Nors tiesa, kad makšties audiniai yra tamprūs, pats chirurginis makšties audinių patempimas negali užtikrinti malonesnių seksualinių pojūčių, nes aistra, sujaudinimas ir orgazmas yra sudėtingos, labai asmeniškos reakcijos, kurioms įtakos turi emociniai, dvasiniai, tarpasmeniniai ir estetiniai veiksniai. Be to, seksualinis „jautrumas“ nebūtinai reiškia daugiau seksualinio pasitenkinimo.

Labiaplastika – lytinių lūpų plastinės operacijos – gali būti atliekamos kartu su vaginoplastika arba atskirai. Operacija atliekama didžiosioms arba mažosioms lytinėms lūpoms. Labiaplastika keičia lytinių lūpų formą arba dydį, paprastai jas sumažinant ar ištaisant asimetriją.

Rekonstrukcinės ir kosmetinės chirurgijos palyginimas

Norint nuspręsti, ar jums reikalinga vaginoplastika ar labiaplastika, svarbu suvokti skirtumą tarp rekonstrukcinės ir kosmetinės operacijos.

Rekonstrukcinė chirurgija pagerina organizmo dalies funkciją, o kosmetinė chirurgija keičia iš esmės normalios anatomijos estetinę išvaizdą. Galite palyginti tai su nosies operacija: chirurgas gali pakoreguoti nosies vidaus landas, kad būtų lengviau kvėpuoti ir pakeisti nosies formą vien tam, kad jos išvaizda būtų labiau priimtinesnė jums.

Tai yra itin svarbus skirtumas, nes ACOG vertina funkcines problemas – pavyzdžiui, šlapimo nelaikymą – šalinančias operacijas ir jų rezultatus. Tačiau makšties operacijos vis dar vertinamos skeptiškai ir atsargiai dėl to, kad jos yra rizikingos, stinga duomenų apie tokių operacijų saugumą ir efektyvumą.

Pavyzdžiui, kai kurios vaginoplastikos procedūros iš pradžių buvo sukurtos kaip rekonstrukcinės priemonės, skirtos makšties deformacijoms dėl gimdymo koreguoti, makšties trumpumo ar nebuvimo (makšties agenezijos) korekcijoms, kad mergaitė galėtų normaliai šlapintis, patirti menstruacijas ir santykiauti.

Su vaginoplastika ir labiaplastika susijusios chirurginės operacijos

Gana neseniai vaginoplastika išaugo į kosmetinių operacijų, vadinamų „makšties atjauninimo“ ir „makšties dizaino“ procedūras. Plastikos chirurgai ir ginekologai siūlo savo vaginoplastikos dizaino modifikacijas tikindami, kad moterims jos suteikia tai, ką ir kitos plastinės operacijos – grožį, pasitikėjimą savimi ir savigarbą.

Pasak ACOG, moterų genitalijoms būdingas platus normalios, anatomiškai teisingos išvaizdos spektras. Nėra tokio dalyko, kaip vienintelė ar tinkama makšties ar lytinių lūpų „išvaizda“, kurios reikėtų siekti.

Pastaruoju metu kai kurie chirurgai „makšties atjauninimui“ ir kitoms makšties operacijoms pradėjo naudoti lazerines technologijas, pakeičiančias tradicinius skalpelius.

Pavieniai gydytojai, priklausantys Amerikos plastikos chirurgų bendruomenei (American Society of Plastic Surgery, ASPS) siūlo įvairias „makšties atjauninimo“ procedūras, tačiau pati ASPS nepritaria tam tikroms operacijoms ir įspėja, kad galbūt reikia daugiau mokslinių tyrimų, siekiant nustatyti „makšties atjauninimo“ operacijų efektyvumą ir saugumą. Nė viena kosmetinės vaginoplastikos procedūra nėra pripažinta ACOG kaip priimtina, standartinė.

