DELFI kalbinti gėlėmis turguje prekiaujantys verslininkai patikino, kad kainos šiais metais nesikeitė, tačiau pirkėjams atrodo kiek kitaip. Kad kainos augo, rodo ir statistika. Lietuvos statistikos departamento duomenimis gėlių kainos šių metų sausį buvo 4,3 proc. didesnės nei tą patį mėnesį praėjusiais metais.

Tulpės nuo 90 centų iki euro

Konarskio gatvėje esančiame gėlių turguje kalbinti prekeiviai patikino, kad šiais metais gėlių kainos tokios pačios kaip praėjusiais. Kone visi kalbinti prekybininkai nurodė, kad tulpės žiedas šiais metais kainuoja 90 centų, tik vienoje vietoje moteris teigė tulpes pardavinėjanti po eurą.

Tiesa, panašu, kad ne visi prekybininkai šiais metais bus linkę derėtis dėl kainų. Tai patvirtina ir nugirstas pokalbis turguje. Vaikinui pasiteiravus kiek šiais metais kainuoja tulpės, pardavėja patikina, kad po 90 euro centų. Vaikinas klausia: „O jei pirksiu 150?” Pardavėja atsako: „Tada gal šiek tiek nuleisiu“.

Tačiau kai kurie prekybininkai teigia, kad kainas šiek tiek nuleidžia kai perkamas didesnis gėlių kiekis.

Nors tulpės išlieka pagrindiniu Moters dienos atributu, kalbinti prekybininkai patikina, kad perkamos ir kitos pavasariškos gėlės – narcizai bei hiacintai. Narcizų kaina turguje svyruoja nuo 30 centų iki euro. Hiacintų nusipirkti galima po eurą.

Prekybininkai taip pat pastebi, kad nors dažniausiai ir perkamos tulpės, kai kuriems pirkėjams šios gėlės ne mielos, todėl jie tradiciškai renkasi rožes. „Daugiausiai perka tulpes, bet tie, kas tulpių nepripažįsta, perka rožes arba puokštes“, - teigia gėlėmis prekiaujanti Rita.

Pirkėjai nustebę

Nors gėlių kainos prekybininkams atrodo nepakitusios, pirkėjai mano kitaip. DELFI kalbinta Agnė prie Lukiškių aikštės esančiame turgelyje pirkusi puokštę tulpių patikino, kad šiais metais visos jos kainuoja po eurą.

„Ten visada perku gėles, tai man kainą šiek tiek nuleidžia, bet šiaip visų tulpių kainos vienodos. Be to, pastebėjau, kad puokštės, kurios seniau kainavo penkis eurus, dabar jau kainuoja po dešimt eurų“, - tikino mergina.

Tuo tarpu į redakciją kreipęsis skaitytojas Martynas stebėjosi, kodėl net turguje visų tulpių kainos vienodos.

„Nuvažiuoju į gėlių turgelį Savanorių prospekte, ateinu prie vienos prekybininkės ir klausiu, kiek kainuoja tulpės. Sako, devyniasdešimt centų. Viena tulpė devyniasdešimt centų. Brangu. 3 litai. Nu ar iš proto išsikraustė? Ir visos tulpės pas ją devyniasdešimt centų. Tada aš einu ir einu, nuoširdžiai pereinu visus paviljonus ir visur visos tulpės po 0,9 euro. Susinervinęs sakau: tai koks čia turgus, kur kainų skirtumai? Tada man pradeda aiškinti, kad va ponas, jeigu jūs pirktumėte rožyčių, tai galima būtų ir kainytę paderint, nes tulpių, pasirodo, yra vienas vienintelis tiekėjas, kuris atveža tų tulpių visam turgui ir viskas. Jis nustato vieną kainą“, - piktinosi skaitytojas.

Jis teigė, kad net jei ir vienas tiekėjas, kainos turėtų skirtis priklausomai nuo rūšies, dydžio, ar gėlė seniau atvežta ar ką tik, ar ji daug ar mažai išsiskleidusi.

„Kaip gali būti viena vienintelė kaina? Gi yra kažkurios tulpės šviežesnės, kažkurios pabuvusios, vienos visai dar neprasiskleidę, kitos tokios ant nukritimo ribos ir visos vis tiek kainuoja devyniasdešimt centų“, - stebėjosi jis.

Turgaus administracija – lakoniška

DELFI susisiekus su Konarskio gėlių turgaus nepanorusia prisistatyti administratore, ši patikino, kad tulpėmis turgų aprūpina vienas tiekėjas, todėl kainos ir yra vienodos. Tiesa, moteris prasitarė, kad olandiškų ir iš Lenkijos atvežtų tulpių kainos nesiskiria.

„Jeigu už pirkimą iš vienos bazės buvo vienoda kaina, tai dėl to ir yra nustatyta tokia kaina. Taip, vienas tiekėjas atvežė tų gėlyčių iš Olandijos, iš Lenkijos ir visos vienodos kainos. Tai kaip, jeigu aš sumokėjau tiek, o atiduosiu pigiau?“ - retoriškai klausė pašnekovė.

Pasiteiravus, kas aprūpina turgų tulpėmis, moteris patikino negalinti atskleisti, mat tai komercinė paslaptis, ir suskubo baigti pokalbį.

Kad tulpių kainą lemia didmeninė kaina patvirtino ir neseniai prekiauti Konarskio turguje pradėjusi Vilma: „Užpirkimas labai brangus. Bazėse buvo žiauriai didelė kaina“.

Tuo tarpu gėlių pristatymą Vilniuje teikiančios įmonės UAB „Karališkos idėjos“ direktorius Karolis Strazdas tikina, kad kainas prieš įvairias šventes pakelia ir gėlių augintojai, todėl prekybininkams esą irgi nelieka kito kelio.

