Miomose yra randami moteriškų hormonų estrogenų ir progestinų receptoriai, todėl šios struktūros yra susiję su hormonų pusiausvyra. Miomos yra dažniausiai nustatomas dubens gerybinis auglys, diagnozuojamas 30-50% vaisingo amžiaus moterų.

"Daugumoje atvejų tai nesukelia jokių nusiskundimų ir gali būti atsitiktinis radinys ultragarsinio tyrimo metu, 10-40% atvejų miomos būna susiję su nusiskundimais: gausiais kraujavimais, skausmais, tuštinimosi, šlapinimosi sutrikimais ir kita.

Labai retai miomos gali būti nevaisingumo, persileidimo, priešlaikinio gimdymo priežastimi. Tokia prielaida gali būti daroma tik tuomet, kai visos kitos galimos priežastys yra paneigiamos. Iš kitos pusės dėl hormoninių pakitimų miomos nėštumo metu gali padidėti, sutrikti jų kraujotaka, atsirasti skausmų", - sako R. Sinkevičienė.

Jei aptinkamos gimdos miomos, gydytojas stebi jų vystymąsi, yra skiriamas chirurginis arba medikamentinis gydymas.

"Nesant nusiskundimų ar esant neryškiems simptomams, sekimas yra tinkama taktika. Reikėtų 1-2 kartus per metus apsilankyti pas savo ginekologą, atlikti ultragarsinį tyrimą, įvertinti pokyčių dinamiką.

Esant indikacijų, siūlomas chirurginis gydymas. Medikamentinio gydymo galimybės miomų atveju yra labai ribotos, gydymas skirtas tam, kad sumažintų miomų apimtį prieš operaciją arba tai būna simptominis gydymas.

Kai kuriais atvejais miomos gali supiktybėti, tačiau literatūroje nurodoma, kad taip gali atsitikti 0,1-0,7% atvejų", - sako R. Sinkevičieinė.

Anot jos, miomų profilaktikos nėra, o "maisto papildų, homeopatinių preparatų vartojimas neturi jokios klinikinės vertės".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)