"Ši liga nėra lytiškai plintanti, ją dažniausiai sukelia baltasis balkšvagrybis, Candida albicans", - sako klinikos “Motina ir vaikas” gydytoja akušerė-ginekologė Raimonda Sinkevičienė.

Balkšvagrybis gali būti randamas 10-20 proc. sveikų moterų makšties išskyrų mikroskopiniame tepinėlyje ir iki 40 proc. nėščiųjų moterų.

"Tikimybę susirgti padidina gydymas antibiotikais, imuninės sistemos nusilpimas, cukrinis diabetas, ypač esant blogai gliukozės korekcijai, taip pat sintetinis apatinis trikotažas, aptempti drabužiai, pavyzdžiui, kelnaitės su juostele", - teigė R. Sinkevičienė.

Taip nutinka dėl to, kad sintetiniai apatiniai mažiau pralaidūs orui, o kelnaitės su juostele dėl nuolatinės trinties gali pernešti įv. bakterijas. Juolab kad kai kurių tyrėjų duomenimis, daugiau nei pusei sveikų moterų šių grybelių turi burnoje, tiesiojoje žarnoje. Iš žarnyno patekę į makštį, jie gali sukelia makšties uždegimą.

Kandidamikozė pasireiškia išorinių lytinių organų niežuliu, perštėjimu, paraudimu, deginimo jausmu, ypač po pasišlapinimo ar lytinių santykių, taip pat patinimu, makšties sausumu. Taip pat būdingos tipinės varškinės išskyros.

"Įprastai liga diagnozuojama ginekologinės apžiūros metu, paimant mikroskopinį makšties išskyrų tepinėlį, kartais papildomai paimamas pasėlis.

Gydymą paskiria gydytojas, tačiau jei tepinėlyje ir randamos grybelio sporos ar micelės, o pacientė neturi jokių nusiskundimų, gydyti nereikia, ypač nėštumo metu. Svarbu vengti faktorių, kurie ir gali išprovokuoti grybelio atsiradimą", - patarė R. Sinkevičienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)