Apie šeimyninį verslą ir jo subtilybes kalbamės su UAB „Švykai“ direktoriumi Gediminu Švyku, verslo plėtros direktoriumi Vytautu Švyku ir jauniausiu broliu Mindaugu Švyku, kuris yra įmonės projektų direktorius.

– Kaip nusprendėte imtis verslo trise?

Vytautas: – Oi, čia labai paini istorija, kurią galima pasakoti ir pasakoti (juokiasi). Tiesiog gyvenimo vingrybės taip susidėliojo. Pati idėja į galvą šovė Gediminui, o mes labai nesipriešinome.

Mindaugas: – Aš reagavau teigiamai, bet, kadangi Gediminas iš pradžių pasiūlė tik man, pasakiau, kad verslą turi daryti visi trys – dviese verslo neišvystysim. Todėl įtraukėme vyriausiąjį brolį Vytautą.

Gediminas: – Iš pradžių gana atsargiai jie vertino, kadangi visi turėjome gerus, gerai apmokamus darbus ir iš tikrųjų nebuvo to žūtbūtinio reikalo kažką daryti. Tačiau pasitarę nusprendėme, kad suvieniję jėgas galime žymiai daugiau padaryti, nes vienas brolis yra IT specialistas, Mindaugas – statybos magistras, o aš komercinės pusės atstovas.

Vytautas: – Turime dar ir seserį, turbūt sunkiai atspėsite koks jos vardas (juokiasi).

Mindaugas: – Turime seserį Birutę, ji pati vyriausia, tačiau, kadangi sesuo mokslininkė, net nesvarstėme įtraukti į verslą. Mes visi čia su statybom susiję, o ji su gamtos mokslais, todėl ir profesiniai iššūkiai visai kitokie.

– Broliai vis tiek yra broliai. Ar nesipykstate, kaip sprendžiate konfliktus?

Vytautas: – Visi to klausia, čia jau tapo klasika (juokiasi). Ar berniukai nepasimuša? Taip pasimuša, bet tai yra labai sveika. Tų pasimušimų neperkeliame į savo asmeninius santykius. Kas liečia verslą – taip, mes tikrai daug ginčijamės, ieškom geriausių sprendimų, bet viskas vyksta konsensuso principu. Kartais jie priimami lėčiau, nes reikia daug argumentų išklausyti, bet jau dešimt metų vystom tą savo verslą sėkmingai, taigi tų receptų kaip sutarti tikrai yra.

Mindaugas: aš kadangi jauniausias – tai labiausiai išlepintas buvau, pagrandukas, bet visko būdavo: ir peštynių, ir nesutarimų, tik paauglystėje kažkaip tų konfliktų sumažėjo...Dėl merginų tai niekada nesipykdavom, nes skoniai skirtingi (juokiasi).

– Kodėl pasirinkote būtent tokią sritį? (Brolių įmonė teikia tiltų, pramoninių objektų bei laivų antikorozinio remonto bei pastatų konstrukcijų priešgaisrinio padengimo paslaugas)

Gediminas: – Pats anksčiau dirbau su suomiškais dažais, mačiau, kad niekas neatlieka tokių paslaugų profesionaliai ir pasikviečiau brolius. Mūsų įmonės veikla pasižymi statybinių konstrukcijų apsauga nuo ilgalaikio aplinkos poveikio, nes visos statybinės konstrukcijos laikui bėgant yra ardomos saulės, vėjo, vandens, mes galim apsaugoti tiek medžio, tiek geležies ar metalo konstrukcijas, padaryti jas ilgaamžiškas.

Vytautas: – Gediminas dirbo antikorozinių dažų gamintojų kompanijoje, kuri čia Lietuvoje pardavinėja dažus ir jis suprato, kad šita niša yra laisva, Mindaugas turėjo tiltų remontavimo patirties, aš vadybos, todėl susitelkėm ir startavom.

Mindaugas: – Iš pradžių svarstėme kokį pavadinimą duoti savo įmonei, galvojom, kažką susijusio su broliais, bet, galiausiai, pavadinome savo pavarde. Norėjom, kad tiek verslo partneriai, tiek užsakovai, tiek paslaugų tiekėjai žinotų, kas yra savininkai, nusprendėme daryti viską skaidriai ir atsakingai. Be abejo, nesėkmės atveju mes rizikavome savo giminės pavarde, bet viskas einasi gerai ir verslo partneriai tai įvertino.
Broliai Švykai kartu su įmonės darbuotojais dažasvydyje

– Kaip pavyko pasidalinti pareigas? Ar nesusipykote?

Gediminas: – Ne, visi turėjom aiškias, atskiras kompetencijas, todėl pykčių nekilo (juokiasi). Tik šiais metais po 10 metų darbo apsikeitėme pareigomis ir aš tapau įmonės direktoriumi. Aišku, kai yra trys balsai, tai trečio galima nebeklausyti (juokiasi), tačiau stengiamės priimti sprendimus kartu.

