Anot DELFI kalbintų, sodybas įvairioms progoms nuomojančių verslininkų, vasarą tautiečiai į gamtą traukia švęsti ne tik vestuves, bet ir krikštynas, gimtadienius bei kitas šventes. Pašnekovai atvirauja, kad pasitaiko ir labai nemalonių situacijų, kurias dažniausiai išprovokuoja besaikis alkoholio vartojimas.

Vasara gera ne visiems

Kaišiadorių rajone sodybą nuomojanti verslininkė Jurgita Stungytė teigia, kad didesnei nei 50 žmonių kompanijai iki rugsėjo pabaigos vietos šventei sodyboje jau nepavyktų gauti. Tačiau spontaniški jaunieji, norintys mažesnių vestuvių, suskubę dar galėtų užsirezervuoti vieną iš sodybos patalpų.

„Kadangi mūsų sodyba yra labai didelė ir mes turime tris skirtingas zonas, kuriose vienu metu gali švęsti trys kompanijos niekada nesusitikdamos, viena kitos nematydamos, negirdėdamos, tai realiai šiuo metu, jeigu kalbėtume apie savaitgalius, kompanijai nuo 50 žmonių jau vietos nebeturim. Turim tik tokioms mažesnėms vieną kitą laisvą šeštadienį. Dar turiu kelis penktadienius ir viskas“, – pasakoja „Roko“ sodybos direktorė J. Stungytė.

Tuo tarpu Kauno r. įsikūrusios „Kudrėnų“ sodybos administratorė Laima Urbelytė tikina, kad jų sodyboje užimti visi savaitgaliai iki pat spalio pabaigos.

Vestuvės

Vis dėlto tokia intensyvia vasara gali pasigirti toli gražu ne visi verslininkai. Šalia Vilniaus įsikūrusios kiek mažesnės „Dvarykščių“ sodybos savininkė Regina Adomaitienė atvirauja, kad ši vasara gerokai prastesnė nei praėjusiais metais. Anot jos, taip yra todėl, kad sodybą dažniau nuomojasi ne vestuvininkai, o jubiliejus ar kitas šventes rengiantys klientai.

„Šis sezonas labai prastas. Palyginus su praėjusiais metais, pasikalbėjus su muzikantais, kurie groja, tai lygiai tokie patys atsiliepimai iš daugumos. Matot, yra tendencija daryti arba labai dideles šventes, arba mažesnes, bet tų mažesnių yra gerokai sumažėję. Mes priimam iki 50 žmonių. Pavyzdžiui, rugpjūtį yra net pora laisvų šeštadienių, ko niekada nėra buvę“, – aiškino moteris.

Į panašią situaciją teigė pakliuvęs ir Anykščių rajone sodybą „Žvejo sapnas“ nuomojantis verslininkas Algis Kalinka. Anot jo, šio sezono metu sodybos užimtumas tik 70 proc.

Vestuvės

Už vienos nakties nuomą – ir 2000 eurų

Anot verslininkų, dažniausiai jaunavedžiai sodybas užsirezervuoja prieš metus, kiek mažesnes – prieš pusmetį.

Didžiosios sodybos savo svečiams siūlo ir gana prašmatnias paslaugas – pirtį, kubilą, baseiną, teniso kortus, pasivažinėjimą keturračiais ar net skraidymą oro balionu. Tiesa, už sodybų nuomą lietuviai nevengia pakloti ir solidžių sumų. Kaina, anot verslininkų, dažniausiai priklauso nuo savaitės dienos bei žmonių skaičiaus.

Širvintų rajone „Dvaro“ sodybą nuomojantis verslininkas Ernestas Čekenis teigia, kad sezono metu, gegužės-rugsėjo mėnesiais, sodybos kaina svyruoja nuo 500 iki 2000 eurų.

Vestuvės

„Kaina priklauso nuo žmonių kiekio, taip pat priklauso nuo savaitės dienos. Jeigu kalba eina apie 500 eurų, tai yra sodybos kaina be nakvynės. Pavyzdžiui, jeigu vestuvėse dalyvauja 60 žmonių, sodybos kaina su nakvyne visiems žmonėms būna nuo1800 iki 2000 eurų“, – teigia sodybos savininkas.

