Vasarą sutraukiantis minias pirkėjų iš Lazdijų rajono, Druskininkų ir tolimesnių kraštų turgus Veisiejuose vyksta ne savaitgaliais, kaip įprasta kituose miestuose, o ketvirtadieniais, bet niekas čia jau nepamena, kodėl ir kada pasirinkta tokia savaitės diena.

Pirmiausiai norėčiau paneigti mitą, kad į turgų reikia važiuoti labai anksti, vos prašvitus. Lankiausi Veisiejuose du ketvirtadienius iš eilės ir įsitikinau, kad iki aštuntos valandos ryto žiovaujantys turgaus prekiautojai dar tik dėlioja prekes, o tikras šurmulys čia prasideda apie devintą.

Šventė baigiasi prieš pietus ir apie 12 val. jau būna išsiskirstę ir dauguma pirkėjų, ir pardavėjų.
Prie vartų pačios pagamintais sūriais prekiaujanti ūkininkė iš Alytaus rajono pasakojo į Veisiejus atvažiuojanti reguliariai, bet žiemą čia buvo liūdnoka.

Paragavęs jos saldaus pieno sūrio jau negaliu atsispirti. Į kuprinę deduosi pusės kilogramo svorio sūrį už 2,30 euro.

Ilgiausios pirkėjų eilės rikiuojasi prie žuvies ir duonos. Pirkėjai čia gali rinktis nuo strimelių po 1,39 euro ir plekšnių po 1,50 iki plačiakakčių po 3 eurus už kilogramą. Obuoliai kainuoja po 0,60 euro už kilogramą, bet, jeigu pirksite 4 kilogramus, tai kaina iškart mažinama iki 0,50 euro. Kilogramas trumpavaisių agurkų Veisiejų turguje kainuoja 4 eurus, salotų – 6 eurus.

Prie mėsos žmonių gerokai mažiau – vis dėlto dzūkai dar neužmiršo katalikiškos tradicijos pasninkauti per Gavėnią. Suviliotas kvapo išleidžiu dar 5 eurus natūraliuose dūmuose rūkytai česnakinei dešrai.

Veisiejų turgus garsėja visame krašte sendaikčių, naudotų baldų ir dėvėtų rūbų gausa, bet visą žiemą ši prekyba merdėjo ir tik dabar pradeda atsigauti. Išgirdęs mano pastebėjimą, kad prieš savaitę sendaikčių ir naudotos buitinės technikos pardavėjų buvo perpus mažiau, kaunietis, atvežęs parduoti tris dviračius ir pilną autobusiuką visokių elektrinių ir mechaninių įrankių, patvirtina į Veisiejus šiemet atvažiavęs pirmą kartą.

Apsidairys ar čia jau prasidėjo sezonas ir, jei pavyks kažką parduoti, grįš kiekvieną ketvirtadienį.

Vos pamatę ant mano kaklo fotoaparatą ir įjungtą diktofoną rankoje, turgaus prekiautojai praranda kalbos dovaną tarsi gėdytųsi savo profesijos ar tikėtųsi kokios klastos. Pirkėjai gerokai šnekesni, ypač vyrai, nuobodžiaujantys, kol jų sutuoktinės užtrunka besirinkdamos dėvėtas liemenėles, kainuojančias nuo 1,50 euro.

Neskubantis namo veisiejietis Stasys Saladinskas, užkalbintas prie turgavietės vartų, sakė, kad turgus – kaip atlaidai. Pasak jo, vietiniams čia apsilankyti tiesiog privaloma.

Druskininkietis aplinkosauginės statybų priežiūros konsultantas Gediminas Meldaikis, sutiktas tarp naujų įrankių ir dėvėtų darbo drabužių prekystalių, prisipažino į Veisiejus šiemet atvažiavęs pirmą kartą, bet vasarą apsilankantis dažniau.

Vinilo plokštelių krūvoje besirausiantis skulptorius Artūras Makštutis-Maksimilianas atradimo džiaugsmu nešvytėjo.

„Radau klasikinės muzikos ir šiek tiek seno popso. Įdomesnių plokštelių nusiperku Merkinės sendaikčių krautuvėje,“ – pasakojo menininkas nuo 2010 m. gyvenantis ir kuriantis Liškiavoje.

Antanas iš Šadžiūnų kaimo Veisiejų turguje buvo ir šią savaitę, ir praeitą, ir būtinai apsilankys kitą, nes čia susitinka seniai matytus bičiulius. Apvaikščiojęs visą turgų jis nieko taip ir nenusipirko, o maisto produktų atsargas, prieš važiuodamas autobusu namo, pasipildys vietiniame prekybos centre.

Prie turgaus vartų veikiančioje „Aibės“ tinklo parduotuvėlėje turgaus prekiautojai ir pirkėjai užsuka pasisveikinti, pasišildyti ir už 40 centų gauna vienkartiniame puodelyje užplikintos kavos.

Šaukštelis į kainą neįskaičiuotas, bet užtat įskaičiuota cukraus išmaišymo paslauga.

Paklausta apie turgų pardavėja išduoda paslaptį, kad labiausiai visi čia laukia vasarą į Veisiejų krašto sodybas suvažiuojančių poilsiautojų.

Nes jie gali sau leisti gerokai daugiau už vietinius pensininkus, nesiderėdami perka šviežius vaisius ir daržoves, sūrius ir rūkytas dešras, džiaugiasi sendaikčių krūvoje atradę mielų smulkmenų sodybų interjerui pagyvinti.

Kaimiečių, jos teigimu, turguje bus daugiau po Velykų, kai prasidės prekyba vaismedžių sodinukais, o labiau už orų permainas prekybininkų apyvartą įtakoja pensijų mokėjimo grafikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)