Mindaugas: – Minčių, idėjų generatorius yra vyriausias brolis Vytautas. Jis jas pristato ir dažniausiai visi trys sutinkam. Iš tikrųjų tai kol nors vienas nesutinka, tos idėjos tiesiog nevystom, nors taip būna retai. Mes vieningi gana.

– Kokie šeimyninio verslo minusai? Kaip pavyksta suderinti profesinius ir šeimyninius santykius?

Vytautas: – Aš net magistrinį darbą esu ta tema parašęs – „Šeimyninio verslo korporatyvinis valdymas“ (juokiasi). Minusas toks, kad įmonėje, kurios nesaisto šeimyniniai santykiai, bus taip, kaip pasakys direktorius ir šventa – tu man čia neaiškink. O šeimyniniame taip negalima – būdamas direktorius su broliu ne direktoriumi turi ieškoti bendro sutarimo. Net nežinau, ar čia minusas, ar pliusas. Apskritai tokiame versle įžvelgčiau žymiai daugiau pliusų, nors Lietuvoje gajus mąstymas, kad šeimyninis verslas yra neprofesionalus, buitiškai valdomas, aš sakyčiau, kad jis gali būti net labai profesionalus.

Gediminas: – Turim labai geras žmonas, kurios visiškai nesikiša į verslą, todėl gal nėra tos nesutarimų kibirkštėlės. Manau, kad tokiuose versluose ne broliai susipyksta, o antrosios pusės pradeda pyktis ir tada kyla konfliktai, bent jau mano tokia nuomonė (juokiasi).

Mindaugas: – Tikrai reikia padėkoti mūsų visų trijų žmonoms, kurios į mūsų verslo reikalus visiškai nesikiša ir nežino problemų. Bent jau aš asmeniškai nesidalinu tuo su žmona ir tie verslo klausimai sprendžiami tik tarp mūsų trijų. Nors per šeimyninius susitikimus aišku, kad pasišnekam apie darbo reikalus, bet sprendimų nepriiminėjame ir dalijamės tik gerais dalykais. Verslo reikalai tikrai negadina šeimos susitikimų (juokiasi).

– Kaip įmonei sekasi šiandien?

Vytautas: – Dabar yra brandos etapas, jaučiamės subrendę ir kaip žmonės, ir kaip verslininkai, turim savo rinkas, todėl tiek Lietuvoje, tiek užsienyje sekasi gerai. Pagaliau suradome receptą kaip į Norvegijos rinką įeiti. Plius dešimties metų proga nutarėme pasikeisti pareigomis, kad būtų dar geriau, kaip aš sakau, pasižiūrėti į verslą reikia iš visų pusių.

Gediminas: – Penktus metus dirbame eksporte: Skandinavijos šalyse, Belgijoje, Olandijoje. Esame atlikę Norvegijoje pačio ilgiausio pontoninio tilto darbus, besitęsiančio vieną kilometrą per fjordą. Taip pat dirbome ir prie aukščiausio Norvegijos geležinkelio ir dar keliaujam toliau . Manau, kad toliau tik augsim ir dar labiau didėsim.
Vytautas, Gediminas ir Mindaugas Švykai

– Ar patys turite vaikų? Jei taip, ar skatinsite juos taip pat imtis šeimyninio verslo, o gal kažkada perleisite verslą į jų rankas?

Gediminas: – Aš turiu penkis sūnus, kitas brolis du sūnus, o trečias brolis du sūnus ir dvi dukras, bet visi dar ikimokyklinio ar mokyklinio amžiaus, todėl per anksti apie tai galvoti.

Vytautas: – Mes dar pakankamai jauni (juokiasi). Aš manau, kad jie patys susikurs savo verslus, todėl tikrai nieko neplanuojam perduoti, na gal kažkada...

Mindaugas: – Aš manau, kad vaikai turi rasti savo kelią ir nereikia jiems suteikti komfortiškos pradžios. Manau, atvirkščiai, stengsiuosi sudaryti kuo paprastesnes sąlygas vaikams, kad visko siektų savom jėgom ir darbu.

– Dirbate kartu daugiau nei dešimt metų. Ar po tiek kartu išdirbto laiko rekomenduotumėte kitiems broliams ar seserims kurti savo verslą?

Vytautas: – Tikrai taip, kuo daugiau verslų Lietuvoje, tuo geriau. Tam tikrai prasme tu pakimbi ore, tam tikroje nesvarumo būsenoje, nes pats priimi sprendimus, rizikuoji savo vardu. Čia daug rizikų, laisvių irgi, bet, aišku, smagu ir įdomu.

Gediminas: – Be abejo. Manau, kad tai yra geriau, stipriau, tvariau negu du draugai, nes tu gali visu šimtu procentų pasitikėti savo partneriu. Aš ir savo žmoną skatinu. Dabar su seserimi ji pradėjo dainuoti, duetą sukūrė. Man tai atrodo nuostabu, šeima yra jėga.

Vyriausybė yra patvirtinusi Nacionalinės pažangos programą (NPP), kuri nubrėžia valstybės vystymosi žingsnius 2014–2020 metams. Vienas iš NPP programos tikslų – sukurti augimui ir konkurencingumui palankias aplinkos sąlygas.