Pokalbio metu pašnekovas papasakojo apie tai, kaip gimė mintis kurti savo verslą, savitą požiūrį į emigraciją ir tai, kas privertė grįžti į Alytų, iš kurio kadais taip bėgo. Prieš kelis mėnesius buvo atidarytas naujausias „Dzūkų alaus restoranas“, apie kurį socialiniuose tinkluose galima perskaityti daugybę klientų nuomonių, didžioji dalis jų – teigiamos.

R. Vitkausko teigimu, kelias pelningo verslo link lengvas tikrai nebuvo. „Sėkmė saldi. Priverčia jaustis aukščiau už kitus. Bet kartais priverčia nutūpti“, – šypsosi verslininkas.

„Dzūkų alaus restorano“ interjeras

Mintis kurti savo verslą gimė užsienyje

Prieš 16-liką metų R. Vitkauskas išvyko laimės ieškoti į lietuvių pamiltą Angliją. „Buvo labai sunkus metas, kamavo itin didelis liūdesys. Palikau šeimą ir išvažiavau dirbti“, – pokalbį pradeda verslininkas. Kelionės tikslas buvo aiškus – užsidirbti. Šeima palaikė tokį vyro sprendimą. „Juk dėl visos šeimos važiavau“, – pabrėžė verslininkas. Anot pašnekovo, Lietuvoje tuo metu vyravusi ekonominė krizė, žmonių nusivylimas ir niūri kasdienybė vyrą paskatino palikti Lietuvą. Tik atsidūręs Anglijoje vyras teigia supratęs, kad jo sprendimas išvykti buvo klaidingas.

Emigracijoje R. Vitkauskas praleido 8 mėnesius. „Tuo metu į mano rankas pakliuvo dvasinio pobūdžio knyga. Perskaitęs ją supratau, kad pats laikas nustoti skųstis ir pradėti kurti darbo vietas Lietuvoje pačiam“, – prisiminimais dalijosi pašnekovas. Verslininko teigimu, atsirado sąmoningumas ir noras grįžti į Lietuvą bei daryti gera ne tik sau, bet ir kitiems. Leidžiant paskutinius mėnesius užsienyje mintyse, teigia jis, pradėjo suktis vis konkretesnės verslo idėjos.

Robertas Vitkauskas

Entuziazmą apkartino sunki pradžia

Galiausiai R. Vitkauskas apsisprendė, kad savo sėkmę bandys atrasti maitinimo sektoriuje. Grįžęs į Lietuvą jaunasis verslininkas su draugu Alytaus užkampyje, rūsio patalpose atidarė pirmąją savo smuklę. Robertui emigranto duona buvo karti, verslui pinigų užsidirbti nepavyko, todėl teko skolintis.

Siekdami, kad kavinė būtų išskirtinė, prisimena pašnekovas, kartu su verslo partneriu nusprendė pakviesti joje dirbti virtuvės šefę Aldoną Gečienę, kuri dar ir dabar yra tituluojama Lietuvos kulinarijos pažiba.

„Mano tikslas buvo sukurti tokią aplinką, kurioje klientui būtų jauku, o maistas nebrangus“, – mintimis dalijosi R. Vitkauskas. Iš pradžių, sako verslininkas, smuklė veikė sėkmingai. Anot jo, patiekalai tuo metu buvo itin kokybiški ir išskirtiniai Alytuje, tačiau vėliau klientų srautas esą ėme vis mažėti. Verslininko įsitikinęs, kad pagrindinė problema buvo kavinės lokacija. Kilus problemoms pirmąją smuklę verslininkai nusprendė uždaryti.

„Buvo labai sunkus metas, kamavo itin didelis liūdesys. Palikau šeimą ir išvažiavau dirbti.“ R. Vitkauskas

„Alytuje vienas po kito pradėjo atsidarinėti prekybos centrai. Žmonių prioritetai keitėsi, jiems pasidarė itin svarbu pasistatyti automobilį erdvioje aikštelėje. O mūsų kavinė buvo visiškame užkampyje, pelnas vis mažėjo ir mes galiausiai nusprendėme ją uždaryti“, – teigė verslininkas.

