Nori daugiau vietų, skirtų sportui

Kavinės, įsikūrusios Kačerginėje, „Kačerga“ atstovė Teresė Bindokienė sako, kad miestelis jaučia padidėjusį turistų srautą. „Jaučia visa Kačerginė. Dviračių takas, giria, šaltinių takas papilnėjo, laivai plaukia. Užsieniečiai labai patenkinti. Buvo dabar pas mus vokiečiai, jie labai džiaugiasi, kad juos atveža į tokią vietą, kur jiems yra labai gražu. Anksčiau būdavo, kad patys kauniečiai atvažiuoja į Kačerginę ir sako, kaip čia gražu, mes pirmą kartą čia. Lankosi gerokai daugiau žmonių“, – pasakoja T. Bindokienė.

Jos teigimu, kavinės lankytojų srautas padidėjo užbaigus dviračių taką, kuris jungia kurortinę teritoriją su Kauno miestu. Naujuoju taku noriai naudojasi vokiečiai, keliaujantys po Kauno apylinkes arba link jūros.

Pyplių piliakalnis šalia Kačerginės

„Mes jaučiam pagerėjimą, nes vyras jau seniai norėjo langus kalti, o dabar sako, gal palauksim“, – džiaugiasi T. Bindokienė.

Verslininkės teigimu, šeimoms, norinčioms pailsėti, Kačerginėje infrastruktūra tinkama, bet norintiems kažko daugiau – sudėtingiau. „Jeigu norisi istorijos, poilsio, tada kitaip. Trūksta aikštynų, kur pažaisti krepšinį, futbolą. Tarp kitko, mūsų krepšininkai, futbolininkai vyrai laimi varžybas.

Mes esam susikūrę bendruomenę. Mūsų bendruomenė nori, kad būtų vietų, skirtų sportui. Bet aplinkiniai to nelabai nori, sako, kam čia reikia triukšmo. Aš irgi šalia gyvenu, bet man žmonės netrukdo, noriu, kad būtų vietų, skirtų sportui. Yra truputį vietinių susipriešinimas“, – sako kavinės atstovė.

Naudos nemato

Tačiau taip pat vienintelio viešbučio Kačerginėje „Kankorėžis“ savininkas Stanislovas Pranckūnas sako, kad kurortinės teritorijos statusas didelių pokyčių miesteliui neatnešė. Jo teigimu, didesnę įtaką daro jau minėtas dviračių takas, kuriuo atvažiuoja svečiai iš Kauno. „Tas statusas gal šiek tiek vėliau atneš kažką. Iki kurorto statuso ruošdavo kažkokius projektus, o dabar nieko nebedaroma“, – skundžiasi verslininkas.

Pašnekovo teigimu, viešbutyje pagyvėjimo šią vasarą jis taip pat nepajuto, tačiau klientų stygiumi nesiskundžia. „Atvažiuoja užsieniečiai: ukrainiečiai, baltarusiai, vokiečiai. Jie turi maršrutus ir rodo navigacija, kur važiuoti. Dabar sportininkai iš Sankt Peterburgo gyvena. Klientų užtenka, nesiskundžiam. Tas viešbutis čia labai reikalingas buvo“, – teigia.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas kovą laikraščiui „Savaitraštis Kaunui“ sakė, kad teritorijos paskelbimas kurortine atveria naujas galimybes gauti valstybės paramą. Tačiau verslininkas teigia to kol kas nejaučiantis.

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia

„Kol kas nesimato investicijų, bet dar labai mažas laiko tarpas praėjo. Dabar niekas nieko nedaro, nors anksčiau buvo tvarkoma. Dabar viskas sustojo. Pagrindinis dalykas yra dviračių takas, labai daug žmonių pritraukia į Kačerginę. Gal net daugiau nei kurortinė zona“, – svarsto S. Pranckūnas.

Paklaustas, ko trūksta naujai kurortinei teritorijai, pašnekovas įvardija pramogų trūkumą. „Norėtumėm, kad ruoštųsi Biliūno aikštėje statyti amfiteatrą, kad galėtų koncertai vykti. Pramogų trūksta, sanatorijos, SPA, kad galėtų žmonės išeiti kažkur, papramogauti. Kavinė ir viešbutis nėra vieninteliai malonumai. Galėtų būti renginių daugiau, gal net ir kauniečiai į juos atvažiuotų. O dabar ginčijasi: vieni nori lauko teniso, kiti amfiteatro. Jau du metai ruošiasi ir niekaip ginčai neišsisprendžia“, – sako jis.

Bendruomenė prašo leidimo veikti

Kačerginės Vakarų seniūnaitijos seniūnaitė Živilė Diana Bekerienė sako, kad, su kurorto teritorijos statusu, miestelio gyventojai tikėjosi gauti ir naują infrastruktūrą. „Norėtumėme matyti uostuką, norėtumėme, kad prieplauka būtų gyvesnė, nes šiemet nesustoja laivai. Tokios aiškios vizijos iš savivaldybės pusės aš nematau. Bet galimybių tikrai yra, bet neišieškota.

