DELFI kartu su nekilnojamo turto bendrove „Hanner“ organizuotame analogų Lietuvoje neturinčiame „Nacionaliniame interjero konkurse“ laurus nuskynė dizainerės Kristinos Grybaitės viename „Žvėryno namų“ bute sukurtas interjeras.

Dizainerės darbo nuotraukos dar iki konkurso finišo jau mirgėjo ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir didžiausiuose naujienų portaluose. Be to, vos įrengtas butas kone iš karto buvo nupirktas.

Tiesa, dizainerė susilaukė ir nemažai kritikos esą toks interjeras neskoningas ar primena kičą, tačiau tokia skeptikų nuomonė, kaip teigia K. Grybaitė, jos nė kiek netrikdo.

„Kai kurie žmonės sako, kad dėti kristalus yra neskoninga, išklijuoti veidrodžiais yra neskoninga. O kas pasakė, kad betonas yra skoninga? Vieni mėgsta valgyti mėsą, kiti žuvį – tai kurie gero skonio? Aš dažnai girdžiu – kičas ar prikrauta. Ne visi mes galim įpirkti vardinę itališką sofą. O kodėl jos neimituoti? Bet tai nereiškia, kad ji bus blogos kokybės baldas, tai bus lietuvio pagaminta imitacija, sofa bus be galo patogi ir ilgai tarnaus. Interjerą įrengti kainuoja be galo daug ir mes, lietuviai, dažnas neturim tų pinigų“, – DELFI teigia K. Grybaitė.

Lietuviai mėgsta prabangą

Paklausta, ar jos nuomone prabanga tviskantis interjeras tiktų kiekvienam lietuviui, dizainerė pripažįsta, jog tai skonio reikalas, tačiau pastebi, kad tokių interjerų yra gana daug. Be to, anot jos, nors pats interjeras ir gana išskirtinis, tačiau būsto įrengimo procesas esą buvo visiškai lietuviškas.

„Ne kiekvienam (lietuviui tinkamas interjeras – DELFI), bet dažnam tai tikrai. Dažnas lietuvis įrenginėja taip, kaip aš. Visi turi dėdžių, pusbrolių, kurie gali sukloti grindis. Įrengimo darbuose vyksta labai didelis taupymas. Visas tas įrengimas vyko nacionaliniu būdu. Pats interjeras... labai daug tokių yra ir ne mano kurtų“, - šypsosi K. Grybaitė.

Dizainerė gana kritiškai vertina ir lietuvių kritiką vieni kitiems esą dažnas tautietis visiškai neturi skonio ir patys įrenginėdami butus tik juos gadina.

„Lietuvių skonis nėra blogas, mes esame labai skoningi. Tik mūsų charakteris toks yra. Gali įdėti kataloginį, apdovanotą geriausią pasaulyje interjerą, vis tiek ras prie ko prisikabinti. Žmonės tikrai turi ir supratimą, ir skonį, bet yra labai kritiški vieni kitų atžvilgiu. Bet mes visi skirtingi“, - lietuvių požiūriu stebisi pašnekovė.

Anot jos, ir interjere nereikia bijoti išreikšti savo charakterio, tik, pataria dizainerė, svarbu nepersistengti. Vis dėlto dizainerė pabrėžia, kad nereikia bijoti laužyti visuomenės primetamų skonio standartų.

„Tik nereikia perspausti. Jeigu norisi raudonos spalvos, nereikia visų sienų raudonai nudažyti. Lai būna raudona sofa, raudona pagalvėlė ar raudonos, bet nereikia ir visko baltai dažyti. Reikia džiaugtis gyvenimu. Ar tu esi jaunas, ar vyresnio amžiaus žmogus, tu niekada nežinai, kiek tu gyvensi - o kodėl nepasidaryti tokio interjero, kaip norisi? Tuose namuose Tu gyvensi“, - svarsto K. Grybaitė.

Interjeras atsiėjo mažiau nei 14 tūkst.

Ketvirtadienio popietę visi į finalą patekę dizaineriai buvo apdovanoti šalia prekybos centro „Europa” įrengtoje terasoje ant stogo.

„Norime padėkoti visiems dizaineriams už tai, kad dalyvavote, kad atidavėte labai daug širdies įrenginėdami interjerus. Dėkoju ir partneriams DELFI, kurie visą procesą transliavo, pateikė skaitytojams, kad jie susipažintų su dizainerių darbais ir galėtų lavinti savo supratimą apie interjerą“, – per dizainerių apdovanojimo renginį teigė „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Iš viso konkursą laimėjusio būsto įrengimui nuo nulio su apdailos darbais ir dizaino įgyvendinimu buvo skirta 27 542 eurai. Iš šios sumos interjero sukūrimui išleista 13 602 eurai.