Štai keli „makšties atjauninimo“ ir „makšties dizaino“ procedūrų pavyzdžiai

„Revirginacija“. Mergystės plėvė – plonas audinys tarp makšties ir makšties prieangio, kuris paprastai plyšta pirmosios moters sueities metu. Chirurginė operacija, vadinama himenoplastika, atstato mergystės plėvę iki būklės, panašios į mergystę, prieš moteriai pradedant aktyvų lytinį gyvenimą. Kai kuriose kultūrose nekaltybei teikiama didelė religinė reikšmė, todėl tai yra viena prieštaringiausiai vertinamų kosmetinių makšties operacijų.

Klitorio atidengimas. Kai kurie chirurgai siūlo procedūrą, vadinamą klitorio atidengimu, kurios metu pašalinamas audinys, paprastai dengiantis klitorį.

G-taško sustiprinimas. Pasak kai kurių ekspertų, priekinėje makšties sienelėje yra labai erotiškas G-taškas, kuris yra ypač jautrus stimuliacijai, dėl kurios moteris patiria sujaudinimą ir orgazmą. G-taško sustiprinimo procedūros metu į priekinę makšties sienelę sušvirkščiama kolageno – teoriškai taip siekiama padidinti lytinių santykių teikiamą malonumą.

Vaginoplastikos ir labiaplastikos pavojai

Vaginoplastikos ir labiaplastikos teikiamas moterų ilgalaikis pasitenkinimas ir šių procedūrų komplikacijos nebuvo registruojami. Be to, šios operacijos nebuvo įvertintos recenzuojamuose medicininiuose žurnaluose taip, kaip kitos operacijos – kai kurios procedūros yra patentuotos pažymėtos prekiniais ženklais – todėl ACOG vertina jas kaip „neįrodytas“.

Makšties kosmetinių operacijų keliami pavojai:

• Infekcija
• Negrįžtami pojūčių pasikeitimai
• Ilgalaikis skausmas
• Randai

Geriausias patarimas moterims, svarstančioms apie makšties operacijas: atvirai pasikalbėkite su gydytoju apie savo jausmus ir susirūpinimą dėl genitalijų ir savo lūkesčius iš operacijos bei visų įmanomų neoperacinių galimybių. Pavyzdžiui, tikslingi Kėgelio tipo pratimai gali sustiprinti silpnų, atsipalaidavusių makšties raumenų tonusą ir sustiprinti lytinį sujaudinimą, o konsultacijos gali padėti išspręsti lytinės savigarbos ir pasitikėjimo savimi klausimus.

Kai kurie klausimai, kuriuos turėtumėte užduoti savo chirurgui:

• Kokie yra operacijos ilgalaikiai pavojai ir komplikacijos?
• Kokia operacijos nauda?
• Ar po operacijos nesumažės mano makšties ar klitorio jautrumas?
• Ar operacija turės įtakos mano gebėjimui pasiekti orgazmą?
• Ar po operacijos yra kokių nors ribojimų vartojant moteriškus higienos produktus, pavyzdžiui, tamponus?
• Ar operacija turės įtakos būsimiems nėštumams ir gimdymams?
• Ar mano operacijai taikomi lūkesčiai yra realistiški?
• Kokios yra neoperacinės alternatyvos?

Makšties operacijų kaina

Operacijų kainos gali būti labai skirtingos: JAV kombinuota vaginoplastikos ir labiaplastikos operacija gali kainuoti nuo 3500 iki 12000 JAV dolerių. Dauguma amerikietiškų sveikatos draudimo planų nenumato vaginoplastikos, labiaplastikos ir kitų plastinės chirurgijos procedūrų, kurios yra mediciniškai nebūtinos, tačiau pasirenkamos, kaštų padengimo. Pasak ACOG, labiaplastika medicininiu požiūriu reikalinga tik retkarčiais - pavyzdžiui, dėl testosterono pertekliaus esant hipertrofuotoms (peraugusioms) lytinėms lūpoms, įgimtų būklių ar nuolatinio dirginimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)