Prieš aštuonerius metus visiškai kitoje sferoje dirbę verslininkai Giedrė ir Mindaugas Aldoniai nutarė pradėti naują verslą ir prie Alytaus įkūrė nuotykių parką „Tarzanija“. Praėjus beveik dešimtmečiui šeimos verslas ir toliau plečiasi. Apie jaunų žmonių ambicijas, iššūkius, naująjį viešbutį – restoraną ir smulkaus verslo situaciją Alytuje, kalbėjomės su G. Aldone.

Tik peržengus šalia Alytaus esančio „Dzūkijos dvaro“ slenkstį susidaro įspūdis, kad ir restorano klientai čia jau yra tapę artimais šeimos draugais. Ponia Giedrė visus pasitinka ir palydi su plačia šypsena, o dažnas klientas stabteli ir pasikalbėti. Restorane sukasi visa šeima – Giedrės vyras, verslo bendrasavininkas Mindaugas, vaikai, o prie kito stalelio su draugais šnekučiuojasi ir G. Aldonės tėtis. Kiekvienas jų čia turi savas pareigas.

Mindaugas Aldonis ir Giedrė Aldonė

Nuo nuotykių parko iki restorano Nemuno pakrantėje

„Tuo metu kai su vyru nutarėme kurti verslą Alytuje, mieste labai trūko pramogų, o Lietuvoje buvo vienintelė vieta turinti laipynių parką. Keliaujant su vaikais ir pramogaujant kilo mintis įkurti nuotykių parkąׅ“, – apie pirmuosius užmojus tapti sėkmingais verslininkais pasakojo G. Aldonė.

Alytiškiai minčių bėgti iš šio miesto neturėjo, todėl tvirtai žinojo, kad verslą kurs gimtajame mieste. Kaip teigė G. Aldonė, nuotykių parko projektas buvo sėkmingas ir vis dar nuolatos plečiasi. Pagrindinis plėtros tikslas – mažinti sezoniškumą, jog klientui būtų smagu atvykti ne tik šiltuoju metų periodu, tačiau ir žiemą.

Prieš kelis metus šeima nusprendė, jog laikas atidaryti ir restoraną, o kartu klientams suteikti ir apgyvendinimo galimybę. „Dvaro idėja kilo augant nuotykių parko klientų poreikiams. Atvažiuodavo įmonės, augdavo maitinimo paslaugų bei apgyvendinimo paklausa“, – teigė pašnekovė.

Būtent tai lėmė, kad sklypas šalia Nemuno, kuriame turėjo iškilti šeimos gyvenamasis namas, buvo paskirtas naujam restoranui.

Restoranas „Dzūkijos dvaras“

Verslas – tai dar vienas vaikas

Moteris, paklausta apie verslo sėkmę, teigė, kad tai lyg vaikas, kuriam turi daug atiduoti: „Kiekvienas verslas – maitinimo ar pramogų – yra kaip vaikas. Sėkmė priklauso nuo to, kiek pats savęs atiduodi ir kiek tuo tiki. Svarbu stipri komanda, vienas nieko nepadarysi. Nesame tie verslininkai, kurie po nesėkmės viską meta ar radikaliai kažką keičia. Čia viską darome su visai kitu nusiteikimu, galvojame tik apie ilgalaikes perspektyvas. Viską kuriame savo žemėje, nėra laiko bandyti.“

Kaip vieną didžiausių problemų G. Aldonė įvardijo tai, kad restoranas įsikūręs už Alytaus. Visgi verslininkai stengiasi klientą pritraukti, kaip patys teigia, maisto kokybe ir aptarnavimu: „Kepame duoną savo krosnyje, gaminame tikruosius dzūkiškus patiekalus. Visi mėsiniai patiekalai kepami ant natūralios ugnies. Mūsų komanda tam skiria daug meilės. Maistas yra kokybiškas, o porcijos nemažos.“

Viešbutis „Dzūkijos dvare“

Didžiausias iššūkis – darbuotojai

Žvelgiant į restorano klientų komentarus socialiniuose tinkluose „Facebook“, „TripAdvisor“ galima pastebėti, kad tarp gausybės teigiamų komentarų atsiranda vienas kitas, kuris yra nusivylęs šio restorano aptarnavimo kokybe. Kad su darbuotojais kyla problemų pripažįsta ir pati verslininkė.

„Su darbuotojais labai sudėtinga. Maitinimo verslas yra labai jautrus, su pramogomis kitaip. Dauguma padavėjų yra jauni žmonės, bet aš manau, kad čia visos Lietuvos problema. Visuomenėje yra susiformavusi nuomonė, kad padavėjas turi būti jaunas žmogus, dažniausiai studentas, kuriam ši pozicija yra laikina stotelė“, – teigė restorano vadovė.

G. Aldonė teigia, kad labai norėtų, jog kolektyvą sudarytų brandesni padavėjai. Bent jau nuo 30–35 metų: „Norėčiau, kad ateitų vyresnio amžiaus žmonės, kurių gyvenimas stabilus. Manau, kad padavėjo darbas yra tikrai įdomus, atvažiuoja daug labai įdomių klientų, su kuriais galima pabendrauti. Taip pat, mano nuomone, tai gerai apmokamas darbas.“

„Dzūkijos dvaras“

G. Aldonė teigia, kad Alytuje gausu aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių, kurie ieško administracinio darbo, tačiau turinčių profesinį išsilavinimą – virėjų ar padavėjų rasti sunku. Moters nuomone, didžioji jų dalis – emigravę.

Verslininkės teigimu, jie bando išlaikyti darbuotojus konkurencingais atlyginimais Alytuje, tačiau nusprendusius laimės ieškoti užsienyje sulaikyti sunku: „Jeigu susiranda darbą Norvegijoje, tu su savo atlygiu tikrai nepakonkuruosi. Su emigracija mes nieko nedarom, nors eskaluojam, kad tai labai didelė problema.“

Kaip dar vieną didelę problemą verslininkė įvardijo pašalpas. Anot G. Aldonės, kai kurie jaunuoliai dirbti nesiveržia. Verslininkė svarsto, kad galbūt tai kyla iš šeimų, kuriose gyventi iš valstybės paramos yra laikoma norma.

„Dzūkijos dvaras“

G. Aldonė džiaugiasi, jog pamažu pavyksta prisijaukinti vis daugiau nuolatinių klientų, kurie atvyksta pietauti ar restorane organizuoja verslo susitikimus.

Savivaldybė noriai padeda puoselėti verslą

Paklausta apie Alytaus miesto ir rajono savivaldybių pagalbą smulkiajam verslui, moteris atsiliepė teigiamai: „Pavyzdžiui, tik atidarius nuotykių parką, turėjome didelę problemą su keliu. Vasarinės liūtys užpildavo kelius, žmonės negalėdavo net išvažiuoti. Rajono savivaldybė mums labai padėjo asfaltuoti šalia esantį kelią. Su miesto savivaldybe turime sutartį dėl maitinimo, jaučiam palaikymą, veža pas mus ir savo svečius pietauti.“

Verslininkė teigia turinti daug plėtros planų, artimiausias tikslas – atnaujinti nuotykių parko ženklinimą, logotipą ir toliau mažinti sezoniškumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)