Pačios brangiausios – net po 13 eurų už kilogramą – Vilniaus Šeškinės turguje pardavinėjamos iš Ispanijos atvežtos šilauogės. Pardavėjai sako, kad Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje, šių uogų teks palaukti, mat dar ne sezonas.

Uogų pasirinkimas – nuo lietuviškų žemuogių iki vengriškų vyšnių

Yra ir ispaniškų trešnių – kilogramas jų kainuoja po 6,5 euro. Tačiau kur kas didesnis pasirinkimas – lenkiškų trešnių, jų turguje galima rasti kelių rūšių, o ir kainos gerokai žemesnės – po 3–3,5 euro už kilogramą.

Vis dėlto šiomis uogomis prekiaujanti pardavėja sako, kad pirkėjai trešnių nuperka tik paskanavimui. „Trešnių žmonės nuperka po nedaug. Būtų po eurą – pirktų daugiau, bet trešnės brangios“, – sako ji.

Taip pat galima nusipirkti vengriškų vyšnių – kilogramas jų kainuoja 4,5 euro. O žemuogių šiemet negausu. Vienintelė turguje šiomis uogomis prekiaujanti pardavėja sako, kad pernai jų pririnkdavo nepalyginamai daugiau.

„Šiemet labai nėra žemuogių, gal todėl, kad miške labai sausa. Dabar šiek tiek palijo, gal dar atsigaus“, – sako pardavėja. Stiklinė žemuogių kainuoja 2 eurus, 1 l – 10 eurų. Moteris teigia, kad pernai, nors uogų ir buvo daugiau, jos buvo brangesnės.

Populiariausios – braškės

Vos vieną nedidelį krepšelį braškių ant prekystalio pasidėjęs Petras atvežtinės produkcijos konkurencijos nesibaimina ir uogas pardavinėja gerokai brangiau – po 2 eurus už kilogramą. Sako, kad jo darže užaugusios uogos itin saldžios, o čia tik likutis, mat nuo ryto jis jau pardavė 40 kg uogų.

Greta prekiaujantis jo kaimynas taip pat stovi pasidėjęs vos vieną krepšelį su braškėmis. Iš Salininkų sodų tiesiai į turgų atvažiavęs vyras savo uogas pardavinėja po 1,8 euro.

Akį patraukia dėžės su braškėmis, ant kurių puikuojasi dar nematyta žema kaina – 80 ct už kilogramą. Pardavėja neslepia, kad šios lenkiškos vakarykštės braškės jau praradusios prekinę išvaizdą ir tinka tik uogienėms virti. „Turėjau ir gražių braškių, po 1,6 euro, bet labai greit pardaviau“, – pasakoja atvežtinėmis uogomis prekiaujanti pardavėja.

Turguje pakalbinta braškių kibirėliu nešina ponia Nijolė pasakoja nusipirkusi 2 kg lietuviškų uogų – ruošiasi jas trinti ir šaldyti. „Šiaip valgymui nepirkau, nes nelabai galiu to daryti, turiu problemų su sveikata, bet priruošiu anūkams prie blynų. Dar nežinau, kaip jas šaldysiu, gal šiais metais dėsiu cukraus, nors anksčiau darydavau su fruktoze“, – sako pirkėja.

Kita turgaus lankytoja taip pat ieškojo, kad braškės būtų lietuviškos. „Pardavėjas sakė, kad tai ūkininko iš Avižienių braškės. Tikiuosi, bus skanios“, – sako ji. Kilogramą uogų moteris nusipirko už pusantro euro.

Jauna mama Jolanta su mažu vaikučiu vežimėlyje turguje ieško šviežių daržovių, braškių, trešnių, sako, kad dar nepastebėjusi, kad kas prekiautų žemuogėmis, bet labai norėtų ir jų nusipirkti. Jai nesvarbu, ar uogos – lenkiškos, ar lietuviškos – renkasi pagal kainą ir pardavėjus. Ketina pirkti kilogramą braškių, pusę kilogramo trešnių.

„Pirksiu tam kartui paragauti, nes arti gyvenu, tai ateisiu ir ryt. Jei planuosiu uogas šaldyti, tai pirksiu iš pažįstamų, kurie gyvena kaime“, – sako moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)