DELFI nusprendė išsiaiškinti, kokių profesijų atstovai Lietuvoje gauna didžiausią atlygį, kokių darbuotojų artimiausiu metu reikės bei ką įdarbinimo srityje dirbantys specialistai galėtų patarti šiuo metu darbo ieškantiems ar savo profesinę ateitį planuojantiems žmonėms.

Pagrindinė informacija apie didžiausią vidutinį atlyginimą gaunančius apdraustuosius yra skelbiama „Sodros“ interneto svetainėje. Matyti, kad šiuo metu didžiausiomis pajamomis gali džiaugtis skrydžių vadovai (8 876,8 Lt), orlaivių pilotai ir kitų giminiškų profesijų specialistai (8 616,4 Lt), teisėjai (7 929,9 Lt), teisės aktų leidėjai (7 286,8 Lt), finansinių ir draudimo paslaugų padalinių vadovai (6 933 Lt), laivavedžiai ir laivų kapitonai (5932,6 Lt) bei informacinių technologijų ir ryšių paslaugų srities vadovai (5 912,3 Lt).

Tačiau įdarbinimo srities specialistai atskleidžia, kad pastaraisiais metais gerus atlyginimus gali gauti ne tik lėktuvus, laivus, teisės aktus, finansus ar kompiuterius valdantys profesionalai.

Trūksta technologinių sričių specialistų

„CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė patikino, kad paskutiniu metu labai trūksta IT srities specialistų – programuotojų, technologų /inžinierių, gamybos kvalifikuotų darbininkų (baldų pramonėje, tekstilėje, metalų apdirbimo pramonėje) ir specialistų (pavyzdžiui, remontininkų, mechanikų, šaltkalvių, suvirintojų), pardavimų vadybininkų (įvairių sričių). Šių profesijų atstovams taip pat siūlomi ir gana dideli atlyginimai. Taip pat paklausūs ir prekybos srities darbuotojai, transporto/logistikos statybos specialistai, kvalifikuoti darbininkai, finansininkai, administratoriai, su rinkodara, žmogiškaisiais ištekliais, reklama ir viešaisiais ryšiais dirbantys specialistais.

„Renkantis studijas labai svarbu suderinti savo norus ir galimybes, t.y. rinktis tokias studijas, kurios jums įdomios, kuriose galėsite realizuoti savo gebėjimus, atsiskleisti, būti geriausiu. Šiuo metu darbo rinkoje paklausiausi tie darbuotojai, kurie žino bent 2 užsienio kalbas, turi puikius komunikacijos gebėjimus“, – sakė specialistė.

Ji pasidalijo ir statistika. Remiantis paskutinių 5 mėnesių duomenimis (atlyginimų vidurkiai su visais priedais „į rankas“), didžiausi atlyginimai šiuo metu siūlomi aukščiausio lygio vadovams (4 078,27 Lt), IT srities specialistams (3 311,78 Lt), valdymo srities specialistams (3 238,92 Lt), farmacijos pramonės darbuotojams (2 926 Lt) ir technologijų/plėtros specialistams (2 859,18 Lt).

Pagal atskiras pareigas didžiausiais atlyginimais (virš 4000 LTL) gali pasigirti:

Profesijų atstovai, galintys pasigirti didesniu nei 4 tūkst. litų vidutiniu darbo užmokesčiu „į rankas“ („CV-Online“ duomenys)

Moterys vis dar uždirba mažiau

Manoalga.lt atlyginimų tyrimo duomenimis moterys už vieną ir tą patį darbą vidutiniškai gauna 12 proc. mažesnį atlyginimą nei vyrai. Priklausomai nuo darbo srities ir užimamų pareigų atlyginimų skirtumas svyruoja nuo kelių dešimčių litų, pvz. energetikos ar inžinerijos srityse iki kelių šimtų, pavyzdžiui, bankininkystės ar farmacijos srityse.

Net ir tose srityse, kuriose dirba kelis kartus daugiau moterų nei vyrų, vyrų atlyginimai vis tiek yra didesni – vidutiniškai 370 LTL:
Moterų ir vyrų atlyginimų palyginimas (Manoalga.lt duomenys)

Tyrimo duomenimis, moterys už vyrus daugiau uždirba tik žmogiškųjų išteklių ir nekvalifikuotos darbo jėgos sektoriuose. Mažesni moterų atlyginimai paaiškinami tuo, kad jos dažniausiai dirba mažai apmokamus, žemesnės kvalifikacijos darbus ir daug rečiau nei vyrai užima aukštas pareigas. Tačiau, kodėl už tą patį darbą moterims mokamas mažesnis atlyginimas iš dalies gali būti paaiškinama tuo, kad moterys kelia mažesnius reikalavimus, jų lūkesčiai ne tokie aukšti, o savivertė žemesnė nei vyrų. Taip pat dėl didelės konkurencijos darbo rinkoje moterys lengviau „numuša“ savo kainą, norėdamos gauti darbą.

