Ne visi panoro mokėti 9 eurus už karką

Alkanų praeivių akis badė kai kurios patiekalų kainos – pavyzdžiui, už nedidelę porciją karkos su kopūstais buvo prašoma 9 eurų. Maistu mugėse jau 15 metų prekiaujantis Povilas tikina, jog nėra ko stebėtis tokiomis kainomis. „Tai yra normali kaina. Restorane karka kainuoja 12-15 eurų, įvairiai būna“, – aiškina prekeivis.

Povilui ši mugė atrodo ypatinga tuo, jog teko labai gražus, saulėtas oras ir jokio lietaus. „Kiekvienos šventės, kuri vyksta lauke, sėkmę lemia oras. Nežinau, ar oras taip pat sąlygoja ir žmonių išlaidumą, bet, mano galva, kainos yra normalios. Vilniuje, kiek pastebėjau, pagrinde užsieniečiai, nes mūsų tautiečiai tiesiog vaikšto, žiūri, o užsieniečiai perka ir jiems viskas atrodo labai pigu“, – sako pašnekovas.

Mugėje daugelyje vietų galima pavalgyti už 5-6 eurus: pavyzdžiui, šašlykai ir lašiša – po 6 eurus, voveraitės padaže – 5 eurai. Maistą tiekianti prekeivė patikino, jog žmonės kainomis dar kol kas nesiskundė ir į jas reagavo labai ramiai.

Praeivius vaišina medaus ir vaistažolių arbata

Vaišingoji prekeivė Vanda visus susidomėjusius praeivius vaišina medaus arbata, kurios galima įsigyti pasirinkus iš 11 rūšių. Ant stalo taip pat guli ir vaistažolių ekstraktai, o prekių kainos – nuo 3 eurų ir daugiau.

Prekeivė tikina, jog susidomėjusių arbata netrūksta ir prekyba moterį džiugina. „Visi grįžta dabar prie gamtos, o kadangi tai yra išskirtinai tik medus ir vaistažolės, gamtos produktas, tai susidomėjimas didelis“, – aiškina prekeivė.

Prekeivės teigimu, kainų praeiviai nesibaido. „Nepasakyčiau, kad čia brangu. Vis tiek, juk čia medus, vaistažolės, žmonės į tai žiūri kaip į vaistą, o vaistai patys visi savaime brangūs. Jei žiūrėtų į tai kaip į maistą, aišku, kad kainomis skųstųsi“, – svarsto Vanda.

Lietuviai derasi iki paskutinio cento

Spalvingais rankų darbo saldumynais viliojančios prekeivės Vaidos veidas liūdnas: pasak jos, prekyba šįkart sekasi sunkiai ir dar nesulaukė tiek klientų, kiek tikėjosi.

„Kol kas dar nieko negalima spręsti, gal tiesiog per anksti rezultatus skaičiuot, o šiaip žmonių nedaug. Į kainas jie reaguoja gana ramiai: gi negalima vien taip vertinti, kad cukrus yra pigus, juk į saldumynus įdedama ne tik jo, bet ir daug darbo ir širdies“, – pasakoja prekeivė.

Moters teigimu, kainą atspindi ir įdėtas darbas, ir brangios medžiagos. „Prie prekystalio dažniausiai stabteli užsieniečiai, kurie drąsiai ir noriai perka saldumynus. Jų kainos negąsdina, o štai lietuviai derasi, tokiais atvejais galime ir nuleisti“, – aiškina Vaida.

Saldumynų galima įsigyti nuo 25 euro centų, tačiau lietuviams norisi prekę įsigyti kuo pigiau, net jei už ją moka ir centus.

Kaziuko mugė prekeiviams buvo sėkmingesnė

Smaližiai stabteli ir prie meduoliais prekiaujančios Jekaterinos, kuri tikina Sostinės dienose prekiaujanti pirmą kartą. Moteris prisimena prekybą Kaziuko mugės metu ir teigia, jog šių dviejų švenčių net negalima lyginti – Kaziuko mugė buvo kur kas sėkmingesnė, nes jos metu prie meduolių žmonės rikiavosi jau nuo pat ryto.

Įdienojusi Sostinės dienų pradžia pirkėjai pasirodė ganėtinai tuščia, tačiau didesnio jų antplūdžio moteris tikisi vakare ir savaitgalį, kuomet žmonės bus laisvi nuo darbų. Susidomėję pirkėjai į kainas reaguoja įvairiai – kai kurie stebisi, kad už meduolį galima sumokėti 3 ar 5 eurus.

Kitaip nei saldainiais prekiaujanti Vaida, Jekaterina pastebi tendenciją, jog labiausiai meduoliams pinigų negaili lietuviai.

Jaunuolius viliojo, vyresniuosius atbaidė

Viena prekė ypatingai traukė jaunuolius, tačiau iš tolo versdavo aplenkti vyresnius žmones – tai mediniai magnetukai, kuriuos grupelei susidomėjusių žmonių energingai pristatinėjo pardavėja Elzė. Vieno nedidelio medinio magnetuko kaina – 3, perkant tris – 7, o penkis – 10 eurų.

Elzė prisipažįsta, jog vyresnieji tokių kainų nepripažįsta ir nenori mokėti palyginus didelės sumos už magnetuką, tačiau jaunuolius žavi linksmi ir beprotiški užrašai bei paveikslėliai ant jų. „Pirkėjų sulaukiame tikrai daug – žmonės mus jau žino, mėgsta ir myli, todėl ir sustoja. Mūsų pirkėjai iš esmės yra jaunesni žmonės, linkę į pokštus, romantizuotus dalykus“, – tikina mugės prekeivė.

Mugėje dalyvavusi Rita džiaugiasi mugėje įsigytu laimikiu – moteris įsigijo dvi sukneles už 35 ir 60 eurų. Moters maistas mugėje nedomina ir ji tikina, jog jo pusėn niekada nežiūri ir niekada ten nevalgytų, bet pasidairyti į skanėstus ir vieną kitą saldainį ar meduolį moteris gali sau leisti nusipirkti. Rita tikina, jog šiemet mugėje ją labiausiai nustebino nedidelė suknelių kaina ir gera jų kokybė.

Mugėje vaikštinėjantis Edmundas prisipažino, jog kol kas neišdrįso nieko nusipirkti. „Nesinori švaistyti didelių pinigų menkniekiams, kurių vertė neatitinka realybės. Pasižiūrėti galiu, tačiau pirkti kažką būtų neprotinga“, – įspūdžiais dalinasi vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (469)