Diskusijos dėl Atgimimo aikštės ateities Klaipėdoje netyla jau kelerius metus. Todėl galiausiai uostamiesčio valdžia nupirko paslaugą – parengti galimybių studiją dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo, atgaivinimo ar konversijos.

Studijos rengėjai kol kas pasiūlė tris variantus. Vienas jų – aikštėje atstatyti buvusį Biržos pastatą, kuris per II pasaulinį karą buvo nugriautas, pažymėti sunaikintą gatvelių tinklą. Taip esą aikštė taps jaukesnė, o naujame pastate galėtų įsikurti įvairios komercinės ir viešosios paskirties įstaigos.

Antruoju variantu siūloma aikštės neužstatyti, o ją ar labiau praplėsti iki Danės upės. Tada joje esą bus galima sugalvoti įvairių veiklų, priviliosiančių žmones.

Trečiasis siūlymas – aikštę daliai užstatyti išplečiant Klaipėdos muzikinį teatrą, kurį numatoma rekonstruoti.

Visais trimis atvejais siūloma po aikšte įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Į šių vizijų pristatymą visuomenei trečiadienio vakarą susirinkę klaipėdiečiai trečiojo varianto praktiškai nesvarstė. Daugelis pasisakė už tai, kad aikštėje būtų atstatyta dalis buvusių istorinių pastatų arba už tai, kad ją reikėtų dar labiau išplėsti ir sugalvoti įvairiausių atrakcijų, traukiančių žmones.

„Nesvarbu, ar aikštėje bus kas nors statoma, ar ne, po žeme lįsti negalima. Toje vietoje toks gruntas, kad įlindę po aikštę iš ten neišlįsite penkerius metus ir visi procesai sustos. Kam reikalingi tie parkingai. Tegul žmonės pėsčiomis vaikščioja ar važinėja autobusais“, - patarinėjo senieji klaipėdiečiai.

Klaipėdos mero patarėjas Simonas Gentvilas pateikė naują viziją, kokios nebuvo pasiūlę galimybių studijos rengėjai.

Jo teigimu, atstatyti istorinius pastatus, kurie buvo nugriauti per karą, būtų neteisinga, nes tada logiška būtų nugriauti tuos statinius, kurie pastatyti po karo.

„Mano nuomone, Atgimimo aikštė yra tarsi naujasis miesto centras, kuris prasideda už Danės upės, Vienoje jos pusėje yra senamiestis, o kitoje – Atgimimo aikštė, kuri ir galėtų tapti naujų miesto centru. Pirmieji žingsniai jau žengti“, - teigė S. Gentvilas, įvardinęs, jog naujojo miesto centro akcentai yra K ir D raidės formų daugiaaukščiai pastatai, iškilę prie Atgimimo aikštės.

Jo nuomone, aikštėje galėtų atsirasti įvairių komercinių objektų. „Nekalbu apie tai, kad reikėtų pastatyti didelį prekybos centrą, Tačiau manau, jog visai tiktų gražios parduotuvės, kurios galbūt būtų skirtų labiau pasiturintiems, unikalių daiktų ieškantiems žmonėms“, - nuomonę reiškė S. Gentvilas.

Galimybių studijos rengėjai apibendrins visas išgirstas nuomones, tuomet parengs tris pasiūlymus, kaip tvarkyti Atgimimo aikštę.

Miesto valdžia turės pasirinkti vieną jų ir ieškoti priemonių, kai jį įgyvendinti.

Preliminariai skaičiuojama, kad Atgimimo aikštė galėtų pasikeisti iki 2018-2020 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)