Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, Ūkio ministerija, vykdydama licencijų peržiūrą, įvertino galiojančią ministerijų kompetencijos sričių licencijų išdavimo tvarką, pasiūlė atsisakyti dalies licencijų kaip nebeaktualių, perteklinių ar nepagrįstų, bei dalį jų pakeisti deklaracijomis, kaip mažiau verslą ribojančia priemone. Ūkio ministerija taip pat pateikė pastabų dėl kitų licencijų rūšių ir siūlo supaprastinti, palengvinti jų išdavimo tvarką, atsisakyti nereikalingų reikalavimų, numatyti galimybę pateikti dokumentus ir gauti licenciją elektroniniu būdu.

Įvertinus šiuo metu Seime priimtus įstatymų pakeitimus, matyti, kad praktikoje dėl 15 veiklų vietoj griežto licencijų išdavimo modelio pradėtas taikyti deklaracijos modelis, kuris palengvina veiklos pradžią. Siekiant pradėti vykdyti licencijuojamą veiklą yra nereikalingas institucijų atliekamas išankstinis patikrinimas, licencija ūkio subjektui yra laikoma išduota kitą dieną nuo deklaracijos apie ketinimą vykdyti veiklą pateikimo arba nuo deklaracijoje nurodytos dienos. Taip užtikrinama greitesnė ir paprastesnė verslo pradžia, optimizuojami institucijų ištekliai.

Vykdant licencijų peržiūrą 9 veiklų licencijavimo visai atsisakyta. Pavyzdžiui, atsisakyta ne maisto prekės higieninio pažymėjimo (Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamoms medžiagoms ir gaminiams, skirtiems liestis su maistu, įvežamiems iš valstybių ne Europos Sąjungos narių), licencijos verstis tabako auginimu. 5 atvejais panaikintas dvipakopis licencijavimas, kai pradėti tą pačią veiklą reikėjo gauti du skirtingus leidimus. Pavyzdžiui, panaikintas reikalavimas norintiems steigti centrinę kredito uniją ar banką gauti ne tik priežiūros institucijos licenciją juos steigti, bet ir šios institucijos išduotą leidimą veiklai.

Kitais teisės aktų pakeitimais supaprastintos licencijų išdavimo ir veiklos vykdymo sąlygos, atsisakyta perteklinių ir nepagrįstų reikalavimų pradėti veiklą, įtvirtinta galimybė dokumentus pateikti elektroninėmis priemonėmis, sutrumpinti licencijų išdavimo terminai (griežto licencijavimo atveju licencija paprastai turi būti išduota per ne ilgiau nei 30 dienų). Pavyzdžiui, supaprastintos geodezininko ar matininko veiklos licencijavimo sąlygos, atsisakius reikalavimų kvalifikacijos kursuose būti išklausius ne trumpesnį kaip trisdešimties valandų kursą.

Taip pat atsisakoma popierinių licencijų ir pereinama prie elektroninių licencijų išdavimo. Institucijos yra įpareigotos licencijas išduoti naudojantis Licencijų informacine sistema ar kita esama valstybės informacine sistema. Sukurtos teisinės prielaidos Licencijų informacinėje sistemoje kaupti informaciją apie visas ūkio subjektams išduodamas licencijas. Šios sistemos naudą turėtų pajusti tiek ūkio subjektai, tiek vartotojai, tiek licencijas išduodančios ir veiklos priežiūrą vykdančios institucijos, kurios visą su licencijų išdavimu susijusią aktualią informaciją galės pasitikrinti vienoje vietoje www.licencijavimas.lt.

Įgyvendinant licencijų peržiūros metu teiktus siūlymus, iš viso turi būti pakeisti 56 įstatymai. Šiuo metu Seime yra priimti 35 įstatymų pakeitimai, likę siūlymai yra svarstomi Seime ar kitose institucijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)