R. Vitkausko lūkesčių nepateisino ir dar keli bandymai atidaryti maitinimo įstaigas Alytuje bei Vilniaus oro uoste. „Sėkmė irgi turi savo kainą. Po šita mano vadinamąją „sėkme“ slypi labai daug skaudžių dalykų“, – patirtimi dalijosi R. Vitkauskas.

Tačiau, kaip teigia šiandien Alytaus metų darbdaviu tituluojamas vyras, po nesėkmingų trijų bandymų sustoti jis neketino, o įgytą patirtį panaudojo verslo plėtrai.

Emigracija apkartino Alytaus verslininkų dienas

Emigranto duonos ragavusio verslininko teigimu, šiandien emigracijos problema regionuose iš tiesų yra didelė ir tai esą itin junta vietiniai verslininkai, mat trūksta ne tik klientų, tačiau ir darbo jėgos. Didžiausias klientų antplūdis, anot R. Vitkausko, būna vasarą, nes būtent tuomet tautiečiai grįžta iš užsienio: „Alytus buvo pramonės miestas ir kuomet ši sritis susidūrė su sunkumais, alytiškiai pradėjo važiuoti į Lenkiją, populiarėjo kontrabanda ir mieste sugebėjo klestėti tik maža dalis smulkaus ir vidutinio verslo atstovų. Nežinau, ar tai galima pavadinti kontrabanda, vežė visi, nes tai buvo galimybė išgyventi. Kituose Lietuvos miestuose vystėsi verslas, jie darėsi vis europietiškesni. Kuomet kontrabandos lygis ėmė mažėti, nepriteklių jaučiantys žmonės pradėjo emigruoti. Dabar visi verslininkai jaučia, kad vasaros metu sugrįžta emigrantai, klientų daugėja.“

Paklaustas apie „Brexit“, R. Vitkauskas teigia esantis optimistas ir šį Anglijos žingsnį vertinantis teigiamai. Verslininko nuomone, šis sprendimas sumažins emigracijos srautus: „Kažkiek žmonių nutars likti Lietuvoje ir jie tikrai laimės.“

„Dzūkų alaus restorano“ interjeras

R. Vitkauskas sako skatinantis jaunimą bėgti nuo negatyvių minčių ir desperatiškai neieškoti darbo vietos grįžus iš emigracijos ar gyvenant Lietuvoje: „Jūs kurkit, patys galvokit apie darbo vietas. Negalvokit, ar gausit darbą. Trūksta mūsų žmonėms pasitikėjimo ir drąsos, bet juk kuria visas pasaulis.“

Paklaustas apie itin eskaluojamą nedarbo problemą Alytuje, verslininkas teigė nesuprantąs kodėl tiek daug žmonių jo mieste neturi darbo vietos. „Kai statėme paskutinį restoraną teko samdyti daug statybos įmonių. Kiek bendravau su šių įmonių atstovais, jie visi sakė tą patį – trūksta darbuotojų. Susidaro įspūdis, kad ne tik statybų, bet ir visoms kitoms įmonėms Alytuje trūksta žmonių, tad aš nesuprantu, kodėl nedarbo lygis toks aukštas.“

„Sėkmė irgi turi savo kainą. Po šita mano vadinamąją „sėkme“ slypi labai daug skaudžių dalykų.“ R. Vitkauskas

Verslininkas pripažino, kad darbuotojų trūksta ir jo restoranų tinkle, ypatingai aukšto lygio srities profesionalų – padavėjų, virėjų. Anot pašnekovo, pagrindinė nedarbo problema greičiausiai yra ne atlygis, o žmonių nusivylimas: „Lietuvoje skleidžiama labai daug negatyvo. Bet aš juos suprantu, prieš daugelį metų susidūriau su ta pačia problema. Žiūrėdavau tas pačias laidas, skaitydavau tą pačią spaudą. Kažkodėl, ypatingai televizijoje, išryškinamas negatyvas, aš nematau pakankamai atsvaros – sėkmės istorijų, pozityvių dalykų. Žmonės jaučiasi nesaugiai, jie bijo čia gyventi.“