Pastebimas didelis IT specialistų poreikis

Tuo tarpu CVbankas.lt skelbimų statistika rodo, kad šiuo metu didžiausi atlyginimai siūlomi IT, logistikos, medicinos ir statybos specialistams.

Išanalizavus CVbankas.lt per paskutinio pusantro mėnesio darbdavių publikuotų skelbimų, kuriuose nurodomi darbuotojams siūlomi atlyginimai, statistiką, matoma, kad šiuo metu administravimo ir sekretoriavimo srities darbuotojams siūlomas vidutiniškai nuo 1170 iki 1500 Lt atlyginimas, apskaitos, finansų ir audito – vidutiniškai nuo 1700 iki 2050 Lt, elektronikos ir telekomunikacijų – nuo 1750 iki 2900 Lt, inžinerijos ir mechanikos – nuo 1740 iki 2900 Lt, klientų aptarnavimo ir paslaugų – nuo 1300 iki 1600 Lt, kompiuterių, IT, interneto specialistų – nuo 2850 iki 4500 Lt, logistikos ir transporto – nuo 2400 iki 3500 Lt, medicinos, farmacijos ir sveikatos apsaugos – nuo 2200 Lt iki 2800 Lt, pardavimų vadybos – nuo 1500 iki 3500 Lt, pramonės ir gamybos – nuo 1800 iki 2540 Lt, prekybos – konsultavimo – vidutiniškai nuo 1100 iki 1800 Lt, statybos – nuo 2100 iki 3300 Lt, švietimo ir mokymų – nuo 1800 iki 2800 Lt. Tai vidutiniai skelbimuose nurodomi siūlomi atlyginimai, kurie gali kisti, darbdaviui įvertinus konkretų darbuotoją, jo patirtį ir kompetenciją.

„Ne paslaptis, jog šiuo metu vienos iš labiausiai perpektyvių yra su informacinėmis technologijomis susijusios specialybės. Programuotojų, sistemų administratorių ir kitokių specializacijų IT specialistų poreikis rinkoje yra labai didelis ir artimu metu tikrai nemažės. Didelių netikėtų kažkokios specialybės poreikio „sprogimų“ darbo rinkoje artimiausiu metu nenusimato. Tendencija turėtų išlikti panaši: išliks didžiulis poreikis IT specialistų, tačiau kaip ir visuomet reikės vadybininkų, įvairių sričių inžinierių bei įvairių kitų darbuotojų“, – DELFI sakė CVbankas.lt portalo vadovas Tomas Toleikis.

Tačiau jis tikina ne kartą stebėjęs situaciją, kai populiarių specialybių vaikymasis sukelia tam tikrų specialistų perteklių ir jie vėliau susiduria su sunkumais darbo rinkoje.

„Šiandien besirenkantiems specialybę patarčiau pasirinkti tokią specialybę, kuri iš tiesų būtų Jums miela, įdomi ir galėtumėte joje siekti ir pasiekti gerų rezultatų. Bet kurioje srityje, jei esi savo srities profesionalas, eini koja kojon su naujausiomis srities tendencijomis, visada būsi geidžiamas specialistas ir gali gauti didesnį atlyginimą nei vidutiniokas kad ir labai populiarioje darbo specialybėje“, – įsitikinęs T. Toleikis.

Gyvename inžinierių klestėjimo amžiuje

„CV Market“ marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė patikino, kad Lietuvoje didžiausius atlyginimus gauna savo srities specialistai, turintys didelį žinių bagažą bei patirties.

„Savaime aišku didesnius atlyginimus gauna vadovaujantys asmenys (direktoriai ir kiti aukštesnieji vadovai). Jeigu kalbėtume apie specialistus, atlyginimų dydžiu išsiskiria inžinerijos bei telekomunikacijų (inžinieriai), informacinių technologijų (programuotojai), finansų (auditoriai, vyr. buhalteriai) srities darbuotojai. Taip pat nemažas algas užsidirba su importu ar eksportu dirbantys asmenys (pardavimų/pirkimų vadybininkai), tačiau čia visas priklauso nuo klientų skaičiaus ir pardavimo gabumų, nes didžioji vadybininko algos dalis yra būtent priedai už pardavimus. Nemažus atlyginimus siūlo ir tolimųjų reisų vairuotojams, taipogi atsigaunančioje statybų rinkoje yra potencialas užsidirbti nemažas algas“, – sakė ji.
Apdraustųjų visomis socialinio draudimo rūšimis vidutinės pajamos pagal profesiją (sodra.lt duomenys)

Specialistės teigimu, šiuo metu perspektyviausiomis galima laikyti programuotojų ir inžinierių profesijas. Taip pat labai dažnai yra ieškomi geri pardavimo ar pirkimo vadybininkai.

