Smagių ir šaunių vietelių Vilniaus mikrorajonuose vis dar trūksta, tačiau ši niša po truputį atrandama, ypač naujuose mikrorajonuose, kur kuriasi jaunos šeimos ir vis labiau jaučiamas tokių vietų trūkumas.

Festivalių gerbėjams ir ne tik

Žirmūnuose įsikūrusi užeiga „Dešrainis24.lt“ aplinkui turi daug konkurentų, tačiau savo auditoriją verslininkai jau teigia užsikariavę. Užeigos lankytojams verslininkai siūlo paragauti net dešimties rūšių dešrainių.

Paklaustas, kodėl nutarė įsikurti būtent šiame mikrorajone, vienas iš įkurtos mažosios bendrijos narių Paulius Bartašius atskleidė, kad tokį sprendimą nulėmė mažesnės nuomos kainos ir patalpų stygius.

„Patalpų paieška buvo gana sudėtinga. Pamatėme, kad centre, pavyzdžiui, Gedimino pr., dėl aukštų nuomos kainų dažniausiai atidaromos tinklinės vietos, kurioms svarbus prestižas“, – pasakojo P. Bartašius.

Kavinės mikrorajonuose

Iš pradžių dešrainių prekyba buvo sezoninis verslas – iš užsienio parsigabenę pagal užsakymą pagamintą specialų vagoną, kuriuos mums labiausiai įprasta matyti amerikiečių filmuose, iš jo dešrainiais prekiaudavo įvairiuose festivaliuose. O kai žmonės pradėjo klausinėti, kur juos galima surasti mieste, iškilo poreikis stacionariai vietai.

Taigi po ilgų paieškų dešrainių užkandinė įsikūrė Rinktinės g. – buvusios aludės vietoje. Čia galima užsukti ir tradicinių lietuviškų pietų, bet populiariausi vis dėlto yra dešrainiai.

Dabar užkandinė vysto dvi prekybos kryptis: mobilią ir stacionarią. „Šiais metais įsigijome autoparduotuvę ir su ja savaitgaliais stovime Vingio parke, taip pat važinėjame į įvairius renginius“, – sakė P. Bartašius ir atskleidė, kad ateityje planuoja plėstis ir turėti daugiau stacionarių vietų.

Užeiga „Dešrainiai24.lt“

Pašnekovas įsitikinęs, kad mikrorajonuose trūksta tokių vietų, ir džiaugėsi, kad į jų užkandinę atvažiuoja klientų net iš kitų mikrorajonų. „Tokia vieta reikalinga, jei nori užkąst, bet nenori kažkur toli važiuoti ar gaminti namie – gerai, kai tavo rajone yra šaunių vietų, siūlančių ne vien kebabų ar picų. Be to, tai padeda formuoti mikrorajono įvaizdį, kuria pridėtinę vertę, pavyzdžiui, jaunimui patraukliau nuomotis butus, kur yra tokių vietų praleisti laikui“, – teigė užkandinės savininkas.

Norėdami išsiskirti ir pritraukti savą auditoriją verslininkai stengiasi sukurti, kaip patys sako, ne dirbtinę atmosferą ir pateikti „sąžiningų“ produktų, kurių receptai jau gerai išbandyti, net alų renkasi nišinį, mažųjų daryklų, o ne standartinį. Dešrainių kainos užkandinėje svyruoja nuo 3 iki 4,5 Eur, siūlomi dienos pietūs, į kuriuos įeina dienos sriuba ir antras patiekalas, pavyzdžiui, šaltibarščiai su bulvių skiltelėmis ir gruzdinti vištienos sparneliai, kainuoja 3,5 Eur.

Užeiga „Dešrainiai24.lt“

„Mūsų klientai – „jaunimas“ nuo 15 iki 40 metų, aktyvūs žmonės, kurie žino, ko nori, ir nebijo pasakyti savo nuomonės. Būna, ateina koks intelektualus vyras pačiame jėgų žydėjime, pavyzdžiui, koks rimtas inžinierius ar operos solistas, kuris nori tiesiog išgerti skanaus nišinio alaus ir pažiūrėti sporto rungtynes, – net ir jam, iš pradžių žiūrėjusiam skeptiškai, bet paragavusiam dešrainių, pas mus patinka“, – apie savo klientus pasakojo P. Bartašius.

Adresas: Rinktinės g. 24, Vilnius; dirba kasdien nuo 11 iki 23 val.

Azijos skonis jauniems naujakuriams

Kur kas mažesnė nei miesto centro patalpų kaina toli nuo jo esančiame Perkūnkiemio mikrorajone priviliojo ir azijietiškos virtuvės atstovus – „Awokado Noodle Bar“. Pasak šios užeigos vieno iš savininkų Rolando Vaškevičiaus, Vilniaus centre siūlomų patalpų nuomos kainos neadekvačios mažiesiems lietuvių verslams. Be to, čia milžiniška konkurencija, iki šiol visi bando grūstis į centrą, nors jis ne guminis – tai liudija ir pastaruoju metu besiplečiantis Stoties rajonas.

„Ieškodami, kur įsikurti, mes supratome – juk žmonės gyvena rajonuose, kur, geriausiu atveju, iki šiol galima rasti vieną kitą piceriją ar sušių restoraną. Išsirinkome rajoną, kuris yra palyginti jaunas, šalia – Linksmakiemis, kiti naujieji rajonai. Žmonės – jauni, 25–35 m., jie nuolat skuba, patys gaminti tingi, nori ateiti, pasiimt pavalgyti ir toliau keliauti savo reikalais“, – pasakojo R. Vaškevičius.

Tik sausio pradžioje duris atvėrusioje užeigoje yra kelios vietos prisėsti ir greit užkąsti, bet daugiausia klientai užsisako maisto išsinešti. Beje, kiekvienas gali pamatyti, kaip gaminamas jo užsakymas – virtuvės šefai darbuojasi čia pat už stiklo. Taip pat azijietiškų baro patiekalų galima paragauti vasarą Užupio Tymo turguje vykstančioje maisto mugėje „Open Kitchen“.

Užeiga „Awokado Noodle Bar“

Užeiga siūlo paskanauti, kaip patys pristato, Azijos „mikso“ – žmogus pats pasirenka ingredientus savo patiekalui. Tiesa, užeigos savininkas įspėja – čia nerasite Azijos virtuvėse populiariausių ryžių, įstaigos pavadinime užkoduota, kad čia galima paragauti įvairių azijietiškų makaronų – „noodles“.

Pirmiausia klientas renkasi, su kuo tuos makaronus valgys: su vištiena, kiauliena (abu apie 5 Eur), jautiena (apie 6 Eur), krevetėmis (7 Eur), o gal nori vegetariško (4 Eur). Tuomet išsirenka makaronų tipą ir padažą, pavyzdžiui, japonišką terijakio ar tailandietišką kokoso kario. Kaip matyti iš pateikiamų kainų, jos beveik tokios pačios, kaip centre esančių greito azijietiško maisto užeigų. Vis dėlto R. Vaškevičius patikina, kad jų porcijos – kur kas didesnės.

Ateities planuose užeigos šeimininkas mato ne tik azijietiškomis sriubomis papildytą valgiaraštį, bet ir dvi–tris naujas užeigas. Kur tiksliai ketina plėstis, neišduoda, atskleidžia tik tai, kad žvilgsniai vėl krypsta į nedidelius miegamuosius rajonus, kur stovi naujos statybos namai.

Adresas: Pavilnionių g. 33, Vilnius; darbo laikas: 1121 val.


Svajoja atgaivinti senuosius rajonus

Kitaip nei pastarosios užeigos šeimininkai, šviežių kepinių paragauti kviečiančios „Mūsų kepyklėlės“ savininkas Rolandas Šimanauskas pirmenybę teikia seniesiems mikrorajonams: Karoliniškėms, Pašilaičiams ir Saulėtekiui. Šiuose rajonuose įsikūrusios trys kepyklėlės.

Pats Karoliniškių mikrorajone užaugęs kepyklėlės vadovas sakė, kad šiai vietai jaučia nostalgiją ir norėjo, kad jo įstaiga būtų „šalia“ pirkėjų, juk daugiausia vilniečių gyvena būtent miegamuosiuose rajonuose, o ne centre. Be to, čia tikra labai trūksta tokių vietų – aplink nėra įdomesnį asortimentą siūlančių kavinukių, gyventojai neturi kur nueiti jaukiai pasėdėti. Štai dėl to kepyklėlėje – net dvidešimt sėdimų vietų.

R. Šimanauskas sako, kad jie orientuojasi į vidutines pajamas gaunančius klientus. Todėl, tikina, jų kepinių kainos yra kur kas mažesnės nei centre esančių kepyklėlių, kurių klientai yra aukštesnes pajamas gaunantys žmonės.

Kepyklėlė

„Lygindamas su centro kepyklėlėmis galiu pasakyti, kad produkcija – nors ir neidentiška, bet tikrai tokia pat kokybiška“, – teigė kepyklėlės savininkas. Nuolatiniai klientai itin pamėgę krekerius ir labai giria kaneles, pyragus.

Pašnekovas apgailestavo, kad anksčiau, jo vaikystėje, Karoliniškių mikrorajonas buvo gyvas, bet vėliau apmirė ir dabar čia nieko nėra, visos parduotuvės mažos, dirba be konkurencijos.

Adresas: Sausio 13-osios g. 2, Laisvės pr. 82 ir Saulėtekio al. 39A, Vilnius; darbo laikas: 919.30 val.


Švieži kepiniai – kaimynams

Naujojo Lazdynėlių mikrorajono gyventojus bent trumpam prisėsti mielai kviečia čia įsikūrusi kepyklėlė „Clafuti“.

Kaip pasakojo pats Lazdynėliuose gyvenantis kepyklėlės direktorius Dmitrijus Glebovas, mintis įsikurti nuošaliame mikrorajone kilo pabendravus su kaimynais ir supratus, kad kol kas tuščiame, tačiau greit augančiame rajone labai trūksta tokios vietos, kur būtų galima užsukti nusipirkti šviežių bandelių, pyragų ar išgerti skanios kavos.

Kavinė „Clafuti“

Kainos – įprastos šviežių kepinių mėgėjams: bandelės kainuoja po 55 ct, kruasanai – 80 ct, pyragai – 7–12 Eur/kg, tortai – 7–14 Eur/kg.

„Mūsų pyragai ir tortai – visiškai natūralūs. Kepam bandeles, siūlom įvairių rūšių – ir saldžių, ir nesaldžių – užkandžių, kibinų. Visa produkcija labiau skirta išsinešti, bet turime ir kelis staliukus, kur galima prisėsti ir išgerti kavos su torto gabalėliu ar kibiną suvalgyti“, – pasakojo D. Glebovas.

Kepyklėlėje pagalvota ir apie mažuosius lankytojus – kol mamos gurkšnoja kavą, vaikai gali pažaisti jiems įrengtame žaidimų kampelyje.

Aplinkiniai gyventojai naują vietą pamėgo labai greit – tai, anot kepyklėlės direktoriaus, liudija ir auganti apyvarta, ir geri atsiliepimai. Kepyklėlės asortimentas vis plečiasi, o neseniai žengtas dar vienas žingsnis – pradėta gaminti tortus pagal individualius užsakymus.

„Galim pasiūlyti tortų vaikų gimtadieniams, kitoms šventėms. Puošiam juos pagal individualius užsakymus, pagal nuotraukas, nebūtinai iš mūsų asortimento, – sakė D. Glebovas ir džiaugėsi, kad tortų užsakymai atkeliauja iš viso miesto. – Pradėjom nuo šešių tortų rūšių, dabar jau turime aštuonias tortų ir devynias pyragų rūšis, naujienų pasiūla vis plečiasi.“

Kavinė „Clafuti“

Adresas: Jonažolių g. 3, Vilnius; darbo laikas: darbo dienomis – 9–19 val., savaitgaliais – 9–14 val.


Madingas restoranėlis vertinantiems kokybę

Dar vienas jaunų šeimų itin mėgstamas naujas mikrorajonas – Pilaitė. Čia galima rasti įvairių maitinimo vietų, bet šių metų pradžioje duris atvėręs „Daily“ restoranėlis stengiasi pakelti kokybės kartelę.

„Atidarydami savo restoranėlį atsižvelgėm į tai, kad šiame mikrorajone trūksta vietų, kur būtų galima užsisakyti ne tik picų ar kitokio greitojo maisto. Be to, centre rinka yra beveik perpildyta, o Pilaitė yra naujas, smarkiai augantis rajonas, iki šiol maitinimo erdvė čia neišnaudota, nėra vietų, kur būtų galima išeiti vakare pasėdėti ar skaniau pavalgyti“, – pasakojo restorano direktorė Jolita Baranauskaitė.

Restoranas išsiskiria savo šiuolaikišku, skandinaviškos stilistikos interjeru, o tai vis dar nebūdinga toliau nuo centro esančioms vietoms. Tačiau labiausiai „Daily“ didžiuojasi savo valgiaraščiu, kurio kainos tikrai nesikandžioja: sriubos kainuoja 2,5–3,5 Eur, užkandžiai – nuo euro iki 4 Eur, karštieji patiekalai – nuo 4 Eur, brangiausias restoranėlio siūlomas patiekalas – brandintos jautienos nugarinės kepsnys su karamelizuotais svogūnais ir raudonojo vyno padažu, cukinijomis, baklažanais ir paprikomis – kainuoja 18 Eur.

Restoranas „Daily“

„Stengiamės gaminti kokybišką maistą ir tik tada, kai klientai užsako. Mūsų virtuvė yra europietiška, nieko išskirtinio, bet svarbiausia mums – kokybė. Meniu mažas, bet jį dažnai keičiam, kad klientui nebūtų nuobodu ateiti norint paragauti ko nors kito. Atsižvelgiam į sezoniškumą, į tai, ką klientai norėtų matyti, nes rajoninis verslas ir yra toks – turi tų pačių klientų ratą, tad stengiesi įsiklausyti į jų poreikius, ką mėgsta, ką labiau valgo, tą ir gamini“, – atskleidė restorano direktorė.

Vos keletą mėnesių dirbančio restorano vadovei dar sunku apibūdinti savo auditoriją, tačiau daugiausia ateina dirbantis, perspektyvus jaunimas, taip pat vyresnio amžiaus žmonės, kurie mėgsta kokybišką maistą. „Mūsų klientai supranta, kad jei už didkepsnį mokės 18 eurų, tai jie ir gaus brandintos jautienos didkepsnį, o ne šaldytą ir pašildytą maistą“, – kalbėjo J. Baranauskaitė.

Moteris įsitikinusi, kad grįžus po darbų namo ne visada norisi grūstis į miesto centrą. O tokios vietos padeda formuoti šiuolaikišką patogų rajoną, kuriame norisi gyventi visiems jauniems, aktyviems žmonėms.

Adresas: Vydūno g. 2, Vilnius; darbo laikas – 9.30–22 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)