Paklaustas, ar lietuviai linkę išlaidauti ir kelti dideles šventes, verslininkas teigia, kad tautiečiai labai netaupo, bet ir besaikiškai neišlaidauja. Vis dėlto, anot E. Čekenio, pasitaiko ir tokių jaunavedžių, kurie sumoka ne tik pačią didžiausią sodybos nuomos kainą, bet nepagaili pinigų ir tokiems atributams kaip fejerverkai.

„Kartais būna, kad fejerverkai kainuoja brangiau negu vestuviniai žiedai, suknelė ir sodybos nuoma. Bet tai retas atvejis“, – sako verslininkas.

Kiek mažesnių ir kuklesnių sodybų kainos svyruoja nuo 150 iki 1200 eurų. Tuo tarpu J. Stungytė teigia, kad kainą skaičiuoja kiekvienam žmogui atskirai – ji svyruoja nuo 70 iki 75 eurų.

Ir kaubojiškos, ir meksikietiškos vestuvės

Kaip teigia L. Urbelytė, lietuvių skonis organizuojant vestuves pamažu tobulėja ir šventės darosi vis labiau vakarietiškos, „be užstalės užsėdimų ir piršlių korimų“. Pašnekovės teigimu, pasitaiko netgi labai originalių ir visiškai netradicinių vestuvių.

„Lietuvė tuokiasi su meksikiečiu, tai bus ir tradicijos (meksikietiškos – DELFI), ir maistas bei užkandžiai meksikietiški, bus tikrai įdomios vestuvės“, – apie klientų įnorius pasakoja ji.

Tuo tarpu A. Kalinka prisimena, kad vieni jaunavedžiai organizavo kaubojiškas vestuves. Vis dėlto, anot pašnekovų, nors lietuviai pamažu ir atsisako idėjos prisigerti iki žemės graibymo ir nusiaubti sodybas, konfliktų vis dar užsiplieskia.

Vos metus laiko sodybą nuomojantis E. Čekenis pasakoja, kad vieni pirmųjų sodybos svečių ne juokais patampė nervus.

Užpalių kaimo šokiai

„Tai buvo povestuvinis vakarėlis, kitaip tariant, vestuvių vakarėlis draugams. Jaunieji ir praktiškai visi draugai buvo emigrantai, grįžę iš Anglijos. Tik atvykusios į sodybą merginos nuėjo į kambarius puoštis. Išėjusios iš kambarių su dažytomis lūpomis išbučiavo sodybos sienas. Vėliau vakarėlio dalyviai gesino cigarečių nuorūkas į terasos grindis. Visa tai vyko, kol žmonės dar buvo blaivūs. Jie rūkė tualetuose, sodybos viduje. Vėliau, jau kai šiek tiek įkaušo, mušėsi vieni su kitais. Teko juos saugoti ir prižiūrėti, kad stipriai nesugadintų sodybos inventoriaus“, – prisimena verslininkas.

Anot jo, nuo to karto jis stengiasi daugiau pabendrauti su nuomininkais, išsiaiškinti tikslus ir lūkesčius. Be to, sako E. Čekenis, nebenuomoja sodybos kelių parų vakarėliams.

„Jie šventė tris dienas ir dvi naktis, iš penktadienio į sekmadienį. Tokių baliukų dviem paroms stengiamės nebeimti, todėl kad antrą parą prasideda besaikis jaunimo gėrimas ir savęs nebevaldymas“, – atvirauja verslininkas.

Abiturientų bijo kaip velnias kryžiaus

Visi DELFI kalbinti verslininkai patvirtino, kad incidentai, kai sodybose švenčia jaunavedžiai, būna labai reti. Nedėkingiausi nuomininkai, anot verslininkų, – abiturientai, todėl kai kurie savininkai su jais dėl nuomos nė nesileidžia į kalbas.