„Paklausiausios šiuo metu yra ir tikriausiai bus artimiausioje ateityje techninės profesijos. Tačiau noriu pabrėžti, kad visų sričių geri specialistai visada yra ieškomi. Todėl prieš renkantis būsimą specialybę, reikėtų atsakyti į klausimą, ar tikrai norite dirbti šioje srityje. Reikėtų vengti rinktis specialybę vien dėl to, kad ji yra madinga ar „prestižinė”. Tiesiog pagalvoti, ar būsimas darbas bus Jums įdomus, ar Jūs sugebėsite tą darbą atlikti ir atlikti gerai. Būtų tobula, jeigu būtų galimybė susipažinti su konkrečiu darbu ir sužinoti su kokiomis užduotimis susiduria būtent konkrečios specialybės darbuotojas“, – patikino R. Tatarėlytė.

Pabrėžė išsilavinimo svarbą

„Tikimybę gauti gerą darbą didina geri mokslo rezultatai, diplomai, papildomos kompetencijos bei asmeninės savybės. Tendencijos – ir pasaulinės, ir lietuviškos yra akivaizdžios: pasaulis keliasi į virtualią erdvę, kuriai aptarnauti reikia vis daugiau IT specialistų, programuotojų. Ateityje taip pat augs moderniųjų, aukštųjų technologijų specialistų, inžinierių paklausa. Paklausi išlieka medicina. Todėl, ko gero, didesnį dėmesį ateityje reikėtų skirti tiksliesiems mokslams, technologijų, fizikinių ir gamtos mokslų studijoms“, – patikino Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus Vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė.

Anot jos, darbo rinkoje dažniausiai trūksta tų sričių specialistų, kur parengimas yra sunkus, reikalaujantis daug darbo ir pastangų. Ir, atvirkščiai, studijos, kuriose lengvai, neįdedant daug pastangų, gaunamas diplomas, ne visada užtikrina darbo vietą. Todėl ji patikina galinti drąsiai teigti vieną – aukštos kvalifikacijos specialistai visada ras darbą.

„Žmogus turi mokytis visą gyvenimą. Reikia turėti kuo daugiau kvalifikacijų, gretutinių kvalifikacijų/kompetencijų, nebijoti keisti darbo vietos ar darbo specifikos. Svarbiausia ieškant darbo nebijoti kalbėtis su žmonėmis, prisiimti atsakomybę už aplinkybes ir jas keisti – tik tokiu būdu galima judėti į priekį ir siekti savo tikslų.
Švietimo ir mokslo ministerija
Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras kelerius metus vykdė ES lėšomis finansuojamą projektą „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“.


Šiuo metu mokyklose, kuriose mokosi daugiau nei 100 mokinių, dirba karjeros koordinatoriai. Tai mokytojai, socialiniai pedagogai, psichologai. Ugdymas karjerai vykdomas ne tik per papildomas pamokas, seminarus ar karjeros temai skirtus renginius, bet ir dalykų pamokose įtraukiant karjeros kompetencijų ugdymui aktualias temas.

Patarimai abiturientams, studentams – apie karjeros galimybes reikėtų mąstyti dar studijuojant. Studijų metais patartina bendrauti su savo srities profesionalais, dalyvauti jaunimo organizacijų, studentų atstovybių veikloje – tokiu būdu įgyjamos ne tik reikalingos pažintys, bet ir naudingos socialinės kompetencijos, tokios kaip bendravimas su publika, drąsa ir t.t. Išsiaiškinti keliamus karjeros tikslus – žinoti, ko norite ir dėl to verta lankytis karjeros planavimo seminaruose, studijų mugėse, karjeros centruose. Užsienio kalbų mokymasis irgi yra teigiamas dalykas, nes daugelis veiklų vis labiau tampa globalios ir susijusios su kitomis šalimis.

Jaunimui, ypač neturintiems darbo patirties, rekomenduojame savanorystės galimybes. Tai gali būti savanorystė Lietuvoje, arba užsienyje (pagal ES Europos Savanorių Tarnybos programą, kuri dengia visas dalyvavimo išlaidas) – tokiu būdu galima pažinti save ir įgyti, jau minėtas, socialines kompetencijas“, – patarė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)