Mugėje tvyro saldus meduolių ir čiobrelių arbatos kvapas, skamba kalėdinė muzika. Tačiau kai kurie kalbinti sostinės svečiai ir vilniečiai pripažįsta, kad jaučiasi lyg Frankfurto ar kitų Europos miestų mugėse. „Brangu, labai brangu“, - tik palinksi galva ir nueina toliau.

Kainos kandžiojasi

Kalėdų miestelyje sutikta Regina čia lankosi jau ne pirmą kartą. Moteris teigė ieškanti kalėdinės atmosferos, tačiau rasti ją – sunkiai pavyksta: mažai žmonių, nesmagu, o labiausiai pribloškia didelės kainos.

„Kainos kaip visoje Europoje – labai aukštos. Galiu palyginti su Niurnbergo muge, nors seniai ten bebuvau. Čia man jos atrodo didesnės. Be to, labai daug niekučių, todėl nebent juodos duonos su grūdais nusiperku“, - sakė ji.

Moteris ieškojo avies vilnos pledo, kadangi jai labai patiko praėjusiais metais mugėje įsigytas gaminys. Tačiau kaina šokiravo: „Pernai už 100 litų pirkau (apie 30 eurų – DELFI), o šiais metais pasižiūrėjau – 75 eurai ir nepalyginsi su tuo, ką nusipirkau, – paprasčiausias languotas dekis ant lovos“, - piktinosi.

Tačiau vienas iš mugės prekeivių avies vilnos pledus siūlo įsigyti pigiau, nei sakė moteris. Jų kaina svyruoja nuo 20 iki 40 eurų.

„Dėl kainos labiausiai piktinasi mūsų tautiečiai – lietuviai, kuriems ji gal ir neįkandama. Kiti, atvirkščiai, stebisi – toks geras daiktas ir taip pigiai, bet vienetai žmonių taip pasako“, - tvirtino pledų prekiautojas Gediminas.
Jelena

Kad lankytojai paburnoja dėl kainų, pripažįsta ir keramikos sagtimis, originaliais pakabukais bei skarelėmis prekiaujanti Jelena. Viena sagtis kainuoja nuo 5 iki 7 eurų, tačiau jos vis tiek gana populiarios. „Dalykas neįprastas, todėl labai įdomu žmonėms, kas tai yra. Čia pagaminta Kaune, dizainerės Ingos Kličienės“, - sakė snieguole mugėje tapusi prekiautoja.

Šalto porceliano dirbinių ir paveikslėlių su porcelianinėmis avimis kainos – taip pat kandžiojasi. Už vieną jų gali tekti sumokėti nuo 12 iki 20 eurų. Pas moliniais namukais prekiaujančią Megę, mažą namelį galima nusipirkti už 5 eurus, didesnį – už 12 eurų. Tačiau Megė sakė, kad priekaištų dėl kainų beveik negirdėjo: „Tai nepaprasti suvenyriniai namukai, o aromatinės lempos – labai faina dovana.“ Ji rodė, kaip į kaminą įpylus aromatinių aliejų ir viduje uždegus žvakę – namukas tampa švelnų kvapą skleidžiančia žvake.

Nori lašinių ir olandiškų blynelių

Šventine nuotaika spinduliuoja kalėdine kepure pasidabinusi Jorinta, pilstanti praeiviams karštą čiobrelių arbatą su medumi ir siūlanti paragauti spurgų. „Ateinu į darbą kaip į šventę. Pabendrauju su žmonėmis, užsieniečiais – tai pakelia nuotaiką“, - sakė ji. Jorinta nesutinka, kad lietuviai yra paniurėliai ir sako, kad jie mielai ragauja spurgas, geria imbierinį nealkoholinį vyną, o dėl kainų tikrai neburba.
Jorinta

Vienos spurgos su karštu šokoladu kaina – 2 eurai. Tiek teks sumokėti ir už stiklinę karšto imbierinio vyno. Šalia kaštonus didelėje keptuvėje spirginanti Vera, už vieną ragelį, talpinantį dvylika kaštonų, prašo 2 eurų.

Daugelyje namelių skamba kalėdinė muzika, tačiau vienas patraukia regi stiliaus kalėdinėmis dainomis. Čia olandiškus blynelius kepa Kristupas su Danu. Maža porcija, kurioje yra 7 apvalūs blyneliai kainuoja 3 eurus, didesnė – penkis. Šiuos skanėstus prieš kelerius metus Danas pastebėjo viešėdamas Vokietijoje ir nusprendė juos gaminti Lietuvoje. Nors jie vadinami olandiškais blyneliais, Danas juokiasi: penkis kartus buvo Nyderlanduose, tačiau ten jų nematė.

Vaikinai sakė, kad sulaukia nusiskundimų blynelių kaina, tačiau daugiau ateina smagiai nusiteikusių žmonių. „Žmonės ragauja, klausia, kas čia per naujovė“, - sakė Kristupas, tuo tarpu Danas nusijuokė: Klausia ar blyneliuose nėra ko olandiško pridėta.“
Marytė

Mugėje taip pat galima rasti ir lietuviškos šoninės, lašinių. Būtent lašiniai yra populiariausia prekė. Mėsos gaminius parduodanti Marytė džiaugėsi, kad žmonių tikrai netrūksta ir jie noriai perka apie 5 eurus kainuojančią rūkytų lašinių paltį.

Nevengia pasiderėti

Lietuvių mėgstamo šimtalapio kilogramas mugėje kainuoja 11 eurų. Tačiau prekiautoja Daiva sako, kad tai neišgąsdina lankytojų: „Nėra jokių pasipiktinimų. Kartais tik močiutės pasako, kad brangu. Nežinau, gal žmonės nepasako tiesiog to ar kaip, bet šimtalapius tikrai perka“, - džiaugėsi.

Šalia gera nuotaika ir energija tryško prekiautoja Tavutė. Šalia jos siūlomos šviežios duonos, meduolinio pyrago ir kūčiukų telkėsi ne vienas smalsuolis. Puskepalis duonos čia kainuoja apie du eurus, ketvirtis – eurą, o kūčiukai vieną – du eurus. Tačiau Tavutė meiliai nusišypso: „Bet aš nuleidžiu kainas. Tiems, kurie įkyriai derasi – nesinori nuleisti, o kas gražiai paprašo – nuleidžiu visada.“

Rugių, ajerų duona kepama malkomis kūrenamoje krosnyje. Tavutė džiaugėsi, kad jų duona – viena geriausių Lietuvoje, o jos ragavo ir Saudo Arabijos šeichai. „Buvo tokia netgi anekdotinė situacija, kada juodos duonos paragavęs šeichas pasakė: na ir vargingai gyvena tie lietuviai, kad sudegusią duoną valgo“, - juokiasi.
Tavutė

Kad lankytojai nevengia pasiderėti patvirtina ir ledinukus pardavinėjanti Liucija. Labiausiai smaližiai nori kalėdinių kepurių formos ledinukų, populiarūs besmegeniai, spalvotos saulutės. Tiesa, už vieną besmegenio formos saldainį teks sumokėti 3 eurus, o saldžios eglutės kainuoja 4 eurus. „Truputį nuleidžiame kainas, kai derasi, visgi kalėdinė nuotaika turi tvyroti“, - teigė ji.

Prekiautojai sakė, kad labiausiai laukia savaitės prieš didžiąsias metų šventes. Tokiu metu mugėje apsilanko daugiausia žmonių, suskubusių pirkti kalėdines dovanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)