14 metų šiuo verslu besiverčiantis A. Kalinka teigia, kad pastaraisiais metais atsisako sodybą nuomoti Panevėžio jaunimui ir jaunesniems nei 20 metų asmenims.

„Aplinkui Rubikių ežerą, man atrodo, mažai kas priima, nes paprastai būna labai triukšminga, kitiems poilsiautojams būna labai nepatogus poilsis. Stengiuosi atsirinkti“, – sako verslininkas.

Paklaustas, ar tokią nuostatą lėmė koks nors incidentas, verslininkas nenoriai prasitaria, kad vienų Naujųjų metų šėlionės jaunuoliams vos nesibaigė tragedija.

„Per vienus Naujus metus, čia jau prieš daug metų, buvo labai šalta žiema ir viena mergina labai plonais drabužiais išbėgo iš sodybos. Mes pusę nakties sugaišom, kol ją radom. Radom ją apšalusią, situacija buvo labai nemaloni, o naujametė naktis visiems buvo sugadinta“, – trumpai nupasakoja pašnekovas.

Vakarėlis

Tuo tarpu 10 metų sodybą nuomojanti J. Stungytė teigia, kad abiturientus į sodybą įsileidžia, mat ir jiems reikia kažkur švęsti, tačiau pripažįsta, kad šunybių prikrėsti jie mėgsta.

„Būna, kad ateini ryte ir pamatai, kad visa salė ar miegamieji kambariai išpurkšti gesintuvo putomis. Bet puoli tvarkytis ir susitvarkai. Kadangi mes turime lauko ir vidaus baseinus, tai iš baseinų kartais tenka traukti baldus, būna visokių atvejų, bet labai baisių dalykų nesam radę“, – juokiasi verslininkė.

Sudaužė klozetą ir išsprogdino žuvis

Linksmintis savo sodyboje jaunuoliams teigia leidžianti ir 8-erius metus sodybą nuomojanti R. Adomaitienė. Tiesa, moteris pripažįsta, kad kai svečiuose ką tik mokyklą baigęs jaunimas – bemiegės naktys užtikrintos.

„Ir klozetą buvo sudaužę, pasidaro kažkur kažkam negera, kėdę sulaužė, bet kažkokių baisybių tai nepasitaikė. Na bet kaip tenka paskaityti, tai rankos nusvirtų, jei taip nutiktų, nesinorėtų dirbti. Bandė kubilą patys užsikurti, apdegino kraštą. Bet reikia juos labai prižiūrėti, duoti sutartį pasirašyti. Kai dirbi su žmonėmis, yra tikrai nelengva“, – pripažįsta verslininkė.

Anot jos, yra tekę susidurti ir su situacijomis, kai jaunuoliai įkaušę traukia į kaimelį dainuodami dainas ir žadina vietinius gyventojus.

„Mums jau būna bemiegės naktys, jeigu jie (abiturientai – DELFI) būna, bet kažkaip žinom tėvų, mokytojų kontaktus. Aišku, labai bijom, kadangi pastatai yra mediniai, bet stengiamės, vyras eina, žiūri“, – teigia pašnekovė.

Tuo tarpu sodybos „Meškos pirtis“, įsikūrusios Vilniaus rajone, pavardės atskleisti nenorėjęs savininkas Marekas pasakoja, kad kartais ne mažesnių nuostolių pridaro ir suaugusieji. Viena tokių kompanijų, kaip patys teigė verslininkui, į sodybą atvyko organizuoti mokymus ir gilinti savo profesines žinias.

„Praėjusią vasarą buvo atvažiavę žmonės už ES pinigus surengti mokymus. Bet ten iš tikrųjų buvo ne jokie mokymai, o atvažiavo tiesiog pabaliavot. Ten buvo kažkokia įmonė. Vienas iš tų linksmuolių turėjo ar dinamitą ar kažkokį didžiulį sprogmenį ir įmetė mums į tvenkinį, tai susprogdino visas žuvis“, – prisimena pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)