UNESCO Pasaulio paveldo komitetas šiai misijai delegavo tarptautinį ekspertą Tamas Fejerdy (Vengrija).

Tai yra įprastinė praktika UNESCO Pasaulio paveldo komiteto veikloje – tokia bendradarbiavimo forma žymiai prisideda saugant Kuršių neriją, UNESCO Pasaulio paveldo objektą.

Misijos metu bendrovės „Klaipėdos naftos“ atstovai pristatė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto klausimus, informuojant, kad įgyvendinant SGD terminalo projektą, buvo atlikti visi įvertinimai – strateginis pasekmių aplinkai vertinimas (SPAV), poveikio aplinkai vertinimas (PAV), poveikio nacionaliniam parkui vertinimas. Konstatuota, kad poveikio nėra, pats SGD terminalas kaip objektas nepatenka nei į UNESCO paveldo teritoriją – Kuršių neriją, nei į jos buferinę apsaugos zoną.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pristatė visą ekspertą dominančią informaciją apie išorinio uosto projektą. Susitikime konstatuota, kad šiuo metu dėl išorinio jūrų uosto sprendimai nepriimti ir bus priimti tik atlikus išsamius tyrimus. Galutiniai sprendimai bus priimti įvertinus visus gamtosauginius ir poveikio nacionaliniam parkui aspektus.

Buvo atkreiptas dėmesys, kad išorinio uosto teritorijos ribos nesusisieja su UNESCO saugoma teritorija, todėl poveikio UNESCO paveldo teritorijai nebus ir šis klausimas nepriskirtinas UNESCO tyrimo objektui.

UNESCO misijos ekspertas susitiko su Klaipėdos ir Neringos savivaldybių, visuomeninių ir gamtosauginių organizacijų, taip pat RF nacionalinio parko „Kuršskaja kosa“ atstovais.

Pernai birželį UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesijos metu buvo atkreiptas dėmesys į netoli UNESCO saugomos teritorijos – Kuršių nerijos vykdomus projektus: SGD terminalą, išorinį jūrų uostą ir tiltą į Neringą.

Lietuva sveikina tokios misijos atvykimą, nes tai yra puiki galimybė UNESCO atstovams vietoje pristatyti situaciją, supažindinti su projektas bei detaliai atsakyti į visus keliamus klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją