Kad taip nenutiktų, turite rūpintis ne tik jūs, atidžiai apžiūrėdami, ką valgote, bet įmonės, ūkiai ar pavieniai asmenys siūlantys įsigyti vairių skanėstų, maisto produktų ar paragauti tradicinių patiekalų. Didėjant apsinuodijimo maistu rizikai, maisto tvarkytojai privalo skirti daugiau dėmesio produktų ir patiekalų saugai.

Higiena – pagrindinis reikalavimas

Norintieji prekiauti renginiuose, privalo turėti maisto tvarkymo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritoriniai VMVT.

„Dažnas norintis prekiauti tik mugės metu, norėtų gauti vienkartinį pažymėjimą, tačiau tokie pažymėjimai neišduodami“, - teigiama pranešime, tačiau net ir nesirengiant nuolat verstis maisto tvarkymo veikla, privalu užtikrinti pagrindinius maisto tvarkymo patalpų, personalo higienos reikalavimus, pasirūpinti tinkamomis maisto produktų pakavimo medžiagomis ir pan.

Prekybos ir maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai privalo turėti kur nusiplauti rankas ir kitas asmens higienos priemones, tokias kaip vienkartiniai rankšluosčiai, drėgnos servetėlės, taip pat dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinus sveikatą bei išklausius higienos žinių kursą.

Įmonės ar pavieniai asmenys, turintys leidimus prekiauti ar gaminti maisto produktus, renginiuose gali prekiauti be papildomų leidimų, o viešojo maitinimo įmonės privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla – maisto tiekimas renginių metu.

Produktai turi būti laikomi tvarkingai

Pagrindinis VMVT keliamas reikalavimas - kad pirkėjams parduodami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški.

Prekiautojai privalo pasirūpinti tinkamomis maisto produktų laikymo sąlygomis, pakavimo medžiagomis, kokybiškomis žaliavomis ir vandeniu.

Būtina žinoti, kad greitai gendantys produktai, tokie kaip žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais, turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia.

Maisto produktai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija, jei produkto sudėtyje jo yra.

Žalias ir termiškai apdorotas maistas negali būti laikomi šalia. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais, mūvint apsauginėmis pirštinėmis. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius – peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt. – žaliems ir termiškai apdorotiems produktams.

Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvies produktams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.

Transporto priemonės privalo būti švarios

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara privalo būti švarūs, maisto produktai sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės.

Jei pervežami nefasuoti maisto produktai, konteineriai privalo būti su dangčiais, kad apsaugoti produktus nuo aplinkos taršos. Skirtingų rūšių maistas privalo būti gabenamas skirtinguose, paženklintuose konteineriuose ar dėžėse.

Jei vežami greitai gendantys maisto produktai, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

Švenčių organizatoriai privalo suderinti detales

Švenčių ir renginių organizatoriai su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ne vėliau kaip prieš tris dienas iki renginio pradžios turi suderinti renginio detales.

VMVT specialistams reikia pateikti maisto ir gėrimų pardavimo vietų išdėstymo planą renginio teritorijoje. Taip pat – maisto tiekėjų sąrašą ir informaciją apie kitas veiklos rūšis – prekybą duonos, pyrago gaminiais, alumi, karštu ar kitu maistu.

Vartotojai privalo būti dėmesingi

Vartotojus VMVT ragina mugių ir kitų renginių metu būti dėmesingais. Renkantis maisto produktus, reikėtų juos įdėmiai apžiūrėti, perskaityti ženklinimo informaciją, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus.

Jei yra galimybė, prieš perkant reikėtų įvertinti gaminių skonį ir kokybę, o jei produktų sauga ar kokybė kelia abejonių, juos nedelsiant grąžinti pardavėjui ar paslaugų tiekėjui, kurie turi nekokybišką prekę pakeisti arba sugrąžinti pinigus.

DELFI primena, kad vartotojai gali kreipti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)