Kodėl prabangiausia šalies „šokoladinė ALI“ savo gaminius parduoda prifarširavusi pigiausiais dažikliais, kurie įtakoja vaikų hiperaktyvumą ir dėmesio sutrikimus? Pasidalinkite, prašau, šia nesąmone, nes visi padorūs gamintojai, kurių klientai yra vaikai, seniausiai nebenaudoja šių pigių ir kenksmingų dažų“, – tokį pranešimą feisbuke dar sekmadienį paskelbė sveikasvaikas.lt.

Prie šio pranešimo buvo pridėta nuotrauka su gaminio etikete, kurioje nurodyta migdolinių sausainių macaroons sudėtis. „Sveikas vaikas“ atstovus šokiravo, kad sudėtyje nurodyti ir dažikliai E102, E129 ir E151.

Sausainių skandalas

„Buvome jų klientai ir anksčiau nematydavome. O kaip sužinoti apie priedus, kai renkiesi, bet nematai ką? Etiketėje turi būti parašyta – anksčiau nedėdavo, tai ir nematydavome“, – teigė UAB „Sveikas vaikas LT“ laikinai direktoriaus pareigas einantis Linas Šivis, kuris pavaduoja „Sveiko vaiko įkūrėją“ Agnę Zakarevičiūtę.

Per 20 tūkst. sekėjų turintis „Sveikas Vaikas“ save pristato, kaip daugybę apdovanojimų pelniusį maisto priedų žinyną, kuris „subūrė sveiko proto žmonių judėjimą, verčiantį maisto pramonę gaminti saugius maisto produktus“.

VMVT: tiek sausainių niekas nesuvalgo

Į kritiką kaip mat sureagavo dešimtys žmonių, tarp jų – ir šokoladinės įkūrėjas Ali Gadžijevas. Jis paaiškino situaciją ir paprašė sveikasvaikas.lt neklaidinti skaitytojų.

„Ačiū, kad kad pristatote mus prabangiausia šalies šokoladine – tai didelis įvertinimas. Tik norime patikslinti, kad neklaidintumėte visų savo skaitytojų šiuo įrašu, nes ne visai teisingai pateikėte informaciją apie mūsų asortimentą.

Šio dažiklio dedame tik į „macaroons“ sausainius pagal visus nustatytus ES reglamentus, o visi kiti desertai yra gaminami be jų, taigi visiškai saugūs net ir vaikams. Desertų gamybai naudojame natūralių vaisių tyres, itin aukštos kokybės šokoladą ir tikrai labai šviežius ir kokybiškus ingredientus“, – atsakė A. Gadžijevas.

Daugiau į daugiau nei šimto komentarų susilaukusias diskusijas jis nesivėlė, o daugelio komentuotojų reakcija į sveikasvaikas.lt įrašą buvo neigiama.

„Šaunu, kad ant pakuotes parašyta ne tik E102, E129, bet ir paaiškinimas, kad tai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį. Tai apie ką kalba? Visi informuoti, o toliau mamos reikalas – išgyvens jos vaikas be macaroonsų, ar ne“, – stebėjosi vienas iš komentatorių Olegas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė DELFI patikino, kad minėtieji dažikliai išties gali turėti neigiamą poveikį kai kuriems vaikams, be to, jo kiekis produktuose neturi viršyti leistinų normų.

„E102, arba tartrazinas suteikia geltoną spalvą, o E129 – raudoną. Vienam kilograme gali būti 200 miligramų. Vienoje pakuotėje galėtų būti 20 miligramų.

Ar viršijo šiuo atveju, ar ne, čia jau reikėtų atlikti tyrimą. Bet perskaičiavus vienas vaikas turėtų suvalgyti 10-11 pakuočių tų sausainių, kad pasireikštų neigiamas poveikis. Tik mažai tikėtina, nes tiek sausainių niekas nesuvalgo“, – pabrėžė V. Pušinaitė.

Jos teigimu, sakyti „prifaršišuoti“ dažiklių tikrai nėra teisinga, o dėl pigumo ar brangumo tai jau esą būtų marketinginiai triukai – visų jų kokybė turėtų būti vienoda.

Pasiskundė dėl bauginimo

Vis dėlto įrašas masiškai plito feisbuke – sulaukė šimtų pasidalijimų, tad „Ali šokoladinė“ nutarė veikti. Antradienį sveikatingumo tinklapis feisbuke išplatino dar vieną įrašą, kuriame tikino sulaukęs „Ali šokoladinės“ advokatų prašymo.

