Tarp smulkaus verslo atstovų, aktyviausiai besiskolinusių pirmąjį šių metų ketvirtį, buvo ūkininkai, prekybos įmonės ir gamybos bendrovės, rašoma „Swedbank“ pranešime spaudai.

Portfelis išaugo du kartus

„Swedbank“ išduotų paskolų portfelis smulkiam verslui pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidėjo daugiau nei du kartus ir pasiekė 10,8 mln. eurų, rodo banko duomenys.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį augo ir smulkiam verslui išduotų paskolų suma, ir lizingo portfelis. Atsigaunanti ilgalaikio finansavimo paklausa yra itin pozityvus ženklas, nes siekdamos išlikti konkurencingos įmonės turi skirti daugiau dėmesio naujoms investicijoms“, – sako banko Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas.

Pasak A. Sagatausko, tikėtina, kad panašios finansavimo augimo tendencijos išsilaikys ir kitais metų ketvirčiais. Tarp aktyviausiai besiskolinusių šiemet yra ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės, prekybos įmonės bei gamybos bendrovės.

Daugėjo geros rizikos įmonių

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys rodo, kad šių metų pirmąjį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, su smulkaus ir vidutinio verslo įmonėmis sudarytų kredito sutarčių skaičius augo daugumoje kredito įstaigų.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį daugiau sutarčių su įmonėmis pasirašyta ir dėl apyvartinio kapitalo finansavimo, ir finansuojant ilgalaikius investicinius projektus“, – teigė „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Pasak A. Bogdanovičiaus, galima daryti prielaidą, kad gerėjant įmonių finansinei sveikatai, daugiau jų kreipėsi dėl finansavimo ir daugiau jų finansavimą gavo. Šiemet per pirmąjį ketvirtį kredito sutartis sudarė įmonės, kurių kredito reitingo vidurkis siekė 4,4 (kreditų biuro skalėje nuo 1 iki 10, kur 1 yra mažiausios rizikos reikšmė). Palyginimui, 2015 metų pirmąjį ketvirtį vidutinis kreditą gavusios įmonės reitingas buvo šiek tiek prastesnis ir siekė 4,7.

Laukiama tolimesnio augimo

​„Šie metai smulkiajam verslui turėtų būti palankūs – vidaus vartojimas išlieka stiprus, numatomas eksporto augimas. Įvertinę stiprėjantį verslo finansavimo poreikį, planuojame, kad naujo finansavimo apimtis didinsime 45 proc.“, – prognozuoja A. Sagatauskas.

Statistikos departamento duomenimis, 2014 metais Lietuvoje veikė 76,458 įmonės, iš kurių didžioji dalis (61,728) priskiriamos labai mažų įmonių kategorijai. 4,536 įmonės yra mažos įmonės, 2,297 priskiriamos vidutinėms įmonėms ir 326 įmonės – stambiųjų įmonių segmentui. Šiuo metu „Swedbank“ bendradarbiauja su daugiau nei 30 tūkst. smulkaus verslo įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)