Tiesa į K. Grybnaitės interjerą buvo žiūrima gana skeptiškai esą maketuose pateiktas vizualizacijas realybėje už tokią sumą įgyvendinti praktiškai neįmanoma. Ir pati dizainerė dar būsto įrengimo pradžioje žurnalistams prisipažinto, kad pati sau metė iššūkį. Vis dėlto į realybę idėjos iš maketų buvo perkeltos kone identiškai.

„Kaip visi žinome, mums, dizaineriams, buvo paskirta tam tikra suma kvadratui. Taigi biudžetas šiam dviejų kambarių 45 kvadratų butui tikrai buvo nedidelis. Visi pamatę mano sukurtas vizualizacijas kritikavo, labai juokėsi, netikėjo kaip aš čia įgyvendinsiu“, – jau įgyvendinusi savo idėjas DELFI žurnalistams sakė K. Grybaitė.

Anot K. Grybaitės, jos įrengtame bute galėtų gyventi tiek jaunas žmogus, tiek brandaus amžiaus moteris, tačiau pati savo darbą ji teigė dedikavusi mamoms.

„Šį interjerą dedikavau kiekvieno iš jūsų mamai. Visi mes linkime šiam brangiausiam žmogui visko ko geriausio, todėl labai orientavausi, kad tai gyvens mama, moteris“, – ankščiau teigė K. Grybaitė.

Tiesa, dizainerė neslėpė, kad taupyti teko pačiais išradingiausiais būdais. Pavyzdžiui, ji nepirko brangios lovatiesės, o pasiuvo ją iš dviejų dalių: lovatiesės vidinė pusė pasiūta iš pigaus negražaus pakloto, o viršutinė dalis iš brangaus audinio. Dizainerė teigia sutaupiusi ir pirkdama kėdes valgomojo erdvei. Parduotuvėje atradusi pigias ir gražias kėdes su juodomis kojomis, kurios visiškai netiko prie jos kuriamo interjero, specialistė kėdžių kojas tiesiog perdažė baltai.

„Aš į šitą darbą pažiūrėjau tiesiogiai. Kaip ir pavadinimas sako – nacionalinis interjero konkursas. O nacionalinis – tai yra lietuviškas. O lietuvis yra taupus, skaičiuojantis. Jeigu turime savo laiką, mums gi nesunku nubėgti į parduotuvę ir nusipirkti audinio. Kaip kad panaudojau tokį sprendimą svetainės užuolaidoms“, – teigė K. Grybaitė.

Sulaukė daugiausiai simpatijų

DELFI skaitytojai daugiau nei tris savaites balsavo už jiems patikusius interjerus. Finaliniame „Nacionalinio interjero dizaino konkurse“ dalyvavo 6 geriausiais skaitytojų pripažinti interjerai. Juos patyrę dizaineriai įgyvendino Ozo ir Žvėryno namuose.

Didžiausio skaitytojų dėmesio susilaukė dizainerės Kristinos Grybaitės interjeras. Už jos sukurtą klasikinį interjerą su provanso priemaišomis balsavo net 1375 žmonės.

Tuo tarpu antroje vietoje liko dizainerės Indros Marcinkevičienės sukurtas ryškus itin mažo buto interjeras, kuris viešojoje erdvėje sukėlė nemažai diskusijų. Už šį interjerą savo balsus atidavė 520 žmonių.

Trečiąją vietą konkurse užėmė jauno dizainerio Karolio Kasikausko minimalistinis interjeras – 270 balsų.

Visai nedaug nuo jo atsiliko jaukus klasikinis dizainerės Monikos Noreikienės interjeras. Jis sulaukė 248 skaitytojų simpatijų.

217 balsų surinko dizainerių dueto Rasos Merkytės ir Jovitos Jankauskienės trijų kambarių buto interjeras. Tuo tarpu už Aušros Tauginienės kurtą interjerą savo balsus atidavė 213 žmonių.

DELFI primena, kad pirmą kartą Lietuvoje geriausią interjero dizainą rinko ne patys dizaineriai, o gyventojai. Du lyderiai – pagrindinis naujienų portalas DELFI ir nekilnojamo turto bendrovė „Hanner“ apjungė jėgas šiam tikslui pasiekti.

Nuo sausio 21 d. iki vasario 11 d. DELFI skaitytojai turėjo galimybę balsuoti už labiausiai patikusį vieną iš 12 dizainerių sukurtą namų interjero projektą. Šeši daugiausiai balsų surinkę dizainerių projektai pateko į antrąjį turą, kuriame už fiksuotą biuždetą jie ėmėsi įgyvendinti savo idėjų specialiai tam skirtuose butuose.

Po butų įrengimo DELFI skaitytojai daugiau nei 2 savaites balsavo už jiems labiausiai patikusius interjero dizainus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)