Mobilioje mokslinėje laboratorijoje (MoMoLab) vaikai gali išbandyti tyrėjo darbą – moderniausiais prietaisais atlikti įvairius mokslinius eksperimentus, pavyzdžiui, tirti gyvąją gamtą, konstruoti robotus. Išskirtinio dizaino vilkiko puspriekabėje įrengtoje laboratorijoje gausu mokslinės įrangos, įrengta 20 darbo vietų, o paskaitų vienu metu klausytis gali iki 30 vaikų.

Nori užauginti mokslininkų kartą

Su šiuo projektu dirbantis geriausias 2011 m. ES inicijuoto jaunųjų mokslininkų konkurso nugalėtojas Povilas Kavaliauskas juokavo, kad pats nė nenutuokia, kaip tiek daug modernios įrangos jiems pavyko sutalpinti į paprasčiausią „fūrą“.

„Lietuva, kaip ir visos šalys, nori turėti vienus gabiausių ir geriausių mokslininkų, kuriais galėtume didžiuotis. Pirminė mūsų idėja buvo sudominti žmones mokslininkų darbu. Matome, kad neužtenka apie tai kalbėti tik mokykloje ar universitete, mokinius reikia pradėti artinti prie mokslo žymiai anksčiau. Norėdami tai padaryti sugalvojome „fūros“ idėją, mobilią laboratoriją, kuri atvažiuotų į mokyklas. Tai absoliučiai nauja mokymosi forma, visiškai modernus, vienintelis Baltijos šalyse, kuris pasiūlo moksleiviams galimybę išlįsti iš klasių ir užsiimti įdomia veikla“, – kaip gimė mintis sukurti tokį mokymo centrą, pasakojo P. Kavaliauskas.

Kadangi vilkikas jau aplankė 19 mokyklų, mokslininkas patikina girdėjęs ne vieno moksleivio ir jų mokytojų įspūdžius. Pasirodo, jis iššaukia iš tiesų audringas reakcijas – džiaugiamasi laboratorijos mobilumu ir profesionalumu.

Viduje – moderniausia įranga

„Klausantis viešų kalbų susidaro labai pesimistiškas vaizdas. Atrodo, kad vaikai domisi tik kompiuteriniais žaidimais, daugiau niekuo. Galiu visiškai paneigti šį teiginį. Lietuvoje yra be galo daug jaunų ir motyvuotų mokinių, kurie iš tiesų domisi mokslu. Mokymasis vilkike vaikams labai patinka. Taip išvengiama rutinos, kai dvylika metų tenka eiti į tą pačią mokyklą ir sėsti į tą patį suolą. Tokie projektai prisideda prie būsimų Nobelio premijos laureatų“, – didelių ambicijų neslėpė vaikinas.

Vilkiko viduje yra įvairios robotinės sistemos, cheminiai ir fizikiniai sensoriai, vadinamosios sausos chemijos sistema, įvairūs fizikiniai ir biofizikiniai jutikliai, kurie gali matuoti širdies ritmą ir kitus biologinius kūno pokyčius, jame yra ir elektronikos mėgėjų zona.

„Vilkikas yra visiškai naujas, įranga taip pat, todėl kol kas nieko pakeisti ar atnaujinti nereikia. Tačiau tikrai neatmetame galimybės ateityje jį papildyti naujesne įranga, kuri leistų atlikti daugiau tyrimų susijusių su išvažiuojamaisiais darbais“, – ateities vizija dalijosi mokslininkas.

Aplankys dar apie 60 mokyklų

Rugsėjį vyksiančių laboratorijos vizitų programos jau yra suderintos su 7 šalies mokyklomis. Kaip pasakojo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Komunikacijos skyriaus vedėjas Jonas Karolis, per projekto vykdymo laiką žadama aplankyti dar maždaug 60 mokyklų.
Švietimo ir mokslo ministerija
Mobiliosios mokslinės laboratorijos vizitai – tai viena iš projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas – II etapas“ veiklų. Projektą įgyvendina Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Projektas finansuojamas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą iš Europos socialinio fondo, Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

„Tačiau nereikia įsivaizduoti, kad atvažiavę į mokyklas ten tik sukeliame cirką ir pasišaliname. Mokiniai rimtai dirba su profesionalia įranga, mokslininkai vadovauja jų moksliniams tyrimams. Maža to, net mums išvykus, užtikriname projekto tęstinumą – vaikai ir toliau gali konsultuotis su mokslininkais, tęsti pradėtus darbus. Kol kas į vilkiką kviečiame 7-11 klasių mokinius, kartu su jais atliekame įvairius mokslinius darbus. Esame aprūpinti modernia įranga, ją keičiame, pritaikome pagal vaikų poreikius ir pageidavimus. Kol kas susidomėjimas – labai didelis, ateityje planuojame šią iniciatyvą dar labiau plėsti“, – patikino J. Karolis.

„MoMoLab“ vizitai yra nemokami, todėl mokyklos, kurių mokiniai, ar stovyklos, kurių dalyviai domisi mokslu, daro tiriamuosius darbus ir nori įgyti mokslinio darbo įgūdžių, yra kviečiamos pasinaudoti „MoMoLab“ teikiamomis galimybėmis. Vizitai vyksta tiek atostogų metu, tiek vasarą. Vizitų programos parengiamos pagal iš anksto mokinių pasirinktas domėjimosi sritis, jie organizuojami bendradarbiaujant su Vilniau universitetu.