„Ilgą laiką vienintelė atsiskaitymo priemonė mugėje buvo grynieji pinigai. Šiandien mugės lankytojų piniginėse tikrai rasime mokėjimo korteles, kurios tampa populiariausia atsiskaitymo priemone. Palaikome modernėjančios mugės idėją ir siekiame, kad kuo daugiau prekeivių turėtų elektroninius kortelių skaitytuvus, ir sudarytų lankytojams galimybes atsiskaityti greitai ir patogiai“, – dar prieš mugę sakė „Swedbank“ Lietuvoje Pardavimų valdymo ir rinkodaros departamento direktorė Asta Margevičienė.

Vis dėlto jau apsilankę mugėje žmonės „Facebook“ socialiniame tinkle ragino draugus pasiimti grynųjų pinigų iš anksto, nes, kaip ir kasmet, prie bankomatų miesto centre nusidriekė pirkėjų eilės. Tuo tarpu mugėje apsilankę žurnalistai nerado daug vietų, kur galėtų susimokėti kortelėmis.

Organizatoriai yra sakę, kad šiemet mugėje iš viso dalyvauja maždaug 1600 dalyvių. „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius negalėjo tiksliai įvardinti, kiek iš jų sudaro galimybę atsiskaityti kortelėmis.
Saulius Abraškevičius

„Tų kortelių skaitytuvų yra nemažai, nes juos prekybininkai ima ne pirmus metus. Kalbant apie šiuos metus, kelios dešimtys skaitytuvų yra išdalinta, bet bendras skaičius tikrai yra didesnis, nes ne pirmus metus tie skaitytuvai yra siūlomi“, – tikino S. Abraškevičius.

Pašnekovas pridūrė, kad norint daugiau prekeivių, kurie galėtų priimti mokėjimo korteles, klientai turėtų aktyviau reikalauti šios galimybės.

„Tų vietų yra, bet visom naujovėms reikia laiko. Vėlgi, dažnai prekeiviai apie tokią galimybę nepradeda galvoti, kol klientai nepradeda spausti. Todėl čia yra tiek klientų, tiek prekeivių bendras reikalas“, – aiškina S. Abraškevičius.

Prekeiviams per brangu

Vis dėlto pakalbinti mugės prekeiviai aiškino, kad jiems kortelių skaitytuvo pirkti neapsimoka, ypač, kai pardavinėja pigesnę produkciją.

„Aš pats kortelių skaitytuvą turiu, bet man nieks neliepė ir nesiūlė jo įsigyti. Nemačiau jokių paskatų iš organizatorių pusės tą padaryti.

Aš pats dalyvauju ne vienoje mugėje ir pardavinėju brangius tekstilės ir medžio gaminius, būtent todėl man ir reikia skaitytuvo, nes žmonės dažnai nesinešioja tokių didelių sumų. O kitiems nelabai gal to ir reikia, vis tiek žmonės žino, kad mugė ir pasiima grynųjų“, – pasakoja prekeivis Tomas.

Kitas prekeivis Domantas tvirtino, kad prekiaujant pigesne produkcija pirkti kortelių skaitytuvą nėra jokios prasmės.

Jis pasakojo, kad „Swedbank“ šiemet išplatino specialų pasiūlymą prekybininkams, tačiau jis verslininkui esą nepasirodė prieinamas. Išmanųjį kortelių skaitytuvą, kuris susiejamas su mobiliuoju telefonu, buvo siūloma visam laikui įsigyti už 104 Eur, o komisinis mokestis už atsiskaitymą buvo 1,49 proc.

Taip pat buvo siūloma visam mugės laikotarpiui už 19 Eur išsinuomoti įprastą kortelių skaitytuvą. Su juo už kiekvieną atsiskaitymą komisinis mokestis siekė 0,99 proc., o atsiskaitantiems su „Swedbank“ kortelėmis – 0,85 proc.

„Jei yra stambus verslininkas, suprantu, kad jam šito reikia. Bet jei žmogus dirba pagal verslo liudijimą ar individualios veiklos pažymėjimą, tada imti skaitytuvą tikrai neapsimoka.

Be to, pavyzdžiui, kalbant apie mano tėvą, kuris irgi prekiauja, jis nelabai moka naudotis išmaniuoju telefonu, todėl apie skaitytuvą nėra net ką kalbėti. Niekada nebus taip, kad Kaziuko mugėje bus galima atsiskaityti kortele, nes yra daug bobulyčių, kurios tiesiog neišmoks naudotis tais skaitytuvais“, – teigė Domantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)