„Iš „Ali šokoladinę „atstovaujančios advokatų profesinės bendrijos ADLEX gavome oficialų raštą-grąsinimą „paduoti SveikasVaikas.lt į teismą“, jei mes iki 18 val. nepanaikinsime vakarykščio Facebook įrašo, nes mes, paviešindami jų gaminio etiketę, neva „pakenkėme jų dalykinei reputacijai“. Prašome Jūsų padėti mums ir padaryti precedentą“, – teigiama sveikasvaikas.lt pranešime.

Sausainių skandalas

Po šio įrašo, kuriuo pasidalijo šimtai vartotojų vėl kilo prieštaringų nuomonių. Be to, darsyk pakomentavo pats šokoladinės šeimininkas.

„Gerbiami „Sveikasvaikas“, tai, kad jūs viešinate mūsų etiketę, mums nekliūna. Tai vieša informacija, mes ir patys neslepiame nuo savo pirkėjų, kokia yra produktų sudėtis.

Tačiau jūs apskelbėte, kad šių dažų „prifarširuoti“ visi produktai – TAI NETIESA. Dažų dedame tik į macaroons sausainius, t.y. tik į migdolinius sausainius, kurių etiketę ir paviešinote. Visi kiti gaminiai yra BE JŲ.

Labai apmaudu, kad klaidinate savo sekėjus, nors mes nepadarėme nieko neleistino, visa mūsų skelbiama informacija apie gaminius yra teisinga ir teisėta, o dažų dedame tik tiek, kiek leidžia ES reglamentai.

Be to, mums nebaisu parodyti, kokį raštą nusiuntė advokatai besirūpinantys mūsų reputacija, nes jame tikrai nėra jokio grasinimo, tik prašymas pakoreguoti arba išimti neteisingą informaciją“, – pareiškė A. Gadžijevas ir paviešino prašymo kopiją.

Prašyme taip pat argumentuojama, kad sveikasvaikas.lt įrašas surašytas „niekinančiu būdu ir suprantamas kaip siekis sumenkinti MB „Ali šokoladai“ dalykinę reputaciją, siekiant, jog kuo daugiau žmonių priimtų sprendimą atsisakyti įsigyti MB „Ali šokoladai“ tiekiamų gaminių ir tokiu būdu patirtų kuo daugiau nuostolių.“

„Ali šokoladinę“ atstovaujantys advokatai pabrėžė, kad sveikasvaikas.lt įrašas ne tik pakenkė reputacijai, bet ir „sukėlė nuostolius dėl negautų pajamų ateityje, nes iki šio reikalavimo pateikimo dienos įrašu pasidalijo 1500 facebook lankytojų“.

Pasiruošę principus įrodinėti teisme

Sveikasvaikas.lt šovė atgal, apkaltindami A. Gadžijevą veidmainyste ir grasinimais.

„Sukurpti kaltinimai ir įrodinėjimai, kad vaikai nėra jūsų klientai yra apgailėtini“, – tėškė sveikasvaikas.lt. L. Šivis DELFI patvirtino, kad įrašų pašalinti iš feisbuko neketinama, o bus laukiama A. Gadžijevo teisininkų veiksmų.

„Be abejo esame pasiruošę. Mūsų argumentas tas, kad verta ginti viešąjį interesą. Kodėl negaliu viešinti informacijos nusipirkęs produktą etiketės, kuri vieša?

Nenoriu kad man būtų bauginama. Juk mes niekur nesakome, kad su dažikliais yra visi gaminiai. Yra tik dalis gaminių. Daugiau nei vienas yra gaminiai. Be to, ES rekomenduoja pakeisti geresniais dažikliais ir juos daugelyje šalių jau stengiamasi pakeisti, – sakė L. Šivis ir iškėlė reikalavimą šokoladinei, kaip spręsti situaciją – tegu išima priedus. Už tai ir kovosime. Juk galima natūralias priemones naudoti – lefelizuotas mėlynes, braškes, burokėlius, tai nėra brangu“.

Jis taip pat nesutiko su nuomone, kad jų pareiškimai buvo žeminančio tono.

„Bet galima tai teisme aptarti, – nenusileido sveikasvaikas.lt vadovės pavaduotojas.

DELFI su verslininku A. Gadžijevu susiekti nepavyko.