Jau kitą dieną po atidarymo apsilankau šiame name, už įėjimą į vidų reikia sumokėti 7 eurus, vaikams bilietas 1 euru pigesnis. Iliuzijų namas įkurtas XIX a. grafų Tiškevičių viloje „Aldona“, jos bendras plotas – 400 kv. m.

Vos įėjus prieš akis iškyla 3D kalmaro piešinys, tiesa, nuotraukoje jis atrodo kur kas įspūdingiau nei realybėje. Šalia, dešinėje pusėje įrengta kreivų veidrodžių siena, o už pertvaros – apverstas kambarys. Prisipažinsiu, šie pirmi vaizdai didelio įspūdžio nesukėlė.

Viskas pasikeičia, kai įeinu į prietemą, kur pastatytas tiltelis, o aplink sukasi milžiniškas cilindras. Iš pradžių pagalvoju, kas čia tokio, bet vos žengus ant tiltelio griebiuosi už turėklo. Atrodo, kad sukasi ne cilindras, bet tu pats kartu su visu tilteliu.

Svirduliuodamas vos pereinu visą tiltą. Tikrai nesiruošiu likti apgautas tokios iliuzijos, minutėlę susikaupiu ir ryžtingai žengiu ant tiltelio bet ir vėl iškart susvirduliuoju. Pirmyn ir atgal ėjau gal dešimt kartų, bet niekaip nepavyko nepasiduoti iliuzijai.

„Besisukantis tunelis yra atvykęs iš Indijos“, – apie neįprastą pramogą pasakoja iliuzijų namą į Palangą atvežęs Andrius Aušra.

Tai ne pirmoji neįprasta verslininko Lietuvai pasiūlyta pramoga, prieš tai jis įkūrė dinozaurų parkus Radviliuose, Vilniuje ir Minske. Anot pašnekovo, šis jau sulaukė didelio pasisekimo.

Dinozaurų parką vertina ir užsienio turistai, ir lietuviai. Bet nesinori stovėti vietoje, norisi padaryti kažką naują. Tenka keliauti po pasaulį, specialiai ieškau, kokios pramogos populiarios Europoje. Pamačius keletą tokių namų, kambarių, kilo idėja, kad reikia tai padaryti ir mums“, – pasakoja A. Aušra.

Kita iliuzijų namo pramoga – veidrodžių labirintas. Jau norėjau žengti į vidų, bet mane sustabdė šalia stovinti darbuotoja ir liepė užsidėti pirštines. Iškart įėjęs supratau, kam jos.

Veidrodžiu labirintas siauras, sunkiai galiu įsivaizduoti, kaip ten susitikę prasilenktų du stambesni vyriškiai. Eini juo lėtai, apgraibomis čiupinėdamas sienas, nes kitaip neįmanoma atskirti, kur veidrodis, o kur praėjimas.

Prieš save matai būrį vaikų lakstančių po labirintą, nors išties jie gana toli nuo tavęs, bet veidrodžiai sukuria iliuziją, kad visi viduje esantys žmonės vaikšto šalia. Juokingi tampa susidūrimai su kitais lankytojais, tiesi ranką į žmogų tikėdamasis, kad tai tiesiog atspindys veidrodyje, bet palieti svetimą ranką. Taip atsitiko ne vieną kartą ir visada toks susidūrimas baigdavosi papokštavimu.

Tiesa, po kiek laiko jau tampa neramu, norėčiau iš ten dingti, bet išėjimo nesimato. Prisijungiu prie būrio vaikų taip pat ieškančių, kaip išeiti ir sekdamas paskui galų gale ištrūkstu.

„Čia labirintas su akligatviais ir viskuo, kas priklauso, – sako A. Aušra ir paklaustas, ar neišsigąsta žmonės nerasdami išėjimo, nusijuokia, – tam yra mūsų darbuotojas, blogiausiu atveju šaukit ir jis jus išves.“
Andrius Aušra

Antrame aukšte didelio ažiotažo žiniasklaidoje jau sulaukęs 3D piešinys, kur Ramūnas Karbauskis kartu su Aurelijumi Veryga linksmai kelia alaus bokalą Naisiuose. Tiesa, prieš eidamas į iliuzijų namą buvau tik trumpam užmetęs akį į pranešimus spaudoje, o pamatęs šio piešinio nutrauką pagalvojau, kad tai – vaškinės figūros. Gyvai iš arti piešinys neatrodo taip tikroviškai.

„Mėgstame iššūkius. Tikrai nežiūrime į šitą reikalą rimtai, – apie provokuojantį sprendimą sako A. Aušra, – Norime, kad šis namas žmonėms keltų šypseną, gerą nuotaiką. Šis šių laikų aktualijas atspindintis sprendimas turi vieną tikslą – kelti šypseną. Jei keisis valdžios atstovai, tikrai nesakau, kad jiems reikia keistis, bet, manau, kad ir ta siena keisis ir bus pritaikyta pagal aktualijas.“

Verslininkas pasakoja, kad Palangą pasirinko, nes tai – Lietuvos vasaros sostinė, turistų srautai šiltuoju metų laiku dideli, todėl klientų trūkti neturėtų.

„Žadame veikti visus metus. Be abejo, gal ne sezono metu dirbsime tik šeštadienį ir sekmadienį, bet planuojame čia likti ilgam“, – sako A. Aušra.

Pašnekovas pripažįsta, kad namo įkūrimas nebuvo sklandus, darbai prasidėjo prieš pusmetį ir buvo tikimasi, kad pavyks atsidaryti sezono pradžioje.

„Deja, šiek tiek vėlavome, gal ir patys per vėlai pradėjome, visko būna. Bet džiaugiamės, kad atsidarėme ne spalio mėnesį, kai turistų nebebus“, – sako A. Aušra.
Iliuzijų namas

Pašnekovas nepanoro atskleisti, kiek investuota į iliuzijų namą, bet tikino, kad reikėjo ne tiek daug finansinių investicijų, kiek laiko.

„Kai kurių atrakcionų nenusipirksi, tu pats turi sugalvoti, kaip tai padaryti. Darai vieną sykį, atrodo gerai, bet galų gale supranti, kad ne viskas tobula. Pavyzdžiui, dydžių kambarį perdarinėjome ne vieną kartą. Tai suvalgo daug laiko“, – sako A. Aušra.

Jau mums atsisveikinant pašnekovas dar atkreipia mano dėmesį į namo kieme stovinčią skulptoriaus Rolando Repšio ir tautodailininko Liudviko Beniušio sukurtą skulptūrą.
Andrius Aušra

„Tai vienas įspūdingiausių darbų čia, atrodo, kad vandens srovė laiko akmenį. Tik ateityje dar jį pataisysime, kad visiškai nesimatytų šito strypo“, – sako A. Aušra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)