Žmonės nepagalvoja to vienintelio ir svarbiausio dalyko, kad prieš kiekvieną šventę gėlių augintojai pateikia didesnes kainas, kadangi labai dideli kiekiai gėlių važiuoja į Rusiją ir jie ten gauna geresnes kainas, o į Lietuvą tos gėlės atvažiuoja brangiai. Jeigu būtų ne kovo 8, tai gal būtų ir pigesnės tos tulpės. Per Valentino dieną ir per kitas šventes žmonės stebisi, kad rožės kainuoja po 5 eurus ir daugiau, bet nieko kito nelieka kaip dėti tokią kainą, jeigu iš tiekėjo yra perkama už 3,5 euro. Viskas remiasi į tai, o visiems atrodo, kad dabar kainos tokios kosminės vien dėl to, kad kažkas taip susigalvojo,“ - tikina jis.

Vis dėlto, anot jo, lenkiškų ir olandiškų tulpių kainos turėtų skirtis, tačiau pašnekovas įsitikinęs, kad kai kurie prekybininkai jas siūlo už vienodą kainą: „Žinoma, kad vienoda kaina, nes tiekėjai, greičiausiai, tie patys, bet būna kiti apgaudinėja su lenkiškom tulpėm. Važiuoja į Lenkiją, patys perka lenkiškas tulpes, bet jos daug trumpiau žydi ir laikosi“.

Gėlių salonuose kainos skiriasi

Vyrams norintiems savo damas nustebinti į namus pristatytomis gėlėmis už vieną tulpę užsisakant „Karališkos idėjos“ interneto svetainėje tektų pakloti 1,2 euro, o mažiausias kiekis, nuo kurio priimami užsakymai, 25 vienetai. Tuo tarpu 25 tulpių puokštė kainuoja 30 eurų, 35 tulpių – 40 eurų, o 50 tulpių – 57 eurai.

Tuo tarpu gėlių salonuose „Gėlės ir manufaktūra“ tulpių kainos nuo 1,2 iki 2 eurų. Anot šios įmonės pardavimų vadovo Stanislovo Sviackevičius, lietuviai gėlių parduotuvėse dažniausiai perka pigiausias gėles ir tai nebūtinai yra tulpės. Nors, pripažįsta pašnekovas, jos vis dar išlieka populiariausios. Pašnekovo teigimu, gėlėms tik retas lietuvis linkęs išleisti dideles sumas, didžioji dalis perka kelis žiedus.

Rožių kainos šiose parduotuvėse svyruoja nuo 1,5 iki 2,5 euro.

Kad tulpės išlieka populiariausiomis moterims dovanojamomis gėlėmis patvirtina ir gėlių salono „Florisima“ vadovas Viktoras Bobinas. Šiuose salonuose tulpių kainų amplitudė platesnė – nuo 70 centų iki 2 eurų. Anot jo, kainą lemia ne tik tai, kad šios atvežtos iš Olandijos, bet ir tulpių dydis, rūšis.

„Vienas dalykas darantis įtaką kainai yra transportas. Be abejo, transportas iš Olandijos į Lietuvą kainuoja, bet tai nėra lemiantis veiksnys. Kainą daugiau lemia rūšys. Lietuvoje auginamos tulpės yra pigios, bet rūšys jų yra labiau įprastos, paprastai pasakius, senos rūšys. Yra ir Olandijoje tokių rūšių, bet jų iš Olandijos mes neperkame, todėl kad lietuviškos bet kokiu atveju yra pigesnės. Iš Olandijos mes perkame tokias, kokių Lietuvoje nėra auginama“, - aiškina verslininkas.

Dėl kainų dūsauja, bet vis tiek perka

Kad kainos šiek tiek didesnės nei praėjusiais metais sutinka ir patys prekybininkai. „Šiek tiek brangesnės. Praėjusiais metais tulpių kaina dažniausiai buvo 70-80 centų, šiais metais jau euras. Bet euras pradžioje, paskui visi tarpusavyje susiderina ir būna pigiau“, - teigia K. Strazdas.

Tuo tarpu turgaus prekeiviai prasitaria, kad dėl kainų paburba ir pirkėjai, bet vis tiek gėles perka. Iš „Iš vienos pusės gėlės vis labiau tampa prabangos preke, bet vis tiek perka. Aišku, daug kas paburba, bet tikrai turime ir nuolatinių klientų. Pas mus tai kolegės puokšteles perka, nes jos išskirtinės, tuo ir imam“, - juokėsi gėlių turguje kalbinta Jelena. Šioje vietoje siūlomos tulpių puokštės kainuoja po 20 eurų.

Kad tulpės kainos dabar jau prilygsta rožių kainoms patvirtino ir gėlėmis prekiaujanti Vilma: „Nu dūsauja, aišku. Sunku nusipirkti. Logiškai mastant, aišku, brangu. Tulpės kaina 90 centų, ta pati kaina kaip rožės, tai suprantamas dalykas, kad žmonėms keista. Dūsauja. Bet užtat žmonės turėjo laiko tai šventei pasiruošti, vyrai turėjo atsidėti pinigėlių, kažko kai atsisakyti“.

Paklausti, ar tikisi didelio pirkėjų antplūdžio, prekybininkai patikino, kad sunku prognozuoti, mat kiekvienais metais pirkėjų susidomėjimas skirtingas. Anot jų, viskas paaiškės rytoj. Mažiausiai gėlių, anot vienos turgaus pardavėjos, parduoti pavyksta, kai Kovo 8-oji būna savaitgalį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1480)