Mums atnešė tokį rūpestį, kad pavadinimas yra viena, o kad tai būtų kurortinė teritorija yra kita. Reikia leisti veikti. Pirmiausia trūksta valdžios leidimų. Gyventojų iniciatyva be jų gali žlugti“, – kalba seniūnaitė.

Laivas „Tolstojus“

Pasakoja apie naujoves kurortinėje teritorijoje

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro laikinai einanti pareigas direktorė Aistė Plūkaitė pasakoja, kad, gavus kurortinės teritorijos statusą, visų trijų miestelių žinomumas pakilo.

„Kadangi tie miesteliai visada garsėjo gamta, mūsų tikslas yra renginių organizavimas. Turime naują keltą, kuris kelia dviratininkus ZapyškisKulautuva maršrutu, toliau gerinama dviračių infrastruktūra. Mes turime dar vieną maršrutą laivu „Tolstojus“, kuris visą laivybos sezoną plaukia iš Kauno į Kulautuvą. Išsilaipinus teikiama ir gido paslauga.

Turėsime kelis reisus laivu į Vilkiją, juo visas plaukimas taip pat vyksta per kurortinę teritoriją. O didžiausia mūsų centro naujiena – laivelis, kiekvieną penktadienį, šeštadienį, sekmadienį kilnojantis dviratininkus tarp Kulautuvos ir Zapyškio“, – vardija A. Plūkaitė.

Ji sutinka su tuo, kad kurortinėje teritorijoje trūksta maitinimo įstaigų ir viešbučių: „Taip, to trūksta, bet ta vieta visada viliojo turistus daugiau dėl savo gamtos, dėl pėsčiųjų maršrutų, dėl miškų.“

A. Plūkaitė tikisi, kad šią vasarą išaugs turistų srautas į minėtus miestelius, bet, anot jos, tai priklauso ir nuo to, kaip noriai verslas kursis juose.

Kačerginės laivų prieplauka

„Aišku, dar viena problema, su kuria susiduriama yra tai, kad Kulautuva, Zapyškis, Kačerginė išsidėstę skirtinguose Nemuno krantuose. Nėra kaip patogiai persikelti, tik visai neseniai atsirado laivelis, kuris gali perkelti. O kita jungtis yra tik Vilkijoje. Dar vienas prioritetinis uždavinys yra atidaryti lyno keltuvą Zapyškis – Kulautuva. Dabar susiduriame su ta problema, kad negalima lengvai pasiekti abiejų Nemuno krantų“, – teigia pašnekovė.

Tiesa, minėtas laivelis, kilnojantis žmones ir dviračius tarp Kulautuvos ir Zapyškio, klientų stygiaus nepatiria, teigia A. Plūkaitė, – dirba pilnu pajėgumu.

Planuoja sujungti abu Nemuno krantus

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas sutinka, kad naujoje turistinėje teritorijoje trūksta privataus verslo, tačiau kalba apie gerėjančią situaciją. Jo teigimu, savivaldybė skyrė daug lėšų infrastruktūros gerinimui, todėl verslui galimybės ateiti yra.

„Įrengti dviračių takai, prieplaukos, plaukioja laivai, savivaldybė remia jų maršrutus. Pamažu ateina verslas: Kačerginėje atidarytas pirmasis privatus viešbutis, veikia maitinimo įstaigos.

Kulautuvos karjere šią vasarą bus įrengtas vandenlenčių parkas. Vienas jau įrengtas Ringauduose ir sulaukia tikrai didelio dėmesio. Tie patys operatoriai ėmėsi investuoti ir ko gero šio mėnesio gale parkas jau turėtų būti įrengtas. Savivaldybė skatina ir pati investuodama, ir kviesdama verslininkus investuoti“, – vardija pašnekovas.

Mero patarėjas aiškina, kad savivaldybės funkcija nėra steigti viešbučius ar maitinimo įstaigas – tai daryti turi pats verslas. „Tai ne per vieną dieną padaroma, kurortinės teritorijos statusas suteiktas neseniai, prieš kelis mėnesius, tai reikia ir laiko“, – sako E. Mališauskas.

Jis teigia, kad savivaldybė planuoja ir patogesnę jungtį tarp miestelių, kurie yra turistinėje teritorijoje. Zapyškis ir Kačerginė yra vienoje Nemuno pusėje, o Kulautuva – kitoje, todėl svarstoma statyti tiltą dviratininkams ir pėstiesiems per Nemuną, kas, anot pašnekovo, sujungs dviračių takus ir pritrauks į miestelius daugiau svečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)