioje dalyje galima laikyti rečiausiai naudojamus daiktus. Tada kaskart ir nebereikės pasilipus nuo spintos viršaus valyti dulkes. Taip pat galima numatyti būste spintas – transformerius, kurias nustūmus, suformuojama kitos paskirties erdvė”, - teigė jis.

K. Kasikausko sukurtas interjero dizainas

Jie taip pat patarė atsižvelgti ir į naujausias technologijas, kurios gali palengvinti buitį ir prisidėti prie to, kad namai neatrodytų užgriozdinti daiktais. „Naujos technologijos sunkius, griozdiškus daiktus keičia į lengvus ir kompaktiškus. Kaip pavyzdys, išmanieji dulkių siurbliai, skalbimo mašinos, televizoriai, valdomi išmaniaisiais telefonais. Jie ne tik palengvina buitį, bet ir yra mažesni už įprastus, todėl tokie daiktai taip pat gali būti integruojami į baldus ir jie visada namuose atrodys estetiškai“, - sakė V. Bridikis.

Domitės interjero dizainu ar planuojate, kaip įrengti būstą? Balsuokite „Nacionalinio interjero konkurse“ ir padėkite išrinkti gražiausią namų interjerą!

Balsuokite konkurse už savo favoritą - atsidarę konkretaus dizainerio sukurtą interjero dizaino projektą spauskite „Patinka“ („Like“).

Šeši daugiausiai balsų surinkę dizainerių projektai keliaus į finalinį konkurso etapą, kuriame gavę fiksuotą biudžetą dizaineriai įgyvendins savo projektuose išdėstytas idėjas ir įrengs butu, kuriuos vėliau bus galima pamatyti gyvai! Daugiau informacijos čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)