Suaugusiesiems tai reiškia – susikaupusių dujų išleidimas niekam nepastebint. Vaikams tai reiškia – užpakalinės dalies priartinimas prie mylimo žmogaus, pavyzdžiui, mažosios sesutės, ir pabezdėjimas, taip sukeliant gausybę emocijų ir juoko.

Pirmi keli kartai būna juokingi. Juk tai tik vaikas, ką jis supranta... Visi mes kikename, kikena ir jis. Tačiau po ketvirto ir penkto karto mes sutrinkame ir nuvedame jį į tualetą.

Nors dujų kaupimasis – natūralus reiškinys, galite pastebėti, kad jūsų vaikas pernelyg susižavėjo šiuo žaidimu. Galime jus išmokyti, kaip atpratinti vaiką tyčia leisti dujas priešais savo brolius, seseris, draugus ir kitus šeimos narius.

* Išsiaiškinkite, ką valgo vaikas. Ar duodate jam per daug kopūstų ar pupelių? Tai savaime gali lemti pernelyg didelį dujų kaupimąsi. Nors svarbu, kad jūsų vaikas valgytų sveikai, tačiau nereikia ir persistengti.

* Sugaukite jį nusikaltimo vietoje. Kai tik pajutote negerą kvapą ar išgirdote nekontroliuojamą vaiko juoką, imkitės situacijos nedelsdami.

* Nesijuokite. Kiek tik galima, pasistenkite nesijuokti. Žinoma, veikiausiai tai jums juokinga, tačiau išlaikykite rimtą veido išraišką. Jūsų tikslas – parodyti vaikui, kad jo elgesys jus nuvilia.

* Auklėkite jį. Kai nusikaltimas paaiškėja, aptarkite vaiko veiksmus, pasakykite, kad norite, jog jis pakeistų savo elgesį. Pavyzdžiui, po jo nusikaltimo pasakykite: „Tai nemandagu. Jei jau taip norisi, turi eiti į tualetą.“

* Pabrėžkite tai, ką sakote. Kai jis nesiliauja juoktis, pasakykite: „Tai nejuokinga, ir kai kitą kartą tai padarysi, eisi į savo kambarį ir negalėsi važinėti dviračiu dvi dienas.“

* Apsaugokite auką. Jei įmanoma, išgabenkite nekaltą auką iš užterštos nusikaltimo vietos. Kartais toji auka tokia maža, kad jai tai visiškai nerūpi. Kitais atvejais auka gali būti panašaus amžiaus, gali pasijusti įskaudinta ir pradėti verkti. Nuraminkite ją.

* Neskatinkite tokio elgesio. Kad ir ką darytumėte, neskatinkite aukos atsikeršyti. Vietoje to paaiškinkite, kad toks elgesys negražus ir kad nusikaltėlis to daugiau nebedarys.

* Priverskite vaiką atsiprašyti. Pakaks paprasto atsiprašymo. Tai leis jam suprasti, kad jo elgesys nepriimtinas.

Prisiminkite, šis žaidimas smagus, kai vaikas mažas, bet nemandagus ir atgrasus, kai jis paauga. Jei kitos priemonės nepadeda, nebeduokite vaikui kopūstų ir pupelių. Maistas, kuris skatina dujų kaupimąsi, tik paskatina problemą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)