Geriausio darbdavio titulo nesureikšmina

Sausio mėnesį vykusiuose Alytaus miesto apdovanojimuose, R. Vitkausko bendrovė „Dzūkų ainiai“ buvo paskelbta „Metų darbdaviu“. Pats įmonės direktorius tuo nesididžiuoja: „Aš visiškai to nesureikšminau. Turiu daug problemų su darbuotojais.“ Anot R. Vitkausko, daugiausiai problemų kyla dėl darbuotojų nuotaikų kaitos. Opiausia bėda įvardijamas mikroklimatas. „Vieną dieną vienas be nuotaikos, kitą dieną kitas. Jie nuolatos vieni kitiems kelia įtampą.“

„Jūs kurkit, patys galvokit apie darbo vietas. Negalvokit ar gausit darbą. Trūksta mūsų žmonėms pasitikėjimo ir drąsos, bet juk kuria visas pasaulis.“ R. Vitkauskas

Verslininko teigimu, jis stengiasi skirti daug dėmesio kiekvienam darbuotojui, nori, kad jie būtų atsipalaidavę ir jaustųsi kaip namie. Vyras teigia dar ligšiol neatradęs strategijos, kaip iš tiesų būti puikiu darbdaviu ir nuolatos išlaikyti žmones kolektyve: „Darbuotojų kaita dabar nėra didelė, stabilizavosi. Tačiau aš dar dabar nesuprantu, ką tiksliai reikia daryti, kad viskas būtų gerai. Vis tiek visą gėrį kuria žmonės – visas kolektyvas, vienas aš nieko nepadaryčiau.“

Sunkaus darbo vaisius – trys restoranai Alytuje

Šiandien verslininko valdoma įmonė gerai žinoma Alytaus mieste. R. Vitkauskas iš viso atidarė šešis restoranus. Šiuo metu jam priklauso užeiga prekybos centre ir du restoranai mieste.

„Dzūkų alaus restoranas“ – naujausias projektas. Pašnekovo teigimu, jam itin svarbu pasiūlyti klientui kuo daugiau naujovių, supažindinti su europiniais, įvairių regionų standartais. Naujame restorane, pasakoja jis, maistas ruošiamas malkinėje krosnyje, uždarame griliuje, rūkykloje, o jau netrukus duris turi atverti ir alaus bravoras.

„Dzūkų alaus restorano“ interjeras

Verslininko teigimu, Alytaus miesto žmonės išskirtinai reiklūs ir reikalaujantys kokybės: „Alytiškiai leidžia sau lankytis restoranuose, kavinėse, tačiau išleisdami tam tikrą pinigų sumą, jie tikisi itin geros kokybės produkto, jaukios aplinkos ir greito aptarnavimo. Reikia labai stengtis, kad klientas sugrįžtų.“ Pašnekovas teigia, kad į naująjį restoraną ateina daug naujų klientų, nesutiktų anksčiau atidarytose kavinėse.

Socialiniame tinkle apie naująjį restoraną sklando įvairios nuomonės. Vieni džiaugiasi, kad čia esą pigus ir kokybiškas maistas, o kitiems alytiškiams kliūva aptarnavimas. Visgi, savininko teigimu, klientų čia netrūksta nei pietų metu nei vakarais, o aptarnavimo kokybę nuolat stengiamasi tobulinti.

Patiekalų įvairovė restorane plati, tačiau, anot pašnekovo, populiariausios krosnyje keptos picos. Čia taip pat galite greitai pavalgyti išsirinkę patiekalą iš pusryčių ar pietų meniu. Dienos pietūs čia kainuoja